Zeytinoğlu: 2016 küresel ekonomide durgunluk yaşanan yıl oldu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bitmekte olan 2016 yılını nasıl değerlendirdiğini belirtirken, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2016 yılı gerek küresel ekonomideki bir çok gelişmenin, gerekse ülkemizde yaşanan iç dinamiklerin etkili olduğu bir yıl oldu” dedi.

Zeytinoğlu’nun 2016 yılı değerlendirmesi şöyle:

“2016’da küresel ekonomideki durgunluk devam ederken, bu yıl ülkemiz gündemine oturan en önemli olay 15 Temmuz hain darbe girişimi olmuştur. Bu kalkışma Türk milletinin her kesiminin demokrasiyi korumak adına birlikte gösterdiği mücadele ile başarılı bir şekilde önlenmiştir. Milletimizi, milli kurumlarımızı ve demokrasimizi hedefleyen bu alçakça kalkışmanın bastırılmasında milletimiz ve devletimiz başarılı bir şekilde mücadele vermiş ve bu olağanüstü dönemin çok fazla hasar görmeden atlatılması sağlanmıştır. Ülkemizin geleceğini tehdit eden bu girişimin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak adına hükümetimiz, 15 Temmuz’dan sonra kendi üzerine düşeni yaptı ve yapmaya devam ediyor. Yılın başından itibaren açıklanan reformlar, 15 Temmuz’dan sonra artarak devam etti. Üretim reform paketi, proje bazlı teşvik sistemi gibi. Bir yandan hain darbe girişiminin etkilerini atlatırken, bir yandan da küresel ekonomideki bütün risklere rağmen bu hassas sürecin üstesinden gelmeye çalışıyoruz.

2016 yılına Rusya krizi ve 15 Temmuz darbe girişimi damga vururken, ülkemiz üçüncü çeyrek büyüme verilerinde, bu olayların derin izlerini gördük. Tüm bu gelişmelere rağmen, içinde bulunduğumuz durum değerlendirildiğinde, bu büyüme hızını bile olumlu değerlendiriyoruz. 2016’da büyümenin yüzde 3 civarında olacağını düşünüyoruz. 2016 yılında Rusya, Suriye ve Irak başta olmak üzere, yakın pazarlarımızda yaşadığımız sorunlar ihracatımız üzerinde olumsuz etki yarattı. 2017 yılına girerken, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden dinamik bir yapıya ulaşması umut verici. Bu yıl, Avrupa Birliği hedefimiz sürecinde bazı sıkıntılar yaşamamıza rağmen, Avrupa ile olan güçlü ticari ilişkilerimizin olası bir vize serbestisi ile daha da ivme kazanacağını düşünüyoruz. 2017 yılının, hem Rusya hem de Avrupa ile olan ilişkilerimiz bakımından daha da iyi bir yıl olacağına inanıyoruz.”

Ayhan Zeytinoğlu’nun 2016 yılında yaşadığımız sorunlarla ilgili değerlendirmeleri ve 2017 yılı için umut içeren açıklaması böyle. 2017 yılı dileğinin yerine gelmesini biz de dileyelim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar