Altın kuvvetli dolar karşısında dirençli

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın son 2 ayın dip seviyesi olan 1214 dolar/ons'a kadar satışla karşılaştı ama doların baskılarına rağmen bu seviyeden yüzünü yukarı dönerek yatırımcılarına tekrar umut verdi. ABD kanadından gelen rapor ve veriler FED'in faiz artıracağına dair beklentileri her geçen gün yükseltse de altın, yatırımcısının desteğini arkasına alarak direndi. Altın haftayı başladığı seviye olan 1227 dolar/ons dolayında kapatırken, gümüş ve platin yüzde 0.63 getiriyle eşlik ettiler. 

Altın haftaya 1228.60 dolar/ons seviyesinden başladı ve ilk gün haftanın en iyi fiyatını 1236.60 dolar/ons'la yakalamasının ardından satış baskısı hakim oldu. Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimini Macron’un kazanması, Le Pen’in kazanabileceğine dair ‘acaba mı’endişelerini bertaraf ederek, sarı metalin cazibesini gölgeledi. Ayrıca Euro Bölgesi’nden açıklanan mayıs ayı yatırımcı hassasiyeti endeksinin yaklaşık on senenin zirvesini kaydetmesi, yatırımcıların halihazırdaki ekonomik durumdan memnun olduğunu gösterdi.

Salı günü altın, dolar ve hisse senetleri karşısında düşüş yaşamaya devam etti. Hisse senetlerine olan risk iştahının artmasıyla global piyasalar rekor seviyeleri zorlarken, piyasadaki tedirginliğe dair hassasiyeti ölçen VIX oynaklık endeksi 1993’ten bu yana ki en düşük seviyesinde kaydedildi. Haftanın olayı ABD başkanının FBI Direktörünü ‘kovması’ oldu. Altın bu gelişmeyi hemen lehine çevirerek son 2 ayın en kötü seviyesi olan 1214.35 dolar/ons'tan yüzünü yukarı döndü. Hafta ortasında 5 dolarlık bantta sıkışan altın, perşembe günü çıkış yolu buldu. Yukarı yönde işlem görerek hafta içindeki kaybını biraz daha telafi etmeye çalıştı. ABD’den açıklanan çekirdek ÜFE verisi, yüzde 0.2 beklentiye karşılık yüzde 0.4 artış gösterdi.

Diğer yandan işsizlik başvuruları, beklenmedik şekilde düşüş yaşarken, devam eden başvurularda ise yakın zamanların en düşük seviyesiyle rekor kırıldı. Avrupa ve ABD hisse senedi piyasalarında geri çekilmeler gözlenirken Altın, çok güçlü olmasa da yükselişine devam etti. Cuma günü ABD'den gelen verilerin hemen hemen hepsi oldukça kritikti. ABD'li tüketiciler beklenenden daha az alım yaptığından perakende satışlar düşük geldi. Ayrıca çekirdek satışlar da beklentilerden uzaktı. Yıllık çekirdek enflasyon, hedeften uzak ve zayıf geldi. Altın temkinli adımlarla 1231 dolar/ons üzerini gördü ve kapanışta 1227.80 dolar/ons'ta dengelenerek nötr kaldı.

Haziranın yaklaşması ve ABD'nin faiz artırım parametlerinde ivme kaydetmesi, fonda faizlerin artacağı beklentisini beraberinde getirerek altını baskılıyor. Gelen her negatif veri ise endişeli yatırımcıları altına yönlendirdiğinden, kıymetli maden direnmeye devam edebiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018