2017’nin en iyi 10 iş fikri ve fırsatı (2)

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Geçtiğimiz hafta Springwise’in 2017’de öne çıkacak en iyi 10 iş fikri ve inovasyonunu paylaşmaya başlamıştık, kaldığımız yerden devam edelim.

6- Drone pilotu olan engelliler

Önümüzdeki yıl, drone olarak adlandırılan insansız hava araçlarını kullanarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirecek bir dizi yenilik bekleniyor. Engelli bireylerin artırılmış gerçeklik yazılımları aracılığıyla drone kullanarak pilotluk deneyimi yaşamaları bunlardan biri. Dijital ajans Kindai ile Fransa’da engellilerin sosyal ve profesyonel katılımının artırılması için çalışan LADAPT adlı kuruluşun işbirliğiyle ortaya çıkan HandiDrone, drone kullanımını kişilerin engelleriyle uyumlu hale getiriyor. Böylece engelli bireyler sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla rahatlıkla drone kullanabiliyor. Projede kullanılan uçaklar mevcut modellerden uyarlanıyor ve LADAPT düşük bütçeli drone değişikliklerini teşvik ederek bu deneyimin daha çok sayıda ve daha değişik engelleri olan kişilere de sunulabilmesi için çalışıyor.

7- Büyük veri kullanarak dava sonuçlarını tahmin etmek

Yapay zeka ile birlikte büyük veri, 2017’de verimlilik ve işgücü piyasası üzerinde derin etkiler yaratmaya devam edecek. Predictice, avukatlara ticari ve sosyal uyuşmazlıkların olası sonuçlarıyla ilgili geçmiş kararları analiz ederek istatistik veriler sağlayan bir yazılım. Kısaca yargı içtihatlarıyla ilgili makine öğrenme tekniklerini kullanan bir başlangıç sayılabilir. Dünyanın en büyük hukuk bürosu olan Dentons, geçmiş mahkeme kararlarına dayanarak davanın olası seyrini, maliyetini, uzunluğunu ve sonucunu öngörmeye yardımcı olacak yazılımlar geliştirme konusunda bir Fransız startup firmasıyla birlikte çalışıyor. Dentons’un İnovasyon Müdürü Marie Bernard geliştirdikleri sistemin, davaların seyrini değiştirmekten, riske göre fiyat belirlemeye kadar pek çok alanda kullanılabildiğini söylüyor.

8- Haberlerde sanal gerçeklik kullanıımı

Medyanın geleceği belirsizliğini koruyor ve haberciler sürekli yeni sunum teknikleri üzerine kafa yoruyor. Haberciler için geliştirilen yeni platform Emblematic, haberlerin sanal gerçeklik simülasyonuyla sunulmasına olanak veriyor. Platform, izleyicilerin doğal veya insan kaynaklı felaketlerin içinde bulunan insanlarla daha fazla empati kurmalarına yardımcı olmak için tasarlandı. Şirketin CEO’su olan eski gazeteci Nonny de la Peña, haberlerin sanal gerçeklikle üretiminin gazeteciliğin bir sonraki aşaması olacağını söylüyor. Daha önce The New York Times, Google ve El Cezire Amerika gibi medya kuruluşlarıyla işbirliği yapan Emblematic, 2016’da Frontline ile ortaklaşa bir dizi sanal gerçeklik belgeseli üretimi ve sanal gerçeklik gazeteciliği için uygulamalar geliştirmek amacıyla Knight Vakfından destek aldı. Emblematic’in yapımları arasında bir mahallede işlenen cinayetten, Suriye iç savaşına kadar değişik projeler bulunuyor.

9- Güneş enerjisiyle çalışan ve sivrisinekleri yok eden sokak aydınlatmaları

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bulunan Malaya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için sivrisinekleri insan kokusu kullanarak çeken ve tutan, rüzgar ve güneş enerjisi ile çalışan sokak lambaları geliştirdi. Sivrisinek popülasyonunu sınırlamak Malezya gibi tropik bölgelerde, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemenin etkili bir yolu. Geliştirilen akıllı dış mekan LED lambaları, UV ışığı ve karbondioksit aracılığıyla yapay insan kokusu üreterek sivrisinekleri kendine çekiyor ve yok ediyor. Malezya’nın yer aldığı bölgede görülen ve sivrisineklerin taşıdığı “Dang Humması” hastalığının yayılmasını önlemek için geliştirilen sokak lambaları, elektrik altyapısı olmayan alanlarda da kolaylıkla kullanılabiliyor.

10- Amazon Go Amazon’un en yeni perakende girişimi

Amazon Go, 2016’nın son aylarında faaliyete geçti. Fiziksel mağaza deneyimini dijital alışveriş sepetinin hızıyla birleştiren çeşitli uygulamalar zaten daha önce ortaya çıkmıştı. Apple cüzdan ödemesi veya banka kartıyla self servis ödeme yapılması, akıllı alışveriş çantaları, QR kodları, ürünleri radyo dalgalarıyla (RFID) algılayan akıllı market arabaları ve benzerleri... Ancak Amazon, daha etkili bir çözüm üretti ve görüntü tanıma teknolojileri kullanarak müşterilerin alışveriş sonrası kasaya uğramadan çıkabildikleri bir marketi hayata geçirdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018