Altın ve paladyum zararda

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın yeni seneye iyi başladı ama geçtiğimiz hafta 1220 dolar/ons seviyesinden gelen satışlara, dur diyemeyerek, gün be gün kan kaybetti. ABD’de hisse senedi piyasalarında yatırımcıların risk iştahının oldukça kabararak endeksleri zirvelere taşıması ve hatta Dow Jones’un 20,000 puanı aşması, en çok altını zorlarken, neyse ki son gün biraz toparlanarak kaybını yüzde 1.44 ile sınırladı.

Altın haftaya 1208 dolar/ons’tan başlayarak fiyat bandını 1220-1215 dolar/ ons aralığına taşıdı. Ancak bu seviyeden itibaren kar satışlarına maruz kalarak seri şekilde geri çekildi. Birleşik Krallık tarafında Anayasa Mahkemesi, Başkan May tarafından öne sürülen kilit Brexit şartlarından bir tanesine, “karşı” bir karar aldı. Elbette ki bu konuyla ilgili daha çok şey konuşulacak ve altın üzerindeki etkilerini önümüzdeki günlerde hissedeceğiz. ABD piyasalarına baktığımızda, yatırımcıların tercihlerini kağıtlardan yana kullanmasıyla Nasdaq ve S&P yeni en yüksek seviyelerini kaydederken, Dow Jones da gayet iyi bir performans sergiledi. Hafta ortasında, Euro/dolar paritesinin sağlam durarak işlem bandını korumasına rağmen, altın aşağı yöndeki seyrine devam etti. Yatırımcılarda risk iştahının açılmasıyla hisse senedi piyasaları coşarken Dow Jones 20,000 puanı aştı. Yeni ABD başkanı Donald Trump’ın büyüme dostu harcama politikaları, yatırımcıları kağıt piyasasına yönlendirirken, altının “güvenli liman” cazibesini kaybetmesine neden oldu. Aslında Dow Jones’taki bu ralliyi sadece Trump temelli olarak görmek yanlış olur. 2016’da seçimlerden önce başlayarak 15,000’den 18,000 puana kadar yükselen endeks şu anda rallinin ikinci ayağını yaşıyor. Altın ise, negatif etkilenerek 1190 dolar/ ons seviyesine kadar geriledi. Altında tüm hafta etkisini gösteren satış baskısı perşembe günü itibariyle ivmesini artırdı. Dolar endeksinin güçlü bir performans sergilemesinin bir yansıması olarak Euro/dolar paritesi de 1.0766 seviyesinden 1.0658’e kadar yuvarlandı. ABD’den açıklanan, yeni konut siparişleri 588,000 beklentiye karşılık 536,000 olarak kaydedilince, altın frene bastı. Cuma günü rüzgar terse dönerek bu kez hisse senetlerine satış, altına alım getirdi. Altın haftayı 1190.77 dolar/ons’tan kapatarak yüzde 1.44 değer kaybetti. Gümüş yüzde yeşilde kalmayı başarırken, platin yüzde 0.42 oranında değerlendi. Haftanın en fazla değer kaybeden kıymetli enstrümanı ise yüzde 6.13 ile paladyum oldu.

Altın fiyatları, son zamanlarda, adına ‘Trump Trade - Trump fiyatlaması’ diyebileceğimiz ve şüpheler üzerinden yapılan bir fiyatlamayla yön buluyor. Bu fikir, yeni ABD yönetiminin enflasyonist mali politikasının, FED’in faiz artırımındaki agresifliğini sorgular nitelikte. İş dünyasına sürekli göz kırpan Trump, ülkedeki endeksleri coştururken, altının gölgede kalmasına neden oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018