20 yaşında girişimci oldu, 30 ülkeye ihracat yapıyor

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

1999’da, 20 yaşındayken, kardeşiyle birlikte, Rize’de 2 bin 850 dolar sermayeyle ilk mobilya mağazasını açan Abdurrahman Uzun, bugün Zivella markasıyla 30 ülkeye ihracat yapıyor. 200 çalışanı, yurtiçi ve yurtdışında altı mağazası, beş yurt dışı temsilciliği ve yıllık 200 bin adet üretim kapasitesine sahip fabrikasıyla Zivella, başarılı bir girişim öyküsü.

Abdurrahman Uzun, ofis mobilyasına odaklanarak büyüyor. Uzun, her ay, müşteri ve çalışan memnuniyetini ölçümlüyor. Elde edilen sonuçlara göre, memnuniyet oranı düşük müşterileri bizzat ziyaret edip, sorunları anlamaya çalışıyor. Bunun sonucunda, mevcut müşterilerin memnuniyet oranı gibi (5 üzerinden ortalama 4.5), müşterilerin markayı tavsiye oranı da çok yüksek skorlara erişiyor. (10 üzerinden 8.5-9 ).

Her yıl ürünlerinin yüzde 20’sini yenileyen Zivella, Danimarka’dan Nijerya’ya kadar 30 ülkeye ihracat yapıyor. Abdurrahman Uzun’un verdiği bilgiye göre, kuurluşun 2018 koleksiyonunda 5 yıl garantili 300 ürün mevcur. Ürünlerin tasarımları Alp Nuhoğlu, Burak Koçak, Burak Yeşilyurt, Oğuzhan Abdik, Setsu Ito ve Shinobu Ito tarafından yapılıyor. Üretimi ise İstanbul’daki fabrikada gerçekleştiriliyor. Abdruurahman Uzun, önümüzdeki dönemde marka yatırımlarına daha da ağırlık vererek, pazardaki iddiasını büyüteceğini vurguluyor.

İhracatla birlikte dış ticaret elemanına talep artıyor

Dokuz yıldır her ay düzenli olarak istihdam endeksi yayınlayan Kariyer.net’in verileri, ülkemizde önemli bir trendi ortaya koyuyor. Geçen hafta görüştüğüm Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, ihracat rakamlarındaki artışın İstihdam Endeksi verilerine de yansıdığına dikkat çekti.

Şirketin, 25 milyonu aşkın özgeçmiş ve 90 binin üzerinde iş ortağı firmanın bulunduğu veri tabanından yararlanarak ortaya koyduğu İstihdam Endeksi’nin Eylül sonuçları ihracatla ilgili şu noktaları gözler önüne seriyor:

- Eylül ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 22.5 artışla 14.5 milyar dolar oldu, bu artışa paralel olarak istihdam endeksinde yer alan ihracat pozisyonlarına olan ilgi de artış gösterdi.

- İhracat operasyon elemanı ilanları yüzde 256, İhracat satış uzmanı ilanları yüzde 98, İnspektör ilanları yüzde 53, Dış ticaret operasyon uzmanı ilanları yüzde 26 ve İhracat Uzmanı ilanları yüzde 22 oranında daha fazla başvuru aldı.

- Yayınlanan yeni iş ilanlarının geçtiğimiz yıla göre artışı incelendiğinde ise şirketlerin dış Ticaret Uzmanına olan ihtiyacının yüzde 67 oranında arttığı ortaya çıktı.

Mavi yakalı çalışanlar “Sekreter” ve “Garson”luğu tercih ediyor

Kariyer.net’in mavi yaka çalışan arayan işverenlerle, evinin yakınında iş arayan mavi yaka çalışanları buluşturan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre, gençler özellikle sekreterlik ve garsonluk mesleklerine yöneliyor. Eylül ayında uygulama içerisinden en çok başvuru alan pozisyonlar sırasıyla sekreter, garson, temizlik görevlisi, Çağrı merkezi elemanı ve kasiyer olmuş. Eylül ayında yayınlanan yeni iş ilanlarında ise eczane elemanı, garson, sekreter, temizlik görevlisi ve komi arayışı ağır basmış. Bu veriler ışığında, işveren markalarının mavi yakalı gençlere yönelik özel kişisel gelişim programlarına yatırım yaparak, onları geleceğe hazırlamak için çalışması gerektiği de ortaya çıkıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar