Altın, dolar karşısında duramadı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın ağustos ayının ortasında kaydettiği 1160 dolar/ons seviyesinden yüzünü yukarı döndükten sonra 1 aydan fazla bir süredir 1200 dolar/ons ekseninde takılı kalmıştı. Yükseliş çabaları sonuçsuz kalan altın geçtiğimiz hafta FED'in faiz kararının tetiklemesiyle birlikte 1200-1220 dolar/ons bandını aşağı yönde kırmak zorunda kaldı. Cuma günü ABD’li yatırımcıların alımlarıyla biraz olsun zararını telafi eden altın seansı 1192.50 dolar/onstan kapatarak yüzde 1.2 kayıp yazdı. Diğer kıymetlilerden, Platin yüzde 2.36 zarar ederken, gümüş yüzde 2.5 ve paladyum yüzde 2.25 oranında yatırımcısına kazandırdı.

Altın, haftalık seansa 1199 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasıyla yön buldu. Başkan Draghi sıkılaşan iş gücü piyasasının ücret artışlarına neden olacağı, bunun da enflasyonu daha da artırmasını beklediğini söyledi.

Kasım 2008’den beri işsizlik oranının en düşük seviyede olmasına da dikkat çeken Başkan, güçlenen Euro bölgesi ekonomisine vurgu yaptı. Draghi’nin sözleri sonrası euro karşısında değer kaybeden dolar, altının elini güçlendirdi. Bu süreçte 1204.25 dolar/onsa kadar yükselen kıymetli maden, böylece haftanın en yüksek seviyesini de kaydetmiş oldu. Salı günü seans sakin geçse de, gündem de Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı vardı. ABD Başkanı Donald Trump genel kurulda yaptığı konuşmada küreselleşmeyi reddeden açıklamasıyla dikkat çekti. Geçmiş dönemde yabancı malların ABD’ye serbestçe girdiğini, ancak bunun tersi olarak ABD mallarının diğer ülkelere girerken tarifelerle karşılaştığına değinen Başkan Trump, Ticaret savaşlarının ABD açısından gerekli oluşunu savundu. Trump Bey'in açıklamalarından daha önemli olan FED toplantısı hafta ortasında piyasalara hareket getirdi. Faizlerde 0.25 puan artış takdir eden Merkez Bankası bu sene itibariyle 0.25 oranında ve 2019’da da 3 kez daha artış yapmayı planlıyor. Banka, yakın zamanda hasıl olan güçlü ekonomik büyümeye rağmen, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin değişmediğini ve probleme mahal verecek bir durum olmadığını anons etti. Böylece “ılımlı” olarak ifade edilen çağın geri kaldığına işaret edilmiş oldu. Altın, özellikle faiz artırımlarına karşı hassas olduğundan madenin cazibesi azalırken, getirisi yüksek uzun vadeli devlet kağıtları yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Açıklamaların akabinde satışa uğrayan altın 1190.60 dolar/onsa kadar geri çekildi. Aşağı yönde kırılma yaşayan altın son 1.5 aydır korumaya çalıştığı 1220-1200 dolar/ons bandından çıkmış oldu. Perşembe günü ABD’nin dayanıklı mal siparişeri rakamları önemliydi. Beklenti yüzde 2 iken, mevcut durum yüzde 4.5 açıklandı ancak, çekirdek veriler beklentilerin çok altında kaldı. Zayıf olarak adlandırabilecek bir veri olmasına rağmen, altın nemalanamadı. Rezerv para dolar, Asya seansından itibaren hızla değer kazandığından altının gardının düşmesine neden oldu. Halihazırda kırılgan olan altın, yatırımcıların hisse senedi piyasasına ve dolara kaymasından dolayı ons’ta 10 dolardan fazla kayıp yaşadı. Haftanın en kötü işlem fiyatı 1182.59 dolar/ons olarak kaydedildi. Son işlem günü ABD’li yatırımcıların alımlarıyla toparlanmaya çalışan altın 1192.50 dolar/ons seviyesinden haftayı kapatarak kaybını sınırlamış oldu. Altın yüzde 1.2 değer kayberken, rakibi dolar ise yüzde 1.48 oranında kazandırdı.

Altın son günkü hamlesiyle tekrar 1200 dolar/onsa kapı araladı ancak verilere karşı hassasiyeti arttığından tekrar bir satış dalgasına kapılması da olası gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018