“Ve kadınlar bizim kadınlarımız”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bugün 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü. Her yıl 8 Mart’ta kadınlarımızla ilgili çok daha fazla değerlendirmelerle karşılaşıyoruz. TÜİK’in, “İstatistiklerle Kadın 2016” araştırmasında da kadınların nüfus içerisindeki yerinden, eğitim durumlarına yaşam sürelerine, yönetimde yer almalarına birçok alandaki durumlarının sergilenmesi yapılıyor.

Ona girmeden önce kadınlarımızı en iyi anlatan Nazım Hikmet’in İstiklal Savaşı’ndaki kadınlarımızdan söz eden şiirinden bir bölümünü birlikte okuyalım:

“Gece aydınlık ve sıcak/ ve kağnılar tahta yataklarında/ koyu mavi humbarlar çırılçıplaktı/ ve kadınlar/ birbirinden gizleyerek/ bakıyorlardı ayın altında/ geçmiş kafilelerden kalan öküz ve tekerler ölülerine./ Ve kadınlar/bizim kadınlarımız/ korkunç ve mübarek elleri/ ince küçük çeneleri, kocaman gözleriyle/anamız, avradımız yarımız/ ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen/ ve soframızdaki yeri/ öküzümüzden sonra gelen/ ve dağlara kaçırıp uğruna hapis yattığımız/ ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki/ ve kara sabana koşulan ve ağıllarca/ ışıltısında yere saplı bıçakların/ oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan/ kadınlar/ bizim kadınlarımız/ şimdi ayın altında/ kağnıların ve hartuçların peşinde/ harman yerinde kehribar başlı sap çakar gibi/ aynı yürek ferahlığı/ aynı yoğun alışkanlık içindeydiler./ Ve onbeşlik şerapnelin çeliğinde/ ince boyunlu çocuklar uyuyordu./ Ve ayın altında kağnılar /yürüyordu/ Akşehir üzerinden Afyon’a doğru.”

Şimdi de dönelim TÜİK istatistik verilerine:

• 80 milyonluk nüfusun yüzde 49.8’i kadınlar. Buna karşın başta eğitim olmak üzere, ekonomi, siyaset gibi temel alanlarda kadınlar aynı oranda temsil edilmiyor. Türkiye’de okur-yazar olmayanların oranı yüzde 5.4. Erkeklerde bu oran yüzde 1.8 iken, kadınlarda yüzde 9. Erkeklerin işgücüne katılımı yüzde 71.5 iken, kadınlarda yüzde 31.5 seviyesinde. Kadınların işgücüne katılımında, bu oran AB-28 ülkelerinde yüzde 60.4, İsveç’te ise yüzde 74.

• 2016 yılında 550 milletvekilimizin 81’i yüzde 14.7’si kadın. 2002 yılındaki yüzde 4.4 oranına göre önemli artış söz konusu. Ama köy muhtarları arasında kadınların oranı binde 3, kent muhtarlarında yüzde 2, belediye başkanlarında yüzde 2.9. 2015 yılında erkeklerin ücret ortalaması 22 bin 673 lira iken, kadınlarınki 17 bin 596 lira. Nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğu ülkemizde kadınlarımızın eğitimden yönetime, ücrete, sahip olduğu düşük oranlarının iyileştirilmesi gerektiği toplumda genel kabul gören bir konu. Bu tablonun düzeltilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor. TÜİK’in olduğu gibi, birçok kuruluşun çalışmalarında ülkemizde kadınların yaşadıkları olumsuzlukları dile getiriyorlar. Eksikler ve yanlışlar ortaya konuyor...

Ortaya çıkan tablo, gelecek 8 Martlar öncesi kadınlarımızın nüfusa oranında olduğu gibi eşitlikçi bir yapıya ulaşılması, bu tablonun değişmesi için, toplum olarak bu konuda atılması gereken adımlar ortaya konulmalı. Kadınların durumu her alanda iyileştirilmeye çalışılmalı...
Avrupa Yatırım Bankası’nın kadınların kullanımına sunduğu fon, hem KGF hem de Türkiye bankacılık sektöründeki teminat sisteminden dolayı tam olarak kullanılamadan iade edildi. Bu tür olumsuzlukların ortadan kaldırılması için kadınlara olumlu yaklaşılması gerekir bu da unutulmamalı...

NOT: Türk Metalli kadınlar otobüs kazası geçirdi Dün otobüs kazası geçiren 8 Mart kutlamasına giden Türk Metal kadın işçilerinden 7’si hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Türk Metalli kadınlara rahmet, yakınlarına ve sendikalarına baş sağlığı dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar