Adıyaman'da endüstri 4.0 tartıştık

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Adıyaman'daki toplantının iki önemli özelliği vardı: Birincisi, yıllardır üzerinde durduğumuz Doğu Akdeniz Havzası'nı bir bütün olarak değerlendirme bilincinin geldiği düzeyi yansıtıyordu; çünkü yöre iş insanları çözümü il özelinde değil, havza bazında arıyordu. Diğer, Doğu Akdeniz'deki kamu birimleri ve sivil toplum örgütleri "endüstri 4.0 aşamasının" olası etkilerini iyiden iyiye merak ediyor ve sorguluyordu.

Adıyaman Ticaret Odası Başkanı Mustafa Uslu'nun liderliğindeki ortak toplantıya, listedeki sırasıyla, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız, Adıyaman Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nazif Çalış, Kilis Ticaret ve Sanayı Odası Genel Sekreteri M. Murat Sakar, Osmaniyle Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Abdurrahman Türkoğlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Hasan Maral, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı İsmail Demirkol, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Bereket, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı A. Nedim Özçelebi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri M. Akif Pakdil, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Serdar Yılmaz Saraç, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Vedat Tekatlı, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Naim Harputluoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Genel Sekreter Vekili Figen Çeliktürk katıldı.

Endüstri 4.0 derinliği

Endüstri 4.0 aşamasına uyum tartışmalarının sloganlara dönüşmemesi için beş önemli alandaki gelişmelerin etkilerini analiz etmemiz gerektiğini anlattım: Birincisi, sınırsız bağlantı imkanlarının ne gibi sonuçlar doğuracağını sorgulanmasını önerdim. İkincisi, sınırsız iletişim yarattığı işbirlikleri ve işbölümü süreçlerini nasıl yönetmemiz gerektiğini zihnimizde netleştirmemizin hayati önemi üzerinde durdum. Üçüncüsü, eşzamanlılık- senkronizasyon- potansiyellerinin artması sonucu iş yapma biçimi ve tarzımızın ne olması gerektiği üzerinde düşünme, bilgi sahibi olma ve önlem almanın hayati öneminin altını çizdim. Dördüncüsü, hızlı değişmenin ekonomilerde yarattığı belirsizlik koşullarının sık aralıklarla krizlerle yol açtığı, bu durumla başa çıkmanın temel aracı olan uzmanlık alanında yapmamız gerekenler üzerinde net bir fikre ulaşmamızın gereğini vurgulardım.Beşincisi de, artan hız, esneklik, otomasyon, yapay zeka ve otonom uygulamaların yaratacağı rekabet yapısını ve işleyişini öngörmek için ortaklaşa yoğun çaba göstermemiz gerektiğinin altını çizdim.

Endüstri 4.0 aşamasıyla ilgili dünyada olup bitenleri tanımlamanın önemli olduğunu; ondan daha önemli olan adımın ise bizlerin ne yapması gerektiğini ve nasıl yapacağını netleştirmesi olduğunu da anlattım; bu düşüncelerin ilgi görmesinden de memnun oldum.

Ne yapmalıyız?

Ne yapmamız gerektiğine ilişkin önerilerimi sizlerle de paylaşarak önerilerinizi almak isterim.

Diyorum ki, ilk adımımız kendi mevcut durumumuzu eksik ve yanlış bilglere dayalı değil de, erişebildiğimiz kadar net bilgilere dayalı olarak belirleyelim.Sadece iyi yönlerimizi anlatan, zayıf yanlarımızı saklayan azgelişmiş korkaklığını aşalım; kendi içimize yolculuk edilim ki elimiz boş geri dönmeyelim.

İkinci adım havza ölçeğinde bir enstitü oluşturarak, dünya genelindeki açık bilgileri izleyip, analizler yaparak gelişmelerden güncel haberler alalım.Bizi yakın ve uzak gelecekte etkileyecek gelişmeleri "erken uyarı" için izleyelim.

Üçüncüsü, kendi ekosistemimizin bugünkü durumu ve gelecekti potansiyellerini dikkate alarak, fırsatların ve tehlikelerinin neler olduğunu yaygın biçimde içselleştiren sistematik çalışmaları artıralım.

Dördüncüsü, firma ölçeğinde ve firmalar arasında nasıl çözeceğimiz üzerine kafa yoralım. Ardından da kamu birimleri katkılarının neler olması gerektiğini netleştirerek taleplerimizi iletelim. Çabalarımızı genel anlatımların tuzaklarından kurtararak, alanı belirlenmiş, proje sınırlarına taşınmış somut taleplere dönüştürelim.

Beşincisi de, geri-bildirim döngüsü sistemini kurarak, attığımız her adımda düşündüklerimizle ulaştığım sonuçlar arasındaki sapmaları mutlaka belirleyelim; gerekli düzeltmeleri tam zamanında yaparak ilerleyelim.

Endüstri 4.0 aşaması ciddi bir ulusal proje konusudur. Bu konuda daha etkin neler yapılabileceğini tartışalım; birbirimizin düşüncelerini, bilgilerini ve fikir projelerini zenginleştirelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar