GEBKİM, V. İbrahim Aracı ve kimya sektörü…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Hafta başında Başkan Vefa İbrahim Aracı’nın davetiyle Türkiye’nin ilk ve tek Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olan GEBKİM’deydim. bazı ziyaretlerde bulundu. Kocaeli’nin Dilovası İlçe sınırları içinde 2 milyon 447 bin metrekarelik bir arazi içerisinde yer alan OSB’yi (bir kez daha) ve bu yıl öğrenime başlanan GEBKİM Eğitim, Araştırma ve Sağlık Vakfı tarafından yaptırılan ve desteklenen GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni gezme olanağını buldum. (İlaç, kozmetik, temizlik ürünleri, plastik, ambalaj gibi birçok farklı alt sektöre sahip olan kimya sektöründe ara eleman yetiştirme amaçlanmış.)

V. İbrahim Aracı’nın başkanlığını üstelendiği GEBKİM Yönetim Kurulu’nda, Başkan Vekili Mehmet Şafak Türkay, Mehmet Cem Yelten, Erhan Dündar ve Sebahattin Işık ise yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktalar.

Bugünkü yazımda İbrahim beyin , sanayicilik faaliyetlerinde ve sosyal yaşamda yapmış ve yapmakta olduğu çalışmalarında ilginizi çekeceğini ve beğeni ile karşılayacağınız inancı ile sizlere kısaca tanıtacak ardından da İbrahim beyle gerçekleştirdiğimiz söyleşimizin odağının bir bölümünü oluşturan, “Ülkemiz ekonomisinde ve sanayinde kimya sektörü”ne ilişkin değerlendirmelerini bugün, “Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması” olan ADR’nin uygulama sürecinde karşılaşılacak sorunları ve çözüm önerilerini içeren bölümünü ise haftaya sizlerle paylaşacağım…

İhtisas OSB, aynı sektör grubunda ve bu sektör grubuna ait alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı OSB anlamına geliyor.

GEBKİM’in üretim alanlarını; Boya sanayi, kozmetik sanayi, temizlik malzemeleri sanayi, plastik sanayi, ana kimya-kimyasal madde üretimi, ilaç sanayi (beşeri-veteriner-zirai), gıda katkı maddeleri oluşturmakta.

Kuruluşunda büyük emeği geçen rahmetli Refik Baydur’u sevgi ve saygıyla anmak isterim.
Yönetim de vefa göstererek ana bulvara ve OSB’nin hemen sınırında konuşlanan Kimya Meslek Lisesi’nin laboratuvarlarına Refik beyin adını vermişler.

Refik beyin yardımcılığını üstlenirken Refik beyin ölümünden sonra Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine oybirliği ile seçilen V. İbrahim Aracı iş yaşamına babasına ait Nakliye ve Lojistik şirketinde başlamış. Arnak Metal Kimya Ltd. Şti’yi kurarak, Çelik Halat ve Rabak şirketleriyle birlikte çelik tel ve ön germeli beton teli üretim tesisini ve yatak fabrikasını kurarak farklı iş alanlarında çeşitlilik bağlamında adımlar atmış…

İzmit’de kurulu olan KORUMA TARIM fabrikasını 1994 yılında bu tesisi satın alarak, Koruma Klor Alkali ile KORUMA Temizlik şirketlerini kurarak fabrikayı yeniden üretime geçirmiş..
Kendi enerjisini üreten, doğayla dost teknoloji kullanan şirket Türkiye’nin ilk 500 Büyük Sanayi Şirketleri arasında yer alıyor.

KORUMA, Hatay-Kırıkhan, Denizli-Kocabaş Üretim Tesisleri, Adana-Yumurtalık Serbest Bölge ve Tekirdağ-Çorlu’da Kimyasal Depolama Tesisleriyle ülkemiz ekonomisine ve sanayine katkılarını sürdürmekte..

