6183 sorunları paneli

Bumin DOĞRUSÖZ
Bumin DOĞRUSÖZ HUKUKA GÖRE bumin.dogrusoz@dunya.com

Uzunca bir süredir yazdığım ve yeniden kaleme alınması gerektiğine, hiç olmazsa gözden geçirilmesi gerektiğine inandığım Kanunlardan birisi de 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’dur. Kanun bu günkü hali ile mükellef haklarını gözetmediği gibi kişilerin haklarını savunmasına da çoğu zaman pek olanak dahi vermemektedir.

Teminat müessesesi, ödeme emri, haciz, e-haciz müesseseleri sorunlu müesseselerin başında gelmektedir. Geçenlerde öğrendiğim kadarı ile vergi daireleri sadece banka hesaplarına değil, bazen kredi limitleri üzerine de e-hacizler uygulamaktadır. Aynı meblağ için birden fazla bankaya e-haciz bildiriminde bulunulması sonucunda bazen borcun birkaç katı haciz uygulanmaktadır.
Haciz müessesesi hesaplarda tatbik anında mevcuda uygulanabilecek bir müessese iken hacizden sonra hesaba gelen tutarlarda bankalarca kendiliğinden hacze ve blokaja eklenmektedir. Bu kapsamda borçlunun üçüncü şahıslardaki hak ve alacaklarının tespit ve haczinde de hem borçluların hem idarenin yaşadığı çeşitli sıkıntılar karşımıza çıkmaktadır.
E-hacizin net düzenlemelerle ortaya konulmaması sebebiyle bankalarda nasıl uygulama yapacaklarını kestirememekte, dolayısıyla ortaya çok farklı uygulamalar ve giderek bankalar için sorumluluk doğurabilecek tatbik şekilleri karşımıza çıkmaktadır.

Bütün bu sorunlar aynı zamanda borçluları kayıt dışı çalışmaya, idareden saklayabilecekleri şekilde gelir elde etmeye itmekte, neticede hazine zararlı çıkmaktadır.
Bu konuların, daha doğrusu 6183 sayılı Kanunun müesseselerinin bir bütün olarak konuşulması ihtiyacı sonucunda, İstanbul Vergi Merkezi bu konuda 1 Şubat 2018 günü bir toplantı yapmış ve 6183 sayılı Kanunun uygulama sorunlarını ve bu konudaki yargı kararlarını bir bütün olarak değerlendirmiştir.

YMM Mustafa KOÇ’un başkanlığını yaptığı birinci oturumda Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Binnur ÇELİK “Teminat, İhtiyati Haciz Ve İhtiyati Tahakkuk”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. İrfan BARLASS “Kamu Alacaklarının Haciz Yoluyla Takibi”, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Barış BAHÇECİ “İHAM İçtihadı Çerçevesinde Haciz Yetkisinin Kullanımıyla İlgili Sorunlar” başlıklı tebliğleri sunmuşlardır.
Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden ve İTO Başmüşaviri Dr. Veysi SEVİĞ’in başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Hukuk ve İhtilaflı İşler Grup Müdürü Rıza BİLGİÇ “6183 sayılı Kanun Uygulamasında Özellikle Konular”, Marmara Üniversitesinden Dr. Bumin DOĞRUSÖZ “Ödeme Emri ve Mal Bildiriminden Kaynaklanan İhtilaflar”, Mazars Denge’den YMM Mustafa TAN “Şirket Ortaklarının ve Kanuni Temsilcilerin Sorumluluğu” başlıklı tebliğleri sunmuşlardır.

Özellikle toplantıya katılamayanlar uzunca bir süredir toplantıda sunulan tebliğlere ulaşmaya çalışmaktaydılar.

Söz toplantıda sunulan tebliğler nihayet İstanbul Vergi Merkezi tarafından kitaplaştırıldı ve “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bağlantılı Problemler Ve Çözüm Yolları Paneli” adı altında yayımlandı. Hukuk kitapları satan kitapçılardan bulamayanlar ve yayını edinmek isteyenler, yayımcı kuruluş olan Legal Yayınevine (0216.4490485) müracaat edebilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Konaklama Vergisi 29 Ekim 2019
Değerli Konut Vergisi 22 Ekim 2019
Yenileme Fonu… 15 Ekim 2019