Altın haftalık 23 dolar zarara uğradı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya 1300 dolar/ons hevesiyle başlayan altın, 1260 dolar/ ons’tan dönmek zorunda kaldı. Gün gün baskısını artıran satışlar, altını 1225 dolar/ons’a kadar sürükledi. Uluslararası piyasalarda yatırımcılar, devlet tahviline yönelirken altında derinleşen satışlar haftalık bazda yüzde 1.9 değer kaybına neden oldu. Gümüş ve platin de altınla aynı kaderi paylaştı.

Altın haftaya 1257 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. ABD’nin dayanıklı mal siparişleri, yüzde 1.6 beklentiye karşılık yüzde 1.8 artarken, çekirdek rakamlarda ise gerileme gözlendi. Altın önce, Euro/dolar paritesinin de desteğiyle, alımları karşılayarak 1264 dolar/ons’a kadar ivme kazandı ancak bu seviyeden kar satışlarıyla hızlı bir düşüş yaşadı. Salı günü, ABD’den açıklanan büyüme verilerinde yüzde 2.1 beklentiye karşılık yüzde 1.9’luk ilerleme kaydedilmesi yatırımcılarda moral bozukluğu yaratttı. Zira bu rakamlar, Trump’ın yüzde 4 olarak belirlediği büyüme hedefinden hayli uzakta bulunuyor. Geçtiğimiz hafta ABD başkanı Trump’ın konuşması piyasaların gündemindeydi. Trump konumasında, ekonominin iyileştirilmesi için yapılması gerekenler olduğundan dem vururken, vergi indiriminin üzerinde çalıştıklarını ve çok ciddi bir indirimin olacağını açıkladı. Şimdilik sadece bu kadar açıklama yapan başkan, detaya girmedi daha ziyade Obama’nın sağlık reformunu eleştirirken, iptal talebi de dinleyenler tarafından büyük coşkuyla karşılandı. Altın, konuşmanın etkisiyle satışa maruz kaldı. Tepki alımlarıyla 1250 dolar/ons seviyesini korumaya çalışsa da perşembe günü yatırımcıların sert satışlarıyla gardı düştü. ABD’nin haftalık işsizlik başvurularında 1973 yılından bu yana ki en düşük seviye kaydedilirken dolar, Euro karşısında 1.0495 seviyesine kadar güç kazandı. Altında satışa sebep olan diğer bir etken, 2 yıllık hazine tahvil getirilerinin 7 seneden fazla bir periyottaki en yüksek seviyeye ulaşması oldu. Haftanın en kötü işlem fiyatı 1225.30 dolar/ons olarak kaydedilirken, altın son işlem gününün son saatlarinde alım görerek haftalık kaybını azalttı ve seansı 1234 dolar/ ons’tan yüzde 1.9 kayıpla tamamladı. Gümüşte kayıp yüzde 2.15’i bulurken, platin yüzde 2.76 değer kaybetti. Neyse ki paladyum yüzde 0.3 oranında yeşilde kalmayı başardı.

Piyasa oyuncuları mart ayında Fed’den faiz oranına dair bir gelişme beklediklerinden altın bu kritik seviyeden kolaylıkla 1200 dolar/ons altına doğru satış yiyebilir. Beklenti hep önceden fiyatlanır, o kadar ki artık haberin kendisi bile aynı etkiyi yaratmaz. Satış ağırlıklı geçen her seans, altını stop-loss tehlikesiyle baş başa bırakacaktır. Ancak faiz artırımı gerçekleşse bile ufak bir orandaki artırım, altını pek sarsmayabilir de.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018