İbrahim bey, iş yaşamında başarıyı yakalayan çok yönlü sanayici iş insanlarımızdan ..
Örneğin, OSB başkanlığı yanı sıra, GEBKİM Eğitim, Araştırma ve Sağlık Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı, Kiplasma AŞ. Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kiplas Disiplin Kurulu Başkanlığı iş dünyasında üstlendiği görevler…

Ülke sanayiine bulunduğu katkıyı, sanayi kadar önemli ve istihdam kaynağı olarak gördüğü Türk atçılığına da destek sağlamak isteğiyle 2008’den beri Kocaeli’nde yerleşik “VEFA Harası”nda ve yurtdışında Safkan İngiliz Atı Yetiştiriciliği yapmakta.

V. İbrahim Aracı, Dünya EPSOM Derbisinde atı koşan ve Türk Soy Kütüğüne kayıtlı atıyla İngiltere’de üst üste yarış kazanan ilk ve tek Türk vatandaşı unvanını taşımakta.
Çok sayıda öğrenciye karşılıksız burs vermekte olan İbrahim bey, merhum annesi adına yaptırdığı Kocaeli Üniversitesi Semahat Aracı Konferans Salonu, merhum babası adına yaptırdığı Derince Şükrü Aracı İlkokulu ve Ortaokulu ile son olarak hem sağlık hem eğitim alanında Türkiye’de bir ilk olacak olan Kocaeli Üniversitesi “Semahat Aracı Tıbbi Destekli Yaşlı Bakım Merkezi”nin inşasıyla sosyal sorumluluk projelerine olan desteğini sürdürmekte, Kocaeli Şehit Aileleri Vakfı ile Kocaeli Kırım Tatarlar Derneği ve Kırım Dernekleri Federasyonu Kurucusu olarak doğduğu topraklara hizmet vermekte.

İbrahim beyle söyleyişimizin kimya sektörünü değerlendirdiğimiz bölümü ise özetle şöyle;

- Plastikten kozmetiğe, temizlik ürünlerinden kompozit malzemelere, organik kimyasallardan gübreye kadar yaşamın her alanında ürünleri ile yerini alan kimya sektörü, ülke ekonomisinin itici gücünü oluşturuyor.
- Sektör 350 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor.
- Geçtiğimiz sene gerçekleştirdiği 17.4 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en ihracatçı ikinci sektörü konumuna yükselen kimya, dinamizmi ve katma değer yaratmadaki potansiyeli ile gelecek vaat ediyor.
- Kimya sektörü, direkt ihracatının yanında otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik, makina, tekstil, mobilya gibi ihracatçı sektörlere girdi sağlayan yönüyle de direkt ihracatının çok üzerinde dolaylı ihracata da imza atıyor, ekonominin nabzını tutuyor.
- Ülkelerin kalkınmasında önemli bir rol üstlenen kimya sektörü, Türkiye sanayisi ve ekonomisi için de vazgeçilmez bir konuma sahip.
- Ekonomisi için de vazgeçilmez bir konuma sahip.

Kimya sektörünün sorunları

- Kimya sektörünün en büyük sorunlarının başında hammaddede yüksek ithalat oranları başı çekiyor. Alt sektörler bazında değişiklikler görülmekle birlikte sektör hammaddede yüzde 80 oranında ithalata bağımlı.
- Petrokimya yatırımlarındaki artışla yerli üretimin artması ithalata bağımlı sektörün önünü açacak bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.
- Hammaddede ithalata bağımlılık,
- Yüksek üretim maliyetleri & Sanayi elektriği maliyetlerinin yüksekliği,
- Lojistik maliyetlerinin yüksekliği & karayoluna alternatif demiryolu ulaşımının yaygınlaştırılmasına duyulan ihtiyaç,
- Ar-Ge yatırımlarının istenilen noktaya ulaşmaması,
- Katma değeri düşük üretim,
- Nitelikli ara eleman eksikliği, mesleki eğitimdeki kalitenin sektörün ihtiyaçlarının gerisinde kalması.

Başkan V. İbrahim Aracı’ ile yaptığımız söyleşinin bir bölümünden aktaracaklarım özetle bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar