Piyasalar açısından ihtiyacımız “normalleşme” iken

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

15 Temmuz darbesi sonrası vatandaşın 11 milyar dolarlık döviz satışının gerçekleşmesiyle normalleşme yönünde adımlar atıldı, dolar küçük dalgalı bir seyir izlemeye, borsa kendine gelmeye başladı ve önemli bir-iki yabancı yatırım girişimden söz edildi. Piyasalarda güven ve normalleşmenin kısa sürede yerine geleceği yorumları yapılmaya başlandı. 

Buna karşılık, tedirginlik yaratan henüz normalleşmeden uzak olduğumuz izlenimi veren konularda gündeme geldi. Son günlerde bunlar arasında önemli sanayi kentlerinde gözaltına almalar bunlardan biriydi. Önceki gün açıklanan aylık yüksek enflasyon Merkez Bankası’nın yıl sonu tahmininin tutturulamayacağı yorumlarının artmasına neden oldu. Bugün akşam saatlerinde Moody’sin olası not düşürme beklentisi de buna eklenen bir başka tedirginlik nedeni oldu. İyimser yorumlar Moodys’in bugünkü toplantısında bir not düşürme kararı almadan izlemeye devam edeceği yolundaydı. 

Dün TOBB Yönetimi ile oda ve borsa başkanlarının Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile bir araya geldikleri istişare toplantılarında benim beklentim, ekonominin gündeminin ön sırada yer alması için bir rapor sunulbileceği yolundaydı. 

Cumhurbaşkanı'yla buluşma toplantısında Hisarcıklıoğlu, yansıyan kadarıyla, “Bizler, ülkemiz tüccar ve sanayicileri olarak, daha güclü bir ekonomi için hiçbir kesintiye uğramadan yola devam etmek azmindeyiz. Bu çerçevede üzerimize düşeni yapıyoruz/ yapacağız. Şimdi yine sizin önderliğinizde, ekonomiye odaklanıp, büyüme ve reform alanında yeni bir sıçrama yapmaya ihtiyacımız var. Artık kaybedecek vaktimiz yok. Türkiye’yi ekonomik olarak çok daha güçlü hale getirmek zorundayız” dedi. 
Cumhurbaşkanı, konuşmasında bir yandan iş dünyasının FETÖ’ye destek verenlerden arındırılması için “kardeşleri bile olsa emniyete bildirmelerini” önerdi. Batılı ülkelere dönük eleştirilerini yineledi. 
Ekonomi konularına değinirken yapısal reformların devam edeceği ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılıp süreçlerin hızlandırılacağını belirtti. Vergi sürecinin basitleştirileceği, tazminatlı işten çıkarmaların da kolaylaştırılacağı bilgisini verdi. 300 sektörü olumlu etkileyecek inşaat sektöründe faiz indiriminin, finans sektörüne de yansıması ve faizlerin tek haneden de daha düşük olması için adım atacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı’nın faiz düşmesi konusundaki açıklaması TOBB üyelerince de memnunlukla karşılandı. 

TOBB üyelerinin Başbakan ile istişare toplantısında da benzeri yansımalar oldu. Piyasalar açısından normalleşmeye ihtiyacımız olduğu dönemde iş danyasının önerileri ve beklentileri konusunda bu tür istişare toplantılarının yanı sıra, kağıda dökülmüş raporlaştırılmış görüşlerine de ihtiyaç vardır. Ekonominin gündemde ön sırada kalması için buna da ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. 

NOT: DÜNKÜ YAZIMLA İLGİLİ BİR ÖZÜR 

Dünkü yazımda yer alan Fethullah Gülen örgütlenmesiyle ilgili Kahraman Şakul’in makalesini bana gönderen Çelik Kurdoğlu’nun ismi sehven Çelik Gülersoy olarak çıkınca öte dünyadan haber almış gibi olmuşum. Oysa, yazı basılmadan hatayı görüp düzeltmeme karşın, sayfaya düzeltilmemiş yazı girmiş. Düzeltir özür delerim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar