Altın, beklentiler arasında sallandı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta FED toplantısı öncesindeki son hafta olması sebebiyle, güvercin ve şahin kanadın beklentilerinin çakışmasıyla oldukça dalgalı bir seans geçirdi. Euro/dolar paritesinin yukarı yönde istekli hareketine karşılık altın, satışların baskın gelmesiyle haftayı yüzde 1,35 kayıpla tamamlarken diğer kıymetlileri de peşinden sürükledi.

İlk gün seansı 1328 dolar/ons seviyesinden açan altın, salı günü haftanın en iyi seviyesini 1332.25 dolar/ons'la kaydetti. Bu seviyede tutunamayan altın, adeta paçasından çekilirken Fed toplantısından faiz artışının çıkacağına inanan şahin kanadın kurbanı oldu. günlük bazda 15 dolar kaybeden altın hafta ortasında yükselen Euro/dolar paritesinin desteğiyle yeniden 1320-1325 dolar/ons bandına oturdu. Perşembe günü, ABD'nin kritik verileri altını alt üst etti. İşsizlik başvuruları biraz iyi gelirken, Philly FED endeksi ve yeni siparişler de yukarıda açıklandı. Bunlara ek olarak toparlanmış ÜFE rakamları, altını 1308 dolar/ons'a kadar sürükledi. Cuma gününe gelindiğinde bu kez ABD'nin TÜFE rakamları pariteleri salladı. Altın çok kritik destek seviyesi olan 1306 dolar/ons'u test etti. Haftanın sonunda altın, 1310.15 dolar/ons'ta dengelenerek yüzde 1,35 değer kaybetti. Gümüş yüzde 1.5 kaybederken, paladyum yüzde 0.8 kaybetti. Platin ise yüzde 4.8 ile en fazla kayba uğrayan maden oldu.

Altın bu hafta içinde kaybettiği gücü geri kazanacaktır. Fed toplantısından bu seferlik bir artış beklenmiyor. Eğer bir sonraki toplantı için kesin tarih gelmezse, altın pozitif fiyatlanacak gelişme madeni tekrar 1330 dolar/ons üzerine taşıyabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018