Kalitesiz ve dampingli ürün ithalatına karşı uyarı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, arkadaşımız Büşra Kosif’e sektörleriyle ilgili bilgi verirken, “15 yıl sonra çelik sektöründe yeniden net ithalatçı konumuna geldik. 2016 yılının 9 ayında 12.5 milyon ton ihracat yaparken, ithalatımız 14 milyon tona çıktı. Türkiye kalitesiz ve dampingli çelik ithalatına karşı koruma tedbirleri almalı. Ekonomi yönetimi Türk çelik sektörünün sahipsiz olmadığını alacağı kararla göstermeli” diyerek uyarıda bulunuyor.

Yayan, son üç yılda tüketimin yüzde 21 artmasına karşın, üretimin yüzde 12 gerilediğini, bunun ithalatın yüzde 61 artarak, tüketimimiz içindeki payının yüzde 56’ya ulaştığı bilgisini veriyor. Ayrıca, 19 milyon ton atıl kapasite ile Türkiye’nin dünyada ihtiyacı üzerinde kapasiteye sahip olmasına karşın, ithalat yapan bir ülke durumunda olduğunu belirtiyor.

Yayan, dünyanın çelik üreticisi bütün ülkelerinin ithalata karşı tedbir aldıklarını, yüzde 500’e varan vergi uygulamaları yaptıklarını, bizim de çelik sektörünü korumak için önlem almamız gerektiğini öneriyor. 2011 yılında 20 milyar dolar olan ihracatımızın son yılda 10 milyar dolara düştüğü bilgisini de vererek, bunun cari açığa olumsuz etkisi olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’de demir-çelik üretim yapısında da olumsuzluk söz konusu. Sanayileşmiş ülkelerde yassı çelik yüzde 60, uzun ürün, inşaat demiri üretimi yüzde 40 iken, bu bizde tersine bir tablo var. Bunun sonucunda ülkemiz 2015 yılında 16 milyon 250 bin ton hurda ithalatı ile dünyada en çok hurda ithal eden ülkeler arasında yer alıyor.

Biz ithalata engel getiren kararlar almazken, son yıllarda çeşitli dönemlerde Amerika, Kanada, AB, Dominik Cumhuriyeti zaman zaman bizim demir-çelik ürünlerimize karşı telafi edici önlemler uyguluyorlar.

Veysel Yayan, uzun süredir sektör örgütünde genel sekterlik görevini yürüten dünya ve ülkemizde sektörle ilgili gelişmeleri çok yakından takip eden bir uzman kişi. O nedenle uyarılarına ekonomi bürokrasisinin kulak vererek, ithalata karşı önlemleri hayata geçirmesi doğru olacaktır. 2015 yılında sektörün rakamları da önlemlerin gerekli olduğunu ortaya koyuyor.

2015 yılında 51 milyon ton kapaseitemiz varken, 31.5 milyon ton üretim yapılmış. Yassı üründe ihracatımız 2.5 milyon ton iken, ithalatımız 8.6 milyon tona ulaşmış. Uzun üründe ise ihracatımız 10.2 milyon ton iken, ithalatımız 1.5 milyon tonda kalmış. Bu tablo sektördeki çarpık üretim ve dış ticaret yapısını ortaya koyuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar