2017’ye altın hızlı, paladyum çok hızlı başladı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın ve diğer kıymetliler yeni senenin ilk haftasını beklendiği üzere getiriyle açtı. Gün be gün fiyat bandını yükselten altın son dönemdeki kaybını biraz olsun telafi ederek yatırımcılarını sevindirdi.

Haftayı salı gününden açan altın, ABD’li yatırımcıların da tatilden dönmesiyle birlikte hareketli bir gün geçirdi. ABD’nin ISM endeks kalemlerinden imalat kalemi beklentileri karşılayamadı. Altın güzel bir hamle ile fiyat bandını 1160 - 1170 dolar/ons aralığına taşıdı. Perşembe sabahında doların özellikle Çin Yuanı karşısında değer kaybetmesi ve akabinde sepetteki diğer döviz çeşitlerine karşı da gevşemesinden dolayı altın, boşluğu iyi değerlendirerek yükselişe geçti. Yani bu hareketi aslında altına gelen alım değil dolara gelen satıştan kaynaklı bir hareket olarak yorumlayabiliriz. Altın sonrasında gaza basarak yeni senede yükselişine devam etti.

FED tutanakları açıklanarak piyasalara biraz daha belirsizlik enjekte ederken, ABD’nin özel sektör istihdam raporunda aralık ayında beklentilerin gerisinde kalarak altının bir kez daha hamle yapmasına olanak sağladı. 1185 dolar/ons’a uzanan altın cuma günü ABD’nin Tarım Dışı istihdam raporuyla dalgalandı. Rapora göre Tarım Dışı istihdam beklentilerin altında kalınca, altın 1182 dolar/ ons’a uzandı ancak maaşlardaki sıçrama istihdam piyasasındaki ivmeye işaret ettiğinden ve bu da tabi ki Fed’in faiz kararını etkileyeceğinden, 10 dolar gevşeyerek seansı 1172.50 dolar/ ons’tan kapattı. Altın yüzde 1.82 değerlenirken, Gümüş yüzde 3.45 ile ona eşlik etti. PGM grubu çok daha iyi bir performans gösterdi. Platin yüzde 7.24 değer kazanırken paladyum yüzde 10.9 ile en fazla değerlenen kıymetli oldu.

Altın senenin ilk haftasına kazançlı başlayarak yatırımcılarına umut aşıladı. 1200 dolar/ons, akabinde 1240 dolar/ons kapanış itibariyle direnç göstereceği seviyeler. Yükselişi tetikleyen faktörlerden özellikle ABD yönetimindeki değişikliğin getirdiği belirsizlik öze çıkıyor diğer yandan Brexit’in nasıl gelişeceği ve uyanan Yuan, dolar temelinde altının hareketini belirleyecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018