Meclisin “Torba yasa” mesaisine muhalefetten eleştiriler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

1 Kasım seçimi sonrası başlayan Maclis çalışmalarında Hükümet seçim öncesi  vaatlerini hızla hayata geçirmek  için,  “Meclisi torba yasa bombardımanına” tutmasının ve Plan Bütçe Komisyonunun bütün komisyonların yükünü üstlenirken tali komisyonların çalışmamasının muhalefet milletvekillerince eleştirilere yol açtığı arkadaşımız Canan Sakarya’nın haberinde yer alıyor. 

Muhalefet milletvekilleri Torba yasa tasarılarının, hepsinin Meclis Başkanlığından esas komisyon olarak Bütçe Plan Komisyonuna gönderildiğini bu komisyonun gece gündüz “Ara vermeden” çalışmak zorunda kalırken, tali komisyonların hiçbirinin çalışmadığını, doğrudan kendilerini ilgilendiren konularla ilgili olarak bile toplanarak Plan Bütçe komisyonuna rapor göndermedikleri konusundaki şikayetlerini dile getiriyorlar. 

Plan Bütçe komisyonunda yeni dönemde ele alınan dört torba yasada “ihtisas komisyonlarının”çalışmayıp hiçleştiğini öne süren muhalefet milletvekilleri, bunun Meclis’in bugüne kadar gelenekselleşmiş işleyişine ve kuruluş felsefesine aykırı olduuğunu öne sürüyorlar.

CHP Milletvekili Zekeriya Temizel, bedelli askerliğin 1000 euroya düşürülmesi ve asgari ücretin artışında işverene verilecek teşviki düzenleyen torba yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sayıştay maddesi ile birlikte ele alınması gerektiğini belirtiyor. Bu iptalin konunun Plan Bütçe komisyonunu doğrudan ilgilendirmediğini, başta Anayasa Komisyonu olmak üzere ilgili komisyonlardan gelecek raporlarla Plan Bütçede ele alıınması gerektiğini açıklıyor. Komisyonun üyesi olan Zekeriya Temizel, dijital kimlik konusunda da  yasanın  İçişleri Komisyonu raporu ile ele alını gerekirtiği  düşüncesini açıklıyarak, eleştirisini ortaya koyuyor. 

Plan Bütçe’nin MHP’li üyesi Mehmet Günal ise eleştirisini, “Bütçe Planda 4 kanun çıktı. Buna karşın tali komisyonlar başkanlık seçiminden sonra  toplantı yapmadı. Acelemiz olabilir, ama komisyonları çalıştırmamak yerine uzlaşma içinde tali komisyonlardan rapor alırsak onların görüşlerinin ne olduğunu bilip, daha sağlıklı kararlar alırız” diyerek ortaya koyuyor.

HDP milletvekili  Ahmet Yıldırım ise bir aylık dönemin kendisine çok şey öğrettiğini belirrterek şu eleştirii dile getirdi: ”Bu bir ayda Komisyonda yaşadıklarımız, Meclisin işleyişinin nasıl akamete uğratıldığını bize tecrübe ettirdi. Özellikle Komisyon saiklerinin nasıl boşa çıkarıldığını bize çok net tecrübe ettirdi. İhtisas komisyonlarının nasıl boşa çıkarıldığını bu bir ayda çok net tecrübe ettik.”

Hükümetin torba yasa bombardımanıyla, bir yandan seçim öncesi verdikleri sözleri yerine getirecek sonuçlar almayı, bir yandan da AB’de vizesiz dönem için çıkarılması gereken yasaları torba yasalarla  bir an önce çıkartmayı amaçladığı belirtiliyor. Bu nedenle Meclis Başkanlığından Plan Bütçe komisyonuna gönderilen torba yasaların, ilgili tali komisyonların görüşlerini içeren raporları gelmeden sonuçlandırıldığı söyleniyor. Buna muhalefetin eleştiriler yönelttiğine tanık oluyoruz. Muhalefetin eleştirilerinde doğal yasa çıkarma prosüdürünün torba yasa uygulamalarıyla bozuduğu öne sürülüyor. Buna  Plan Bütçenin ilgili tali komisyonların raporlarını almadan bu torba yasalları sonuçlandırmasının da yeni bir olumsuzluk daha eklediğini söylüyorlar.

Siyasal bilimciler bunun  yeni içtüzüğün çıkarılması ve yasa çıkarken iktidar ve muhalefeti daha sağlıklı ve uzlaşma içersinde hareket edilebileceği  bir ortamın sağlanmasıyla son bulacağını belirtiyorlar. Aksi halde yasa çıkarken bugün olduğu gibi iktidar-muhalefet arasında  uzlaşma değil çatışmanın hakim olduğu bir Meclis çalışmasının süreceğinin altını çiziyorlar. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar