Rusya üzerinden transit taşımaya transit belge engeli

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, son dönemde sürekli olarak, uluslararası taşıma alanlarında TIR’larımıza yapılan engellemeleri açıklayıp, bu konuda UND olarak verdikleri uğraşları anlatıyor. Ekonomi yönetiminin kendilerine bu uğraşlarında siyasal destek vermesene istiyor.

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinden Fatih Şener’in yaşadıkları yeni sorunun, Rusya üzerinden Türk TIR’larının Orta Asya ülkelerine taşımalarına, bu ülke tarafından transit belgesi verilmeyerek engellenmesi olduğu anlaşılıyor. Yücel, TIR’larımızın Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Moğolistan’a yaptığı taşımaların durmasına yol açtığını  açıklıyor. 

Şener’in verdiği bilgiye göre, Rusya’nın üzerinden Orta Asya’ya transit geçiş için yıllık 8 bin geçiş belgesi verilmesi konusunda anlaşma bulunuyor. Bu yıl bugüne kadar 6 bin geçiş belgesi alınmış, 2 bin yeni belge istenmiş. Ruslar verilen 6 bin belgeden 4 bin 600’ünün henüz kullanılmadığı iddiasıyla yeni transit belgesi vermeyeceklerini açıklamışlar. Oysa, Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri belgelerin kullanıldığını, belgeleri kullanan TIR’ların plaka listeleriyle konsolosluk aracılığıyla Rus tarafına iletmişler. Rus tarafı buna yanıt vermezlerken, buna karşılık on gündür Türk TIR’ları Orta Asya’ya yönelik taşıma yapmaları engelleniyor. 

Türkiye TIR’ları bu ülkelere kimyevi maddeler, elekrik-elektronik, makine ve aksamları, hazır giyim ve konfeksiyon, ağaç mamullleri ve orman ürünleri, taşıt araçları ve yan sanayii, çelik maden ve metaller, mücevherat, yaş sebze-meyve taşıyorlar.

Fatih Şener, bilgi verirken, “Rusya ile ilgili ikili taşımalarda sorun yaşamaya alışığız. Her ayın 10. gününde bu ülkeye ikili taşıma belgelerimiz biter. 20 gün taşıma yapamayız. Taşımayı başka ülke TIR’ları yapar. Ama ilk kez Rusya’dan transit taşımada sorun yaşıyoruz. Bu durum Rusya’nın Suriye müdahalesi ile örtüşünce acaba organize bir şey olabilir mi diye düşünüyoruz? Sektörün elinde belge olsa TIR’lar niçin kapılarda beklesin? Yapılan şey mazeret uydurup geciktirmek, belki de belge vermemek. Ancak ticaret beklemez. Taşımacılar yüklerini almış şekilde kapılarda bekliyorlar. Rus bürokrasisi Ortadoğu’daki gelişmelerin etkisi altında kalarak durumdan vazife çıkarmış görünüyor” diyerek durumu özetliyor.

Pazartesi günkü “Rusya dış ticaretimiz ve siyasal buhranın yarattığı dehşet” başlıklı yazımda enerjide ve doğalgaz konusunda Rusya’da gündeme gelebilecek dehşet verici soruna değinmiştim. Fatih Şener, dolaylı yaşanan bir transit taşıma belgesi sorununu açıklayarak bir başka olumsuzluğu gündeme getirdi.

Taşımacılık Türkiye’nin dış ticaretinin en önemli konularından birisi. 2014 yılında 28 milyar dolarlık bu sektörün her yıl 4 milyar dolarlık yatırımla 2023’te 68 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor. Dış ticaretimizin gelişiminin süreklililiği açısından lojistik çok önem taşıyor. Dış ticaretimizin 2023 hedefi 1 trilyon dolara ulaşması açısından lojistik yatırımları ve taşımada sorunların en aza indirilmesi çok önemli ve gerekli. Ancak, UND yönetiminin son dönemde hem AB ülkelerine mal gönderirken hem Ortadoğu ve körfez ülkelerine mal götürürken hem de Rusya cephesinde sürekli sorunlarla karşı karşıya kaldığımızı dile getiriyorlar. Ekonomi yönetiminin UND yöneticilerine dile getirdiği sorunlar karşısında siyasal destek vermesi gerekir. Çünkü taşımacılıktaki engellerden ortaya çıkacak sorunlar, dış ticaretimize ve ihracatımıza olumsuz yansıyor/ yansıyacaktır.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar