Altın zirveye, ABD seçime gidiyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftayı yükseliş trendinde geçiren altın yatırımcısının yüzünü güldürdü ve 1306 dolar/ons direncini kırarak 1308 dolar/ons seviyesine kadar uzandı. Bu seviyelerin ardından kar satışı ve teknik düzeltmeye maruz kalan altın, haftayı 1304 dolar/ ons’tan kapatarak bir önceki haftaya göre hanesine yüzde 2’lik bir kazanç yazdı. Gümüş yüzde 3.6, platin yüzde 1.9, paladyum yüzde 1.1 değer kazanarak yatırımcılarını sevindirdiler.

Haftaya 1276 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın haftanın ilk işlem gününde oldukça dar bir bantta sıkışıp kaldı. Salı günü; ABD seçimlerindeki yüksek tansiyon ve belirsizlik doların zