Altın, Fed sayesinde kendisini kurtardı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında tahtı sallanan altın, 1225 dolar/ ons seviyesine kadar yuvarlandı. ABD Merkez Bankası’nın toplantısından çıkan sonuç, faiz beklentileri içindeki kitleyi hayal kırıklığına uğratırken, altın ve euronun işine geldi. Altın kağıtlarla birlikte yükseldi ancak son gün biraz gevşeyen maden haftayı yüzde 0.4 oranında artıda kapatmayı başardı. Diğer kıymetli madenlerin performansı daha iyiydi. 

Altın yeni haftaya 1250 dolar/ ons seviyesinden yukarı yönde istekli başladı ancak, doların elini güçlendirmesi ve piyasa oyuncularının hisse senedine meyletmesi, altının kan kaybetmesine neden oldu. euronun cuma günkü kaydeğer yükselişinin ardından, kar realizasyonuna gitmek isteyen yatırımcılarıyla parite 1.1080 seviyesine kadar ilerledi. Diğer yandan, Rusya’nın Suriye’den çekileceğini açıklamasıyla ki halihazırda İran’dan da çekiliyor, altının güvenli liman özelliğine gölge düştü. Satış yiyen altın 1229 dolar/ ons’a kadar yuvarlandı. Sonraki gün haftanın en kötü seviyesinin 1225.95 dolar/ons ile kaydeden altın, Fed toplantısına kadar sessizliğini korudu. Fed, faiz konusunda konservatif davranırken altın ve euro el ele verip sert şekilde yükseldiler. Perşembe günü dolar endeksinin 5 ayın en kötü seviyesine gelmesi, paritede 1.1343 seviyesine kadar çıkılması, ham petrol fiyatlarının varil başına 40 doları test etmesiyle haftanın en iyi fiyatını 1271.10 dolar/ ons’la kaydeden altın, ABD’nin ekonomik datalarıyla fiyat bandından düştü. Verilerle önüne set çekilen altın cuma günü biraz satış yiyerek 1255.20 dolar/ons’ta dengelendi ve haftalık seansı yüzde 0.4 getiriyle tamamladı. Gümüş yüzde 1.8, paladyum yüzde 2.2 ve platin yüzde 0.5 artıda kalarak yatırımcılarını üzmediler. 

Altında 1265 dolar/ons üzerinde kapanış yapmak oldukça önemli. Gün içinde sert yükselişler olmasına ragmen, hemen akabinde gelen kar satışları altının performansının çok iyi olduğunu göstermiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018