Altın 'paça'yı kurtardı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya yükseliş hevesiyle başlayan altın, ayı piyasasının etkisinde 1306 dolar/ons kritik desteğinden düşerek yatırımcılarını korkuttu. Neyse ki ABD'nin imalat ve tarım dışı istihdam verileri, altın yatırımcısını yüzünü güldürdü ve altın haftayı 1320 dolar/ons'tan bitirerek paçayı kurtarırken, gümüş yüzde 4.3 kazandırarak göz doldurdu. PGM ise ayrıştı ve kırmızıda kalarak yatırımcısını hayal kırıklığına uğrattı.

Altın haftaya 1321 dolar/ons'tan giriş yaparak salı Asya seansına kadar 10 doları cebine koydu. Ancak bu seviyede tutunmakta zorlanan altın yatırımcıların düşük seviyelere koydukları satış emirleriyle gevşemeye başladı. ABD’den açıklanan ve 97 seviyesine geri adım atması beklenen tüketici güven endeksinin 101 üzerinde açıklanmasıyla kaçış yolu bulamayarak sert satış yedi. Hafta ortasında ayı piyasasının sert etkisinden kurtulamayan altın ABD’nin tarım dışı özel istihdam raporuyla aşağı çekilmeye devam etti. 175.000 beklenen rakamlar 177.000 olarak açıklandı. Tarım dışı istihdam raporunun bir provası gibi algılanan veri piyasalarda sevinçle karşılanırken, Fed’in ikinci adamı Stanley Fischer, işgücü piyasasının tam istihdam durumuna yaklaştığını belirtirken bu durumun Eylül ayında bir faiz artışını mümkün kılabileceğini ifade etti. Altın bu gelişmenin ardından paşa paşa 1304.60 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Perşembe gününe gelindiğinde altın, omuzlarındaki satış baskısından dolayı önemli destek seviyesi olan 1306 dolar/ons’tan düşerek son 2 ayın en kötü seviyesi olan 1302.50 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. ABD’nin imalat rakamlarının yukarı beklentiye karşılık 50 baz puanın altında açıklanması, bu da yetmezmiş gibi yeni siparişlerdeki sert düşüş piyasa oyuncularını hayal kırıklığına uğratsa da, altının elini tam da ihtiyacı olduğu anda güçlendirdi. Cuma günü tüm piyasaların odaklandığı ABD'nin tarım dışı istihdam verisi 180.000 beklentiye karşılık 151.000 açıklanarak altına istediği ivmeyi kazandırdı. 1330 dolar/ons seviyesine tırmanan altın, karını hemen görmek isteyen yatırımcılarla gevşeyerek seansı 1325.30 dolar/ons seviyesinden yüzde 0.23 artıda kapattı. Gümüş yüzde 4.3 getiriyle haftanın gözdesi olurken, malesef pgm o kadar şanslı değildi. Platin yüzde 2.41 ve paladyum yüzde 0.8 ekside kaybetti.

1306 dolar/ons tehlikesini atlatan altın haftaya Asyalı yatırımcıların da bu küçük çaplı yükseliş trenine binmesiyle gücüne güç katabilir. Cuma günkü bu hamlenin ardından, pek çok analistin katıldığı anketlerde görüldü ki yeni haftada boğa piyasası taraftarları fazla olacak. Altın bu şansı iyi kullanabilirse yine 1365 direncini kırabilir..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018