2017’de nelere yatırım yapmalı?

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Çok zor bir yılı geride bırakıyoruz. Deyim yerindeyse 2016 yılında yaşanabilecek bütün olumsuzlukları yaşadık. Siyasi gelişmeler, hepimizi üzen kahpe terör saldırıları, jeopolitik riskler, darbe girişimi, Moody’s ve S&P not indirimleri, ekonomik aktivitede gözle görülür yavaşlama gibi bir sürü etken kurda 3.50 seviyelerine gelmemize neden oldu.

Peki en kötü geride kaldı mı? Bunu söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyorum. 20 Ocak’ta Trump’ın koltuğa oturması sonrası dış politika ile ilgili tavrı önemli olacak. 27 Ocak’ta Fitch’in not indirme riski gündemde. 2017 yılı için bankacılık sektörünün görünümünü durağandan negatife çevirmiş olmaları bu riski biraz daha artırdı.

Siyasi tarafta anayasa ve başkanlık referandumu siyasi belirsizlik yaratmaya devam edebilir. Genel olarak 2017 yılında, bizimde içinde bulunduğumuz gelişmekte olan ülkelerde siyasi riskler gündemde olmaya devam edecek. Düşük büyümenin popülizmi artırabileceği Türkiye, Filipinler ve Tayland gibi ülkelerin yanı sıra, siyasi gerilimlerin mali dengeye yönelik endişeleri artırdığı Brezilya ve Arjantin risklere maruz kalabilir.

Ekonomik aktivitede istenilen toparlanmanın oluşmaması da 2017 için karşılaşabileceğimiz risklerden. Kurdaki yükseliş ile bazı firmaların finansal yapılarında bozulmalar meydana gelebilir. Burada en önemli nokta ise geri ödenmeyen kredilerde yaşanabilecek bir artış.
Son ve kuru yükseltebilecek en önemli gelişme ise FED’in 2017 yılında yapmayı planladığı 3 faiz artışı olacak. Bu planlarının gerçekleşmesi doların bütün dünyada değerlenmesine neden olacaktır.

Birde olumlu taraftan bakalım;

Fitch not indirmez, FED geçtiğimiz yıl olduğu gibi faiz artışlarını ertelerse, siyasi ve jeopolitik risklerde de azalma görürsek bu sefer yatırım aracı olarak borsa ön plana çıkabilir.

Borsa da gelişmekte olan ülke endekslerine göre iskontolu seviyedeyiz. BİST100 FK oranı 2014 Ocak seviyesi olan 8.6’lara geriledi. Son durumda ortalamaya göre %20 ucuz durumda. Dolar bazında da 7.5 senenin dip seviyelerine yakın yerdeyiz. Bu seviyelerden 2017 yılı için öne çıkan savunma sanayi, cam ve çimento sektörü ile gayrimenkul yatırım ortaklıklarına yatırım yapılabilir. Ancak yine de 80 bin seviyesinin üzerinde fiyatlar görmeden bu seviyelerden alım yapılmayı çok doğru bulmuyorum.

Kur tarafında baktığımızda 2017 yılına 3.50 bölgesinden giriyoruz. Ocak ayında Fitch notumuzu değiştirmez, yıl içinde FED 3 faizi artışı yapmaz ve içerideki riskler azalırsa kurda önce 3.35 sonrada 3.20-3.25 bölgesine kadar gerileme olabilir. Ancak genel olarak doların küresel bazda değer kazandığını ve ABD ekonomisindeki iyileşmenin ivme kazandığını düşündüğümüzde kurda 4 TL seviyesine doğru bir hareket olabileceğini de gözden kaçırmamalıyız.

Gram/TL hem ons altın hem kurdan etkileniyor. Ülkede genel olarak altına yönelim olacağından 2017 yılında gram altının 138-140 bölgesine yükselebileceğini düşünüyorum. Güvenli alış bölgesi ise 123-125 TL bölgesi olarak değerlendirilebilir.

Risk almak istemeyenler mevduat ağırlıklı içinde dolar ve altının olduğu bir portföy yapabilirler. En kötünün geride kaldığını düşünen ve riski sevenler ise hisse, altın ve doların bulunduğu bir portföy deneyebilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017