TOBB’dan KOBİ kredilerini 5 puan aşağıya çekecek girişim...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

KOBİ’lerin üretimlerini geliştirmek için en önemli sorunlarından biri finansa erişimleri konusundaki engeller ve faiz yüküdür. Son dönemde çeşitli düzenlemelerle K0Bİ’lerin finansa erişimini kolaylaştırıcı çalışmalar yapılıyor. Ancak, bunun yanı sıra faiz yükünü aşağıya çekecek çalışmalara da ihtiyaç olduğu biliniyor. Bu açıdan TOBB’un bazı bankalarla yaptığı bu hafta açıklayacağı anlaşmanın önemi büyüktür.

Adıyaman’daki sohbet toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile bir araya gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ’ler için can suyu olacak düşük faizli kredi için müjde verdi: “TOBB destekli düşük faizli kredi geliyor” açıklamasını yaptı.

KOBİ’lere yüzde 9.90 faizli kredi uygulamasının detaylarının bu hafta açıklanması bekleniyor. Bakan Tüfenkci, konu ile ilgili bilgi verirken, “Her şehirde bulunan ticaret ve sanayi odaları ile borsalar, belirlenecek bankalara kaynak aktaracaklar. Aktarılan bu kaynağın on katını da anlaşmalı bankalar ek kaynak olarak aktaracak ve kullandırılacak kredinin limiti belirlenmiş olacak” dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise “ KOBİ’lere kullandırılacak düşük faizli kredi için TOBB tarafından başlatılan çalışmada son aşamaya gelindi. 9.90 faiz oranlarıyla kullandırılacak kredilerle ilgili detaylı açıklama bu hafta içersinde yapılacak” açıklamasını yaptı.

Arkadaşımız Ferit Parlak’ın haberinde bu konuda birkaç banka ile anlaşmanın sağlandığını, “Anlaşmalı bankalara TOBB tarafından ilk aşamada 500 milyon liralık kaynak aktarılacak, anlaşmalı bankaların desteği ile düşük faizli kredi hacmi de ilk aşamada 5 milyar lira olarak KOBİ’lere sunulacağı“ bilgisi yer alıyor.

Bunun benzeri bir çalışma 2010 yılında TOBB ve Halk Bankası arasındaki bir protokol ile KOBİ’lere kullandırılmak üzere Türkiye Halk Bankası’na TOBB 100 milyon lira akatarmış ve Halk Bankası buna ek olarak KOBİ’lere 8 ay boyunca 1 milyar orta vadeli nakdi işletme kredisi ve 500 milyon gayri nakti kredi ile 1 milyar tutarından banka kaynaklı ihracat kredisi fonu ayrılmıştı. KOBİ’ler asgari 10 bin, azami 40 bin lira kredi kullanarak bunu 12 eşit taksitte ödeyerek kapatmışlar. Bu kredinin faizi yıllık yüzde 9.6 olarak uygulanmış.

2016 yılı Ağustos ayında 3.7 milyon KOBİ’nin 400 milyar liralık nakti, 121 milyar liralık gayri nakti kredi kullandıklarını görüyoruz.

KOBİ’ler bu dönemde yüzde 15 kadar faiz ödeyerek kredi kullanıyorlar. Buna karşılık büyük firmalardan iyi müşteriler yüzde 10’un altında bankalardan kredi faizi ile fon kullanabiliyorlar. Bu yeni uygulama ile TOBB’un anlaşmalı bankalara fon aktararak KOBİ’lerin kullanacağı kredilerin faiz yüklerini yüzde 9.90’lara indirerek, 5 puan aşağıya çekecek bir girişimi başlatacak. Bunun iyi işlemesi KOBİ’lerin finansa daha düşük faizle ulaşmasına imkan sağlayacağı için, hem KOBİ’lerde üretim artışına hem de büyümelerine destek verecek bir gelişme olacaktır. Geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi, “KOBİ’lerin işbirliklikleri ve birleşmelerle büyümesi ekonominin büyüyerek katlanmasını” sağlar. KOBİ’lerin düşük vadeli kredi kullanabilmeleri de bu konudaki başarıyı artıracak bir girişimdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar