Seçim beyannamelerinde kadın istihdamı ve girişimcilik (I)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TBMM’de temsil edilen partilerimizin seçim beyannamelerinde kadın istihdamı ve kadın girişimcilere vaatlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bugün AKP ve CHP’nin, haftaya da MHP ve HDP ‘nin  vaatlerini sıralayacağım...
AK Parti önce bugüne kadar yapılanları sıralayıp “İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programımız” başlığı altında vaatlerini sıralıyor:
- Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik kadınların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak çalışma modelleri oluşturacağız.
- Çalışanların ve işverenlerin kadın erkek fırsat eşitliği bilincini artırmaya yönelik etkinlikler yapacağız.
- Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarını sağlayacağız.
- Kadın girişimciliğini daha fazla teşvik etmek için, piyasa eğilimleri, mevzuat, ihracat ve benzeri konularda danışmanlık hizmeti verecek kurumsal mekanizmalar oluşturacağız. 
- Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yaptığımız düzenlemeyle kadın girişimcilerin 100 bin TL’ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkânı sağlıyoruz.
- Çalışanların ve işverenlerin kadın-erkek fırsat eşitliği bilincini güçlendirmeye yönelik farkındalık oluşturucu programları artıracağız.
- Kadınlarımız için iş ve aile yaşamını uzlaştırma politikalarını hayata geçireceğiz.
- Kadınlarımızın iş hayatında tutunmalarını kolaylaştırmak amacıyla kaliteli ve hesaplı kreş imkânlarını yaygınlaştıracağız.
- Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayacağız.
- İşçi ve memur tüm çalışan kadınlarımıza doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanıyacağız.
- Kadınların işgücüne katılım oranını  yüzde 38 düzeyine çıkarmayı, tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15’e indirmeyi hedeflemekteyiz.
- Türkiye’de kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla tarafların katılımı ile program hazırlayacağız. 
- Program kapsamında eğitim, finansman ve mentörlük destekleri  sağlayacağız.
AK Partinin vaatleri özetle bunlar..
CHP ise “Kadınlara Daha Fazla Ekonomik Destek” programı başlığıyla vaatlerini şöyle sıralıyor:
- Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme uygulaması ile kamu kaynak ve sorumluluklarının hakça dağıtımını sağlayacağız.
- Aile Sigortası ödemelerini kadınlara yaparak, kadınları ekonomik  olarak güçlendireceğiz.
- Kadınların hâkim ortak olduğu şirketlere verilen KOBİ desteklerinde  hibe oranını yüzde 50’den yüzde 67’ye çıkaracağız.
- Yeni iş kuracak kadın girişimcilere faturalı harcamaları karşılığında 33 bin TL’si avans olmak üzere 88 bin TL hibe ödeyeceğiz.
- Hâkim ortağı kadın olan KOBİ’lerin işlerini büyütmek için kullanacakları kredilerde faizin yüzde 33’lük bölümünü Kredi Garanti  Fonu’na ödeteceğiz.
- Bireysel Emeklilik Sigortası’nda devletin katkısını kadınlar için yüzde 33’e çıkaracağız.
- En az yüzde 33 kadın istihdam eden şirketlere kurumlar vergisinde indirim uygulayacağız.
- BİST’e kayıtlı şirketlerin yönetim ve danışma kurullarındaki kadın oranını kota uygulaması ile kademeli olarak yüzde 33’e çıkaracağız.
- Kadın kooperatiflerini destekleyecek ve çeşitlendireceğiz.
-Kadınların güvenceli ve nitelikli işlerde çalışmasını sağlayacağız.
- Kadınlardan sorumlu olacak bakanlığın çalışanlarının yüzde 70’inin kadınlardan oluşmasını sağlayacağız.
- Kadınların iş gücüne katılımını kısa vaded yüzde 40’a, uzun vadede yüzde 60’a çıkaracağız.
- Kadınlara yönelik mesleki eğitim kurslarını iş gücü ihtiyacı ve  bireylerin becerilerini merkeze alarak düzenleyeceğiz.
- İş Yasası’nda kadınlara yönelik doğrudan ve dolaylı ayrımcılığı net olarak tanımlayacak, etkin yaptırımlar yoluyla ayrımcılıkla mücadele edeceğiz.
- Sözel, fiziksel ve psikolojik taciz ve “mobbing” kavramlarını İş Yasası’na ekleyeceğiz.
- Kadınların yönetim kademelerinde daha geniş yer almaları için kamuda cinsiyet kotası, özel sektörde ise teşvik uygulamaları  getireceğiz.
- Kadınların dışlandığı iş alanlarında mesleki eğitimde pozitif ayrımcılık  uygulayacağız ve bu alanlarda istihdam kotaları ve vergi indirimleri getireceğiz.
- Kadınların çalışma yaşamına katılmasının önündeki engellerden biri olan ulaşım ve güvenlik sorunlarını çözeceğiz.
- Sokak aydınlatması yetersizliği gibi kamusal alandaki fiziksel eksiklikleri gidereceğiz.
- “Eşit işe eşit ücret” anlayışıyla hareket edecek; kadınların, emeğinin  karşılığını eksiksiz şekilde almasını sağlayacağız.”
CHP vaatleri özetle bunlardan oluşuyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar