Altın yine kırmızıya boyandı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta içinde hızla yükselen bir grafik çizen altın, yatırımcılarını heyecanlandırdı ancak ABD'nin güçlü gelen tarım dışı istihdam rakamlarıyla 1230 dolar/ons seviyesini koruyamayarak sert satış yedi. Haftalık bazda kırmızıda kalan altın, çeyrek bazlı değerlendirildiğinde yatırımcısına yüzde 15 dolayında kazandırdı. 

Haftanın ilk gününe 1217 dolar/ons seviyesinden hafif alımlarla giriş yapan altın, 5 haftanın en kötü fiyatından yukarı yönelirken, euro/dolar paritesi de özellikle ABD seansında ivme kazandı. Ülkeden açıklanan ekonomik verilerden konut satışlarında yüzde 3.5 ile beklentileri aşan rakamların yanında çekirdek TÜFE yüzde 1.7 olarak artış gösterdi. Diğer yandan kişisel gelirler ve paralel olarak da harcamalarda artış kaydedildi. Genel olarak güzel bir tablo çizen veriler, altının fiyat bandını sarsamadı. Altın salı günü, hem tüm piyasaların devreye girmesi hem de Fed Başkanı Yellen'in konuşmasıyla hareketlendi. Yellen, önceki beyanatlarına göre, daha ziyade kendi görüşlerini aktardığı konuşmasında, ekonomik büyümenin hızının biraz zayıfladığını ve Fed tarafından yapılacak faiz oranı artışının ancak kademeli olacağını belirtti. Küresel gelişmelerin ve yavaş ekonomik büyümenin aynı zamanda, ABD ekonomisi için de devam eden riskler doğurduğunu belirtti. Başkan ayrıca, Açık Piyasa Komitesinin, para politikasının sıkılaştırılması hususunda önceden belirlenmiş bir yol izlemediğini de özellikle ifade etti. Ana hatlarıyla böyle olan beyanat sonrasında, birçok piyasa oyuncusu gelecek ay faiz oranlarında artış bekliyorlardı ancak Yellen bu görüşün üzerine soğuk su döktü. Hafta ortasında altın, salı günkü kazancını hızla geri vermek durumunda kaldı. Yalnızca faiz haberiyle kazanç sağlayan altın, herhangi bir fiziki alımla desteklenmediği için yüksek seviyeleri korumakta oldukça zorlanıyor. ABD'nin Özel Sektör istihdam rakamları 195K beklentiye karşılık 200K olarak rapor edildi. Altın negatif fiyatlanan haber sonrası sarı maden 1224 dolar/ons’a kadar geri geldi. Hafta sonuna yaklaşırken yükselen bir grafik çizen altın, ABD’den açıklanan haftalık işsizlik başvuruları beklentileri aşınca, kısa süreli nemalanarak 1240 dolar/ons’a kadar yükseldi. Cuma günü beklenen haber tarım dışı istihdam raporu, beklentilerden fazla gelerek doların elini güçlendirirken altın yine darbe alarak ons'ta 25 dolar kaybetti. Kırmızıya düşen altın, haftayı 1222.62 dolar/ons'tan yüzde 0.44 kayıpla kapatırken, gümüş yüzde 1.15, paladyum yüzde 1.76 kayba uğrarken, platin yüzde 0.7 artıda kalmayı başardı.

Altının bu seviyeden tekrar toparlanması kolay olmayacak. Mart ayındaki kötü performansından dolayı bazı yatırımcılarını küstürmesi muhtemel altın, 1200 dolar/ons'tan düşme tehlikesiyle karşı karşıya. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018