Bir işletmenin kaostan çıkışının öyküsü..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Turan Özfurat, makine mühendisi...

1990 yılında Çorum’da ilaç sanayinde üretim ve pazarlama amaçlı kurulan İmaretçioğlu İlaç Sanayi Ltd. şirketinin ortağı ve yönetim kurulu üyeliğini yapmakta.

5 yıl T0SYÖV Yönetim Kurulu üyeliği yapan Turan Özfurat, üç yıl önce şirkete daha fazla zaman ayırma gerekçesiyle yönetim kurulundan ayrılmıştı.

Kendisi ile geçtiğimiz günlerde uzunca yaptığımız konuşmada şirketin yaşadığı sıkıntıları ve bu sıkıntılardan çıkış yollarını o kadar güzel anlattı ki ülkemizde çok sayıda şirkete örnek olacak nitelikte.

Şirketi kısaca tanıtarak yaşanılan sorunlara yönelik çözümleri sizlerle paylaşacağım.

Çorum’da 1990 yılında OSB de 1 adet boş ampul ilaç makinesi, 15 çalışanı ve 1000 metrekare kapalı fabrika alanında boş ilaç ampul üretimi ile medikal alanında çalışmalarını başlatırlar.
1996 yılında Özbekistan’da Sağlık Bakanlığı’ndan alınan İyi Üretim Uygulamaları Sertifikası (cGMP) şartlarında üretimin yapıldığı ilaç dolum tesisini işletmeye başlarlar.

2003 yılına geldiklerinde Çorum’daki üretim tesislerini Samsun Serbest Bölgesi içerisinde 4 bin 500 metrekare kapalı alana fabrika binasında 3 adet boş ampul makinesi sayısını 3 e çıkararak burada üretimi sürdürürler.

2005 yılında İlaç dolum ünitesi çalışmalarını başlatarak alının cGMP belgesi ile muhtelif ilaç firmalarına fason ilaç üretimi yapmaya başlarlar…

2011 yılında ONFARMA İlaç şirketinin kuruluşuyla beraber 11 adet ilacın ruhsatlandırma süreci başlatırlar.

Boş ampul makine sayısını 7’ye çıkararak Rusya Federasyonu, Gürcistan, Suriye ülkelerine ampul ihracatına başlarlar.

2014 yılına geldiklerinde ilaç dolum ünitelerini çalıştıracak alt yapı çalışmalarını tamamlayarak yeni yatırımlarla ONFARMA ilaç şirketi adına sağlık bakanlığından 23 adede ulaşan ruhsatlarıyla ürettikleri ilaçları yerli pazarda özel hastane ve devlet hastanelerine, diş polikliniklerine, ecza depolarına, eczanelere satarlar…

Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan denetleme çalışmaları olumlu sonuçlanarak alınan belge ve sertifikanın geçerli olduğu Kanada dahil 17 ülkeden fason taleplerine ve ilaç ithalat taleplerine cevap verebilecek konuma erişirler…

Kendi iş alanlarında başarıyı yakalayan şirketlerden biri olurlar...

Şirkete ilişkin vereceğim bilgiler özetle bunlar.

Dünyada ve ülkemizde ekonomide yaşanılan sorunlar ve sıkıntılar zaten hassas dengeler üzerine kurulu; yatırım, üretim, satış ödemeler dengesi, Rus uçağının düşürülmesi, 15 Temmuz hain FETÖ kalkışması, faizlerdeki yükseklik, dövizdeki şok gelişmeler ile bankalarla olan diyalog tek taraflı olarak işlemeye devam etti.

Rusya’ya yapılan ihracat durdu.

Üretim ve satışlarda sıkıntılı bir sürece girdik.

Hastanede tedavi amaçlı ilaç bekleyen hastaların yakınları firmamızı aramaya başladı.

Van’dan, Hakkari’den, İstanbul’dan, Ankara’dan; İlaç takip sistem gereği, eczaneler üzerinden, kısıtlı üretebildiğimiz ürünleri gönderebildik.

