TCMB faiz indirimlerinin sonuna mı geliyor?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

İrem DIŞPINAR / FINANSINVEST 

TCMB, gecelik borç alma, bir hafta vadeli repo oranı olarak adlandırılan politika ve gecelik borç verme faiz oranları ile bankalara ihtiyaçlarına göre likiditeyi sağlar. Kavramlara kısaca bakacak olursak, TCMB gecelik borç alma mekanizması ile piyasada fazla olan likiditeyi çeker yani TL’yi sterilize eder. Repo ihaleleri ile bankaların haftalık TL likidite ihtiyacını karşılar. Haftalık repo ihaleleri likiditesini ihtiyacı kadar karşılayamayan bankalar ise, gecelik borç verme mekanizması ile TCMB’den daha yüksek maliyet ile likidite sağlar. Likidite miktarı ile bağlantılı olarak gecelik borç verme ve politika faiz oranının ortalaması fonlama maliyetini oluşturur. TCMB ise küresel finansal oynaklığın ve TL volatilitesinin arttığı ve/veya azaldığı dönemlerde faiz koridorundaki bu oranları kullanarak fonlama maliyetini gerekli gördüğü seviyeye çekerek TL’yi savunur. 

TCMB Ağustos 2015’te açıkladığı “sadeleşme adımları” kapsamında faiz koridorunu daha simetrik ve dar hale getirmek yönünde niyetini ortaya koymuş, ancak Banka devamında iç ve dış faktörler nedeniyle bu yönde bir adım atamamıştı. Ancak yıllık enflasyonun Şubat, Mart ve Nisan’da düşüş göstermesi, Mayıs’ta sabit kalması ve küresel çapta düşük faiz döneminin devamı TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında (gecelik borç verme oranı), indirimini sürdürme niyetini destekledi. Buna paralel TCMB üst bantta Mart’ta 25, Nisan, Mayıs’ta 50’şer baz puanlık indirim gerçekleşti. TCMB bu hafta ise 50 baz puan ile indirimine devam ederek, faiz koridorunun üst bandını %9,00’a çekti. Böylece son dört ayda koridor genişliği 175 baz puan ile yarı yarıya azalmış oldu. 

Temmuz’da ise TCMB 50 baz puan ile borç verme faizinde indirimine devam ederken, aynı zamanda borç alma faizini yükseltebilir. Böylece tek bir faiz oranına geçerek fonlama maliyetini %8’ler civarında oluşturabilir. Ancak TCMB eskisi gibi faiz koridorunu kullanamayacağından piyasanın kırılgan olduğu zamanlarda TL’yi savunması güçleşecektir. İçeride enflasyonun yükseldiği ve Fed’in faiz artırım adımına uyum sağlamak adına atacağı adımlar merak konusu olacaktır. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017