Aslı öğretmen, yeni nesilleri geleceğe hazırlıyor…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bugünkü yazımda sizlere kendini yeni nesilleri geleceğe hazırlamayı bir yaşam felsefesi olarak benimseyen projeci Aslı öğretmeni sizlere tanıtmak istiyorum..

2009 yılında öğretmenliğe başlayan Aslı Çakmak 2013 yılından bugüne MEB'e bağlı bir devlet okulu olan Maltepe Anadolu Lisesi’nin (2018 Haziran’da Fen Lisesi oldu) Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak yeni nesilleri geleceğe hazırlıyor.

Öğretmenliği ders saatleri sınırlarında bırakmayıp öğrencileri ile birlikte yeni girişimler peşinde koşan Aslı Çakmak, bugünlerde zamanını plastik atıklara çözüm bulmaya harcıyor.
2015 yılında kurduğu Maltepe Makers isimli kulüp altında çalışmalarını gerçekleştiriyor.
Her geçen gün tonlarca plastik atık insan eliyle bilinçsiz bir şekilde doğaya terk edilirken bu duruma duyarsız kalamayan öğretmen Aslı Çakmak’tan projelerindeki amacı anlatmasını rica ettim;

“Her türlü bilgiye zahmetsizce ulaşabileceğimiz bu çağda artık insanların tüketimden sıkılıp kendini üretime vererek mutlu hissetmeye başladığı noktaya ulaştık.
‘Kendin Yap’, ‘Maker’ gibi kültürler çok eskiye dayansa da şimdilerde popüler olması hepimizin hayrına.

Maker’I, kısaca anlatmak gerekirse, kendisi bir şeyler ortaya koyan, üreten kimseye denir.
Yabancıların “Do It Yourself -Kendin Yap” tanımına uyan her şey buna dahil olabilir.
Eğitimde bir süre hazır robot kitleri ve kopyala-yapıştır ile idare ettik ama artık bunun sonu gelmeli, yeni üretim araçlarına, malzemelere ihtiyacımız var.

Bu noktada plastiğin önemi devreye giriyor.

Plastik, çöp olarak gördüğümüz sürekli elimizin altındaki bir malzeme.

Hatta plastikten kurtulmak için insanların vicdanlarına sesleniyoruz.

“Doğayı kirletme”. Ama tüm mesajlar gibi bu da artık kanıksanmış bir mesaj.

Vicdan ve doğru olanı bilmek dünyayı değiştirmeye yetmedi.

Şimdi hepimizin plastiğe olan ihtiyacımızı fark etmesinin zamanı.

Bu yüzden projenin adı “Değerli Plastikler”.

İnternet üzerinde açık kaynaklı olarak paylaşılan bu projeye 2018’in Aralık ayında Portekiz’in Anadolu’su olarak isimlendirebileceğimiz Alentejo bölgesinde bulunan Buinho Creative Hub ile Erasmus+ iş birliği yapmaya karar verdik.

Buinho koordinatörlüğünde plastik dönüşüm makineleri inşa ettik ve öğretmen ve öğrencilerimiz ile gerçekleştirdiğimiz toplam 1.5 aylık toplantı sürecinde bu deneyimi edindik.

Nüfusu İstanbul’dan az olan Portekiz’de onlarca plastik dönüşüm merkezi bulunuyor. Fakat Türkiye’de böyle bir merkez henüz yok.

Biz ilk olmak istiyoruz fakat kısa sürede örneklerin çoğalacağına ve tek kalmayacağımıza eminiz.
Kendin yap kültürünün hızla yayıldığı ülkemizde bize gerçek üretim imkânı verecek, STEAM odaklı ders planlarımıza, proje odaklı eğitimlerimize katkı sağlayacak araçlara ihtiyacımız var.
Bu büyük dönüşümün ilk adımını, zaten hali hazırda birçok yarışmaya katılmış okulun Qubit Robotik kulübü üyesi olan, robot yapma tecrübesine sahip Maltepe Fen Lisesi öğrencileri, kendi plastik dönüşümü makinelerini üreterek atacaklar.

Sonrasında üreteceğimiz ürünler öğrencilerimizin hayal gücüne kalmış.

Okuldan başlayacak bu değişimin halka yayılmasını ve insanların plastik gördüğünde onunla ne üretebileceğini hayal edecek duruma gelmesini istiyoruz.

Türkiye’de maalesef atıkların ve çöplerin ayrımı bilinci hala oturmuş değil.

Plastik atıkların gelişigüzel çevreye atılması ekolojik dengeyi bozduğundan genelde plastik kullanımının azaltılması için insanlara çağrıda bulunuyor.

Portekiz’de bulunduğumuz sürede dört parçalı geri dönüşüm makinesinin yapılışını öğrendik.
Biz de projemizi tamamladığımızda insanlara makinenin nasıl kullanılabileceğini öğreteceğiz.
Sadece okulla sınırlı kalmayıp örneğin Maltepe sahilinde insanlara plastik geri dönüşümünü anlatmak istiyoruz.

Makineleri üretmek için 10 bin TL’ye ihtiyaç var.

Edindiğimiz tecrübelerle geri dönüşüm makinesini üretebilmek ve ilk ürünleri ortaya koyabilmek için gerekli olan bütçeyi toplamak için kitlesel fonlama sitesi Fongogo’da da Maltepe Makers adına bağış kampanyası düzenledik.

Aynı zamanda plastik ve geri dönüşüm üzerine çalışan sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz.

Yaptığımız fizibilite çalışmaları makineleri oluşturmak için gerekli malzeme listelerimiz ve teknik planlar için ortalama 10 bin TL’ye ihtiyaç var.

Hala toplum olarak geri dönüşümün gerekliliği ve ekonomiye katkısının öneminin farkında değiliz. Değerli Plastikler projemiz ile kendi ürünlerini oluşturan bireylere farkındalık uyandırmak ve atık yönetimi konusunda çalışan kurumları isteklendirmek istiyoruz.” Diyor..

Öğretmen Aslı Çakmak’ı azminden dolayı kutlarken, hayatını ve düşüncelerini bilime, çevreye ve hayata ekonomik katkı sunmak adına adayan bireylerin artmasını ümit ediyorum.
Plastik sektörünün temsilcileri olan PLASFED, PAGDER ve PAGEV gibi kuruluşlarımızın Aslı öğretmenimizin bu çabalarına destek olacaklarına inanıyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar