Altın 1133 dolar/ons’ta frene bastı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, yıl sonuna yaklaşılması sebebiyle 15 dolarlık bir satışa maruz kaldı ve sonrasında 1133.50 dolar/ons’ta dengelenerek en azından 7. haftasında değer kaybı yaşamadan seansı tamamladı. Diğer kıymetliler de belli oranlarda kayba uğrarken, en çok kan kaybı yüzde 5.3 ile paladyumda yaşandı.

Altın yeni haftaya 1134.50 dolar/ons seviyesinden hafif yukarı yönde istekli başladı. Asyalı yatırımcıların alımlarıyla haftanın en iyi seviyesi olan 1142.40 dolar/ons’a kadar ulaşan altın bu seviyeden sonra kar satışlarını karşıladı. Salı günü dolar endeksi 13 ayın en iyi seviyesini 1.0352 parite ile kaydederken, altın da 10 ayın en kötü işlem fiyatını 1125 dolar/ons’la kaydetti. Gümüş de salı günü ciddi kayba uğradı ve 15.63 dolar/ ons’a kadar geri çekildi. Neyse ki gün sonunda hızlı toparlayarak kaybını azalttı. Altın hafta ortasında önceki güne göre daha temkinli bir seans izledi ve çok hafif yukarı hareketler yapsa da ağırlıklı olarak 1130 – 1135 dolar/ons bandında işlem gördü. Sonraki günler bandını daraltarak işlem gören altın, ekonomik verilere karşı duyarsız kalarak 1130 dolar/ons seviyesini korudu ve son işlem gününde seansı 1133.55 dolar/ons ile kapatarak haftalık bazda kayıp yaşamadı. Gümüş yüzde 2.3 platin yüzde 3.78 ve paladyum yüzde 5.3 değer kaybetti.

Piyasalarda son 100’e girildiğinden dolayı, kıymetli madenler ve diğer yatırım enstrümanları gelgitli bir seyir izliyor. Christmas öncesinde pozisyon kapatmayı tercih eden yatırımcılardan boşalan yeri, 1125 dolar/ ons’a kadar gerileyen fiyatları değerlendirmek isteyen yatırımcılar dolduruyor. Diğer yandan Türkiye piyasalarındaki primli fiyatlar son 3 haftadır devam ediyor. Ancak 1 kg külçe barların ithalatı kapsamında yalnızca Londra Külçe Piyasası Birliği’ne (LBMA) kote olan ürünlerin ithalatı yapılabilirken, 999.9 saflıktaki ürünlerin piyasada alıcısı bulunmuyor; piyasanın oyuncuları çok yüksek oranda 995 saflıktaki ürünleri tercih ediyor. Bu durumdan dolayı altın ithalatında yeterli hacme ulaşılamıyor. Avrupalı bir kısım rafineriler ve Dubai’deki Borsa üyesi önemli rafineriler Türkiye pazarındaki bu primlerden yararlanamıyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018