Altın sahneyi dolara bıraktı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya yukarı yönde istekli başlayarak ilk gün 1265 dolar/ons'u yakalayan altın sonraki günler 1260-1250 dolar/ons bandından pek çıkamadı. Küresel hisse senedi piyasalarında satış gözlenirken, rezerv para doları tercih eden yatırımcılar, doları paritede 1.0970 kadar seviyesine sürükledi. Altın, en azından aşağı yönde direnç göstererek kaybını sınırladı ve 1250.90 dolar/ons'ta frene bastı.

Altın haftaya 1258 dolar/ons seviyesinden oldukça sakin başladı. Çin piyasalarından gelen alımların etkisiyle ivme kazanan altın günün en yükseği olan 1265 dolar/ons’a yükseldi. Sonrasında, doların ivme kazanmasıyla altın satışa maruz kalarak 1260 dolar/ons'tan düştü. Kıymetlimiz, hafta ortasında da sakinliğini koruyarak 1260-1250 dolar/ons bandında kaldı. Hatta ABD piyasalarında yaşadığı 9 dolarlık oynama dışında ağırlıklı olarak 5 dolar içinde kaldı. Fed toplantı tutanakları açıklanırken, hakim olan fikir, yüksek ihtimal aralık ayında Fed’in faizleri artıracağı yönündeydi. Dolar endeksi ise tüm emtialara inat 7 ayın zirvesine tırmanırken euro/dolar paritesi perşembe günü 1.0986 seviyesine kadar geri çekildi. Altın ise yukarı yönde hamle yapmaya niyetlendiyse de, ancak 1262 dolar/ons'a kadar çıkabildi. Cuma, ABD'den gelen veriler sayesinde en hareketli gündü. Ülkenin perakende satışları eylül ayında kuvvetli artış gösterirken, üretici fiyatları da yıllık bazda en iyi artışı kaydetti. Altın verilerin etkisiyle 1246.30 dolar/ons'a kadar gevşedi ve sonrasında tepki alımlarıyla 1259 dolar/ons'a kadar tırmanmaya çalıştı. Kapanışta 1250.90 dolar/onsta dengelenen altın yüzde 0.5 kayba uğradı. Gümüş yüzde 0.88, platin yüzde 3.77 ve paladyum da 3.86 değer kaybetti. Dolar için ise yüzde 2 kazançlı bir hafta oldu.

Altın, kendisini omuzlayacak veri ve fiziki alımlardan yoksun durumda. Altın tüketiminin çok olduğu coğrafyalarda, düğün ve benzeri festival dönemlerinin geride kalmasıyla, fiziki alım beklenmezken, FED'in Aralık toplantısı yaklaştıkça, faiz artırımına dair beklentiler de yükseliyor. Altın için önümüzdeki günler pek parlak gözükmüyor ancak orta ve uzun vadeli altın yatırımcıları bu seviyelerden de altın alabilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018