Hukuk süreç devreye girdiğinde, hukuk dedi ki, “Borcunu nasıl ödeyeceksin" dedi biz de tabi ki, üreterek ödeyeceğiz dedik."

Varımızı yoğumuzu, kendimizi işimize adamış kişiler olarak, üretime devam edebilmek için de; konkordatoya başvurmak durumunda kaldık.

Konkordato sürecinde, hukukun üzerimize yüklediği finans yükü, nakit akışı durmuş bir firmadan istenmesi, düşündürücü olduğunu da belirtmek isterim.

Firma can çekişirken bile para lazım oldu, (bu konular sistem içinde değerlendirilmesi gereken konular) bir şekilde aşıldı.

Hukuk, konkordatoyu kabul etti, banka ve diğer icra takiplerini durdurdu.

Atanan Komiserlerin ve hakimin pozitif tutumlarıyla banka hesapları üzerinden işletmenin üretim nakit akışı nefes aldı.

Devlet hastaneleri, üniversite hastanelerine ecza deposu üzerinden ürünlerimizi üretip, satarak para dönüşlerimiz başladı.

Ecza deposu üzerinden ihracatta da hareket başladı.

Direkt ihracat konusunda da yeni girişimlerin sonuçlanmasını bekliyoruz, sözleşmeleri oluşturuldu, ürün ihracat izin belgelerinin sonuçlanmasını bekliyoruz.

Şu anda 220 personel çalışmakta.

İŞKUR üzerinden 22 personelin istihdam desteğini alıyoruz.

İç üretim kapasitemiz ile paketlenmiş olarak sevke hazır hale getirebilmek insan gücü ile bir yere kadar.

Aslında daha önce paketleme makinesi yatırımını gündeme almış olmamıza rağmen, imkansızlıklar nedeniyle alamamıştık.

Üretiyorduk, üretimimizi yeterince paketleyemediğimiz için sevk edemiyorduk.
Konkardato da olmamıza rağmen, banka kredisi kullanmadan paketleme makinesi siparişi verildi, hakim ve komiser oluru ile ön ödemesi gönderildi.

Tedarikçi firmaların personeli; üretim için ziyaretlerinde, firmamızı denetleme öncesi ve sonrası algılarını görüyor ve hissediyorduk.

Kendimizi kabul ettirmemiz uzun bir zaman aldı.

Şu anda, siparişlerimize yetişmeye çalışıyoruz.

İhracata odaklı üretime geçtik.

Banka kredileri olmaksızın çalışabiliyoruz.

Kendi ürünlerimize odaklı üretim modeli ile daha verimli çalışabiliyoruz.

Üretim maliyetlerimizi sürekli kontrol edebilir hale geldik.

Bu yaşanan konkordato süreci ile, firmamızın yönetim , muhasebe, maliyet muhasebesi konularına daha da kontrol edilebilir, şeffaf bir surecin düzenlemeleri yapıldı.

Şirketimizin danışman kadrosu oluşturuldu.

Finansman , avukat, mali müşavir, ve muhasebe bölümlerinde değişim yaşandı.

İnsan kaynaklarımız ayrı bir bölümde takip edilmeye başlandı.

Şirketimizin anayasasını yazmaya hazırlanıyoruz.

Arkadan gelen beşeri insan kaynağımız, işlerimizi takip sürecine dahil oldular.

Firmamızın, ihracat ve diğer iletişim konularında eş zamanlı olarak konuları dünya konjoktoründe takip etmek fırsatını yakaladık.

Ülkemizin bir üretim kalesi olan 29 yıllık firmamızın, 220 çalışma arkadaşımızla, Allahım bize emanetine mahzar olduğumuz bu işletmeyi emin ellere taşıyacak olmanın gururu ve azmindeyiz.” Sözleriyle Turan Özfurat’ın duygusunu da katarak anlattıkları bunlar…
Gerçekten takdir edilmesi ve örnek alınması gereken bir dizi süreçler bunlar.
Ne diyelim kolay gelsin başarıları daim olsun…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar