AB’nin kalbinde çok önemli bir Siber Güvenlik Merkezi açıldı

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Huawei, 5 Mart, 2019 tarihinde, Belçika’nın Brüksel kentindeki “Siber Güvenlik Şeffaflık Merkezi’nin” (Cyber Security Transparency Centre) açılışını yaptı. Avrupa Birliği’nin kalbi sayılan Brüksel’deki merkezin tanıtım toplantısında Huawei yönetimi, Avrupa Birliği, GSMA ve (WEF) Dünya Ekonomik Forumu temsilcileriyle birlikte bir panel düzenledi.

Uluslararası medya temsilcileri, telekomla ilgili düzenlemeleri yapan resmi kuruluşların ve telekom şirketlerinin tepe yöneticilerinden oluşan 200 kişilik bir dinleyici grubunun katıldığı toplantıda en çok, güven, şeffaflık ve işbirliği kavramları vurgulandı.

Güven için ortak standartlar gerekiyor

Brüksel’deki toplantıda konuşan Huawei Başkan Yardımcısı Ken Hu, siber güvenlik alanında yeni çalışma biçimleri geliştirmek gerektiğine dikkat çekti. Dijital çağda güven oluşturmak için etkin bir modele ihtiyaç olduğunu söyleyen Ken Hu, bu modelin özünü “Güven için önce veriler gerekli. Daha sonra bu verilerin doğruluğunun kanıtlanması ve kanıtlama işleminin ortak standartlara göre yapılması gerekiyor”cümlesiyle özetledi.

Ortak Platformda buluşmak

Hu, tüm endüstriye seslenerek şunları söyledi: “İnsanların dijital dünyadaki siber güvenlik konusundaki kaygılarını tümüyle anlıyoruz. Sorunun çözümü karşılıklı anlayışla işe başlamaktan geçiyor. Şeffaflık merkezini açmamızın nedeni de bu. Tüm regülatörleri, standartları oluşturan kuruluşları ve müşterilerimizi, güvenlik standartları, doğrulama mekanizmaları ve güvenlik teknolojisi inovasyon alanlarında daha yakın çalışmak üzere bu platformu kullanmaya davet ediyoruz. Birllikte tüm değer zincirindeki güvenliği geliştirebilir ve doğrulama yolunda güven inşa edilmesine yardımcı olabiliriz.”

Toplantının konuşmacıları arasında yer alan Avrupa Parlamentosu üyesi Peter Kouroumbashev , AB ülkeleri arasındaki kopukluğa dikkat çekti. Kouroumbashev, Avrupa’da iletişim teknolojileri alanında daha fazla işbirliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Önce Güvenlik

Huawei, siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması konularını ön plana alarak, çalışmalarını bu alanlarda yoğunlaştırıyor. Kuruluşun “siber güvenlik şeffaflık merkezleri” güvenlik olmazsa hiç bir şey olmaz “Security or Nothing” (Önce Güvenlik) ilkesiyle yapılanıyor.

“Uçtan Uca” Siber Güvenlik çözümleri

Brüksel’deki merkez kuruluşun üçüncü tesisi. Merkezin Direktörü Bob Xie’nin rehberliğinde gezdiğimiz iki katlı merkezde proje ekiplerinin çalışması için hazırlanmış özel alanlar ve büyük bir teknik altyapı yatırımı mevcut. Huawei’n binlerce uzmanının desteğiyle çalışacak olan merkezde, şimdilik on kişilik bir kadro hizmet veriyor.

Brüksel’deki Huawei Siber Güvenlik Şeffaflık Merkezi de diğer merkezler gibi üç temel işlevi yerrine getirecek. Öncelikle, Huawei’in “uçtan uca” siber güvenlik çalışmalarını tanıtacak. Stratejiden, AR-GE’ye, tedarik zincirinden, ürün ve hizmetlere kadar her noktadaki güvenlik çalışmalarını ortaya koyacak. Merkeze gelen ziyaretçiler ve kuruluşun müşterileri, Huawei’n ürün ve çözümleriyle, bulut, 5G ve Nesnelerin İnterneti alanında deneyler ve testler yapma imkanına sahip olacaklar.

Huawei ekipleri, merkezde şirketin önemli paydaşlarıyla birlikte güvenlik standartları ve doğrulama mekanizmaları üzerinde çalışacak. Telekomünikasyon alanında, teknolojik inovasyonların ortaya çıkmasına yardımcı olacak bir zemin yaratacaklar.

Siber Güvenlik ve Türkiye

Brüksel’deki panelde güvenlikle ilgili dört temel olguya dikkat çekildi:

1.Bulut bilişim, yapay zeka, nesnelerin interneti, 5G ve tüm yeni gelişmeler, siber güvenlik konusunu gitgide daha önemli bir hale getiriyor.

2.Dünya 5G teknolojisine geçiş yapmaya hazırlanırken, telekom endüstrisindeki düzenlemeleri yapan resmi kuruluşlar, bağlantı hizmeti veren şirketler ve cihaz üretiiclerinin tek bir ortak noktası var; o da siber dünyada güvenliği sağlamak

3.Riskler hızla artıyor, ancak, ülkeler arasında bu alanda büyük çaplı sağlam işbirlikleri ya da görüş birliğine varılarak yaratılmış standartlar ve yasalar mevcut değil.

4.Merkezi hükümetlerin, özel kuruluşların, teknoloji alanında çalışan uzmanların biraraya gelerek, ortak çözümler geliştirmesi ve birlikte çalışmaları bir zorunluluk haline gelmiş durumda

E-devlet, e-ffinans ve e-ticaret kullanıcılarını hızla arttığı ülkemizin de bu işbirliklerinin içinde yer alması gerekiyor. Huaewei’n, yeni Siber Güvenlik Merkezi, Türkiye’deki kuruluşların da hizmetine açık. Türkİye’nn telekom şirketlerine 5 G öncesinde Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte çalışma imkanı sunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar