Keçeci: Ekonomi ve yatırımların gündemde ilk sıraya oturma vakti geldi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci yapısal reformlar konusunu ele alırken, “Bir senedir referanduma odaklanan ülkemizde artık ekonominin ve yatırımların gündemin ilk sırasına oturma vaktinin geldiğini düşünüyoum” diyor.

Keçeci, içinde bulunulan durumu değerlendirip, önerilerini aktarırken şunları söylüyor:

“Bir sanayici olarak, sanayi yatırımlarının azaldığını üzülerek izliyorum. Sanayici yatırım yapamıyor. Çünkü uzun vadede ekonominin nereye gideceğini öngöremiyor ve faizlerin yüksek oranlara ulaştığı bu zamanlarda finansmana ulaşmada zorluklar yaşıyor. İhracata dayalı üretim modelleri oluşturmaya çalışıyoruz, ancak dışarıda da başta Trump’ın korumacı yaklaşımları, AB’deki ırkçı eğilimler, Brexit ve Suriye, Uzakdoğu ve Asya’daki gerilimler ciddi potansiyel riskler olarak karşımızda duruyor.

Sanayi yatırımları istiyorsak öncelikle sanayicinin üzerindeki istihdam maliyetlerini, arsa maliyetlerini, ve vergi yükünü hafifletmemiz gerekiyor. Bugün bir işveren neredeyse işçisine ödediği tutar kadar devlete de ödüyor. Bu nedenle insanlar istihdam yaratmaktan, özellikle de nitelikli istihdam yaratmaktan çekiniyorlar. Diğer taraftan sanayi arsaları artık rant kapısı halini almış durumda. Sanayicinin daha fabrikasını inşa etmeden, ciddi bir miktarı gözden çıkarması gerekiyor. Mümkün olan yerlerde artık sanayi yatırımlarının, uygun bedellerle OSB’lere yönlendirilmesi; mümkün olamaması halinde de yatırım finansmanına destek sağlanması gerekiyor. Ayrıca sanayi yatırımını tamamlamış olanlara da emlak vergisi muafiyeti gerektiğini düşünüyorm. KDV iadesi sisteminde de çok acil çözüme ihtiyacımız var. KDV iadeleri bugün birçok sanayici için ciddi bir finansman yükü yaratıyor.”

Keçeci, ne yapmak gerektiğini ortaya koyarken şöyle diyor:

“Birçok farklı kurum tarafından verilen birçok farklı teşvik var ve biz sanayiciler olarak artık bunları takip edemiyoruz.Tüm teşvikleri tek bir yerden görebiliyor ve sorabiliyor olmamız gerekir. Dublikasyonları engellemek için devlet tarafından teşvikler tek bir kurum tarafından koordine edilmeli. Yeni ürünlerin üretilmesini teşvik etmeliyiz.

Biz Denizli için bu çalışmayı yaptık ve mevcut makine parkı ve istihdam yapımızla hangi sektörlere atlayabileceğimizi ve hangi sektörlere yatırım yapabileceğimzi çıkardık.

Türkiye’de de benzer bir çalışma yapıp, yeni yatırımcıları bu ürünleri üretme konusnda teşvik etmeliyiz. Ülkede lokomotif görevi görecek, stratejik öneme sahip büyük yatırımlar yapılmasına devletimizin ön ayak olması gerekiyor. Özellikle yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu aracılığıyla bu tarz büyük yatırımların adımları hızlıca atılabilir. Yurtdışından da büyük şirketlerin alınması için yatırımcımızı cesaretlendirmek gereğine inanıyorum. Bugün birçok Asya ülkesi, vatandaşlarının yurtdışı yatırımlarını inanılmaz destekliyor. Son olarak, sanayiciler için uzun vadeli finansman kaynağı yaratacak yatırım bankacılığı sisteminin büyük, küçük tüm sanayi yatırımları için teşvik edici olacağına inanıyorum.”

Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci’nin yapsal refomlar konusundaki düşünceleri böyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar