Almancılar dikkat!

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Genel olarak Almancılar (ki ben de öyle bir ailenin evladıyım) olarak adlandırdığımız yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın, bulundukları ülke kurallarına uyum sağladıklarını yerinde görmek mümkün olabiliyor. Ancak, özellikle araçları ile Türkiye’ye gelenlerin trafik kurallarında bir serbesti hissettikleri biliniyor. Gerçi son yıllarda bu anlayış epeyce değişti. Trafik kurallarını ihlal eden sürücülerle ilgili yeni düzenlemeler yapılmış bulunuyor. Sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlara ve Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülere verilen trafik idari para cezalarının tahsiline ilişkin usul ve esasları belirlenmiş bulunuyor.

Buna göre; Belirlenen trafik kurallarına aykırı hareket edilmesi halinde yetkili personel tarafından, ceza tutanağı düzenlenmesi ve tebliğ edilmesi gerekiyor. Araçların tescil plakasına, düzenlenen ceza tutanaklarına ilişkin bilgilerin anında elektronik ortama aktarılması gerekiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Gelir İdaresi Başkanlığı bu tutanakların elektronik ortamda sorgulanmasına imkân sağlamak durumundalar.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, trafik idari para cezasına ilişkin tutanakların bilgilerini anlık olarak kesinleşme şartı aranılmadan Gelir İdaresi Başkanlığı'na aktarması gerekiyor.
Verilen trafik idari para cezaları, Maliye Bakanlığı'na bağlı muhasebe birimleri ve bu birimlere bağlı muhasebe yetkilisi mutemetlerine, vergi dairelerine ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yetkilendirilen banka veya PTT şubelerine ödenmesi gerekiyor. Banka veya kredi kartı ile tahsilatın yapılabildiği kara hudut kapılarında, söz konusu cezaların banka veya kredi kartı aracılığıyla da ödenmesi mümkün bulunuyor.

Yani bu araçlar Türkiye’yi terkederken mutlaka trafik cezalarının bulunup bulunmadığı durumu ortaya çıkmış oluyor. Bu denele yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı uyarmak gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar