2400 sporcu Boğaz’ı geçerken deniz kirliliğine de dikkat çekecek!

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Açık deniz yüzme organizasyonları, tüm dünyada giderek daha fazla ilgi çekiyor. Bunlar arasında açık ara öne çıkan yarış ise İstanbul’da Boğaz’ın lacivert sularında iki denizin buluşmasına meydan okuyan Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı. 1989’da ilk kez “Herkes İçin Spor-Boğaz’da Yüzme Yarışı” adıyla düzenlenen organizasyona bugüne kadar 86 ülkeden 7 bine yakın yabancı yüzücü katıldı. Pazar günü yapılacak bu yılki yarış öncesinde Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve ana sponsor Samsung Türkiye'nin yetkilileriyle organizasyon hakkında bilgiler aldık.

31’inci kez düzenlenen ve 21 Temmuz Pazar Günü Kanlıca’dan başlayıp Kuruçeşme’ye uzanan 6.5 kilometrelik parkurda yapılacak yarışa adını veren sponsor son 15 yıldır olduğu gibi yine Samsung. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen ve Dünya Açık Su Yüzme Birliği’nin (WOWSA) en iyi etkinlikleri değerlendirdiği TOP 100 listesinde ilk sırada yer alan Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın ana sponsorları arasında yer alan Samsung Electronics, tüm dünyada bu tür spor organizasyonlarına destek veriyor. Yarışın kıtalararası değil kıtalar üstü olduğunu belirten Samsung Electronics’in Türkiye Başkanı DaeHyun Kim, “Bu yıl 59 ülkeden yüzücü Boğaz’da kulaç atacak. Bu, dünyanın neredeyse üçte birinin bu yarışta temsil edilmesi demek. Bizim için bu yarışın en büyük anlamı; farklı düşünce ve coğrafyalardan insanları bir araya getirmesi” diyor. Kim’in dikkat çektiği konulardan biri de bu zorlu yarışın sadece yüzme sporuna değil İstanbul ve Türkiye’nin tanıtımına da katkı sunması. “Çünkü şirket olarak sporla özdeşleşen değerlerin toplumlara katkı sunduğuna inanıyoruz. 15 yıldır destek vermekten gurur duyduğumuz bu organizasyon İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımına büyük katkısı olan en önemli ulusal ve uluslararası etkinliklerinin başında geliyor. Yabancı misafirlerimiz ülkelerine döndüklerinde İstanbul Boğazı’nda ve Türkiye’de yaşadıkları bu keyifli deneyimden mutlulukla bahsediyorlar” diye anlatıyor bu durumu.

14 yaşında da yüzücü var 89 yaşında da

Bu yıl yarışlara başvuru rekoru kırıldığını söyleyen Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener de yarışın hazırlık sürecini anlattı. Güvenlik nedeniyle katılımı sınırlı tutmak zorunda kaldıklarının altını çizen Erdenek, beş ilde yapılan seçmelerin ardından bin 200’ü yerli, bin 200’ü de yabancı olmak üzere 2 bin 400 sporcunun Asya'dan Avrupa'ya yüzmek üzere kayıt olduğunu belirtti. İki kıta arasında yüzecek yarışçılar arasında hemen her meslekten yüzücü bulunuyor ayrıca, 14 yaşında olan da var, 89 yaşında olan da. Uğur Erdener'in Türkiye'de yüzme sporuyla ilgili verdiği bilgiler üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke için oldukça şaşırtıcı. Nüfusun yüzde 70’inin deniz kıyısında yaşadığı Türkiye’de yüzme bilme oranının yüzde 6’larda kaldığına dikkat çeken Erdener, “Türkiye’de kayıtlı 1.5 milyon yüzücü var. Buna karşılık hiç suya girmeyenlerin sayısı ise 18 milyona yakın. 55 milyondan fazla kişi yüzme bilmiyor, 23 milyona yakın kişi ise oranla kıyılarda ve sığ sularda yüzebiliyor. Olimpiyatlarda yüzme dalında tek bir derecemiz bile yok. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, Türkiye’de bu konuda farkındalık yaratmak, başta gençler olmak üzere topluma ilham vererek yüzme sporunun yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla yola çıkılan bir hayaldi aslında” diyor.

Çevre dostu yarış!

Yarışın uluslararası çevrelerce izlendiğini ve yurtdışında da büyük ilgi gördüğünü belirten TMOK Başkan Yardımcısı Nihat Usta’nın dikkat çektiği konu ise bu tür dev organizasyonların toplumsal farkındalık yaratma gücü. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın bütün dünyanın gözünün İstanbul’a çevrilmesine neden olduğunu anlatan Usta, işte bu gücün ivmesinden yararlanarak denizlerin kirliliği ve çevre sorunları hakkında farkındalık yaratmayı hedeflediklerinin altını çiziyor. Diyor ki, “Yarışta emeği geçenler, bu gücün topluma faydalı olabilmesi adına sosyal sorumluluk çalışmalarına ağırlık veriyor. Özellikle çevre konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Bu amaçla ÇEVKO ile işbirliğine gittik. Etkinlik alanında plastik, kağıt, karton, metal, cam gibi atıkların toplanmasını ve geri dönüşümünü sağladık. Bu çalışmamızdan dolayı okyanusları ve denizleri çevreye zararlı her türlü maddeden arındırmayı hedefleyen Ocean Recovery Alliance, Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’na çevreyi koruyan çalışmaları nedeniyle 30’uncu yılında sertifika verdi. Dünyada bu sertifikayı alan 5 spor organizasyonundan biriyiz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar