Altın çok kritik bir dönemece geldi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya yara bere içinde ancak yukarı yönde istekli başlayan altın, ABD’nin coşturan ekonomik verilerinin altında ezilirken, teknik satışların da negatif etkisinden kurtulamayarak 1171 dolar/ons’a yuvarlandı. Haftayı 1183.36 dolar/ons’tan kapatarak yüzde 2 daha kayba uğrayan altın çırpınmaya devam ediyor.

Altın haftaya 1208 dolar/ons seviyesinden yukarı yönelerek başladı. Salı günü haftanın en iyi seviyesini kaydetmesinin ardından 1221 dolar/ons’a sırtını dönerek el sallamak zorunda kaldı. ABD’den açıklanan Ekim ayı 2. El konut satışları verisi, beklentilerin üzerinde açıklanarak, diğer pozitif verilerle birlikte büyüme anlamında ilerlemeye katkı sağlamış oldu; ancak bu durum altını aşağı itti. Düşüş trendine meyilli olan altın, hafta ortasında ABD seansına kadar 1210 dolar/ons üzerinde kalmayı başarırken, ülkeden beklenen kritik verilerle birlikte sert düşüş yaşadı. Dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 2.7’lik yükseliş beklentisine karşılık yüzde 4.8’lik bir artış kaydetmesi, faiz artırımı için güçlü bir gösterge olarak görüldü. Yeni konut satışlarının hayal kırıklığı yaratmasına rağmen, güven endeksinin beklentileri aşması, altının ciddi hasar almasına neden oldu. Maden, 1210 dolar/ ons’tan çok hızlı bir şekilde yuvarlanarak 1181.80 dolar/ons’ta frene bastı. Seansın ilerleyen saatlerinde FED toplantı tutanakları açıklandı. Üyelerin büyük çoğunluğu şartların olgunlaştığını düşünüyor ancak karar için hala düşüncelerini netleştirecek veriler görmek istiyorlar. Piyasalar tutanaklardan pek etkilenmedi.Altın Perşembe günkü seansında, şükran günü sebebiyle çoğu piyasaların kapalı olmasından dolayı, ağırlıklı olarak 5-6 dolar/ons’luk bantta salındı. Rakibi rezerv para ise, Euro karşısında 1.0518 seviyesine kadar ilerleyerek bu seviyeden kar satışlarıyla gevşedi. Cuma sabah itibariyle Asya’da sert satış yiyen altın 1171 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Bu 15 dolarlık satışın şokunu atlatmaya çalışan altın tekrar 1180 dolar/ons’un üzerine çıkabildi ancak haftayı yüzde 2 kayıpla kapatmaktan kurtulamadı. Diğer kıymetlilerden gümüş yüzde 0.4, platin yüzde 1.90 değer kaybederken paladyum ayrışarak yüzde 2 getirisiyle yatırımcısını sevindirdi.

Altın için önümüzdeki günler hiç parlak gözükmüyor. Güçlü dolar, altın dahil tüm ham madde emtia piyasasını ciddi strese sokuyor. Düşüş trendinde olan altında, yıl sonuna doğru pozisyon kapamaların da eklenecek olması, diğer yandan önünde Aralık faiz artırımı gibi altın negatif fiyatlanacak bir durumun da olması beklentileri aşağı çekiyor. Destek seviyesinin 1140 dolar/ ons’ta olduğunu hatırlarsınız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018