Sektöründe bir ilki başarmak…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Değerli DÜNYA okurları bugün Türk plastik işleme makinaları sektöründe Ar-Ge merkezini kurarak bu alanda bir ilki başaran merkezin yarattığı katma değer ve güç ile sektöründe kapasite yönüyle Türkiye’de lider, Avrupa’da ilk 5 te yer edinmiş bir işletmeden söz edeceğim.
Salı günü sektöründe bir ilki yaratan Şenmak şirketinin Genel Müdürü Hüseyin Semerci ile Ar-Ge merkezinin kurulma amacını ve burada yapılan çalışmaları konuşma olanağını buldum.
Önce Şenmak’tan kısaca söz ederek sonra da Hüseyin beyle konuşmamızdan bölümleri aktaracağım.

1987 yılında Sedat Şen’in küçük bir torna atölyesinde başladığı iş yaşamına 1995 yılında Hüseyin Semerci’nin ortak olmasıyla vida ve kovan üretimine başlanmış ortaklıkla elde edilen sinerjiyle işler giderek büyümeye başlamış bir süre sonrada İkitelli OSB’de daha büyük mekan ve makina parkı ile plastik makinaları imalatında dünya standartlarında kaliteli ürünleri ile adını Türkiye sınırlarını aşarak Avrupa’da duyurmuş Türk şirketlerimizden biri olmuştu.

2017 yılında fabrikayı ziyaret ettiğimde gerek gördüklerim gerekse Hüseyin Semerci’nin anlattıklarını bu köşede “İkitelli’den Avrupa Ligine” başlığı ile anlatmıştım.

O günkü sohbetimizde Hüseyin bey çok yakında yeni yatırımlarla ve yeni vizyonumuzla atılım yapmak için önce daha büyük bir mekana geçerek Ar- Ge ve İnovasyona dayalı üretim odaklı hedefimiz ile sektörümüzün ve Avrupa’nın saygıdeğer şirketlerinden biri olmayı gerçekleştireceğiz demişti.

Bu hedeflerine ulaşmak için 2018 Kasım ayında İstanbul Hadımköy’de kapalı alanı 6 bin metre kare olan yeni işyerine taşınmışlardı.

5-8 Aralık 2018 tarihinde Avrupa’nın en büyük plastik endüstrisi fuarı olan “İstanbul Plast Eurasia 2018”i ziyaretim sonrası Hüseyin beyin daveti ile yeni yerlerini görme fırsatını bulmuştum.
Dünya standartlarında üretim ve yönetim anlayışı ve güçlü makine parkıyla fabrika tam tanımıyla Plastik işleme makinaları alanında Türkiye’de kapasite yönüyle lider, 20’den fazla Avrupalı makine üreticisinin ana tedarikçisi konumunda bir üretim üssü olmuştu.

Şenmak Makina Genel Müdürü Hüseyin Semerci Ar-Ge Merkezi kurma amaçlarını şu sözlerle anlatıyor; ”Günümüz rekabetçiliğinin getirdiği şartlar, şirketimizin büyüme stratejisi ve küresel piyasalarda markalaşma ihtiyacı ile Ar-Ge’nin kalıcı bir firma kültürü haline gelmesi gerektiğini gördük.

Ar-Ge faaliyetlerimizde önceliğimiz ithalatı engellemek, ihracatımızı arttırmak ve tabi ki olmazsa olmaz katma değeri daha yüksek ürünler üretmek.

Yoğun rekabetin yaşandığı geleneksel ürünler ligine alternatif olarak katma değeri yüksek ürünler geliştirmek.

Uzun yıllardır Araştırma-Geliştirme faaliyetlerinin ihtiyaca bağlı olarak yapılmakta olduğunu biliyoruz” diyor.

Avrupa’nın dünyaca tanınan önemli makine imalatçılarının tedarikçisi olmaktan gurur duyduklarını dile getiren Hüseyin bey, Sadece kendi üretimimizde değil, ürün tedarikçisi olduğumuz müşterilerimize de maliyet düşürücü, verimlilik ve kalite artışı sağlayan çözümler geliştirmeye özen göstermekteyiz.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaptığımız başvuru neticesinde “Ar-Ge Merkezi Belgesi” almaya hak kazanan şirketimiz, plastikleştirme ekipmanlarında inovatif ürün ve konw-how geliştirmeye yönelik çalışmalarını Bakanlığımızın verdiği destek sayesinde yeni Ar-Ge Merkezimizde daha uzun ömürlü, daha kapasiteli, plastikleştirme kabiliyeti yüksek ürünleri plastik sektörü ile buluşturuyoruz.

21 uzmandan oluşan Ar-Ge Merkezimiz, şirketimizin üretimine değer katmakla birlikte müşterilerimiz için de inovatif çözümler geliştiriyor.

Rekabet avantajı yaratmak ve katma değerli ürünler geliştirmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Şirketimiz Ar-Ge faaliyetleriyle Türkiye plastik sektörüne vizyon katacağına inanıyoruz…
Ar-Ge merkezimizin yarattığı değer ve kattığı güç ile geçtiğimiz yıl üretiminin yüzde 60’ını ihraç etme başarısı gösterdik.

2018 yılı ihracatının yüzde 90’ını başta Almanya olmak üzere İsviçre, Avusturya ve Fransa’ya gerçekleştirdik.

Avrupa plastik işleme makineleri pazarında saygın bir tedarikçi konumunda yer alan şirketimiz ürünlerini Avrupa dışında Asya, Afrika ve Amerika’daki plastik endüstrisinin de hizmetine sunuyor.” Sözleriyle Ar-Ge merkezinin amaçlarını ve yaratılan katma değerin ihracattaki katkısını anlatıyordu.

Değerli okurlar iki tornayla küçük bir atölyede başlatılan iş ve üretim sürecinde gelinen sonucun; inanç, vizyon ülke sevgisiyle kapasite açısında Türkiye’de sektör lideri, Avrupa’da da ilk 5 arasında yer alması gurur duyulacak başarı öyküsü olarak görülmesi gerektiğine inanıyor, örneklerinin çoğalmasını diliyor emeği geçenleri kutluyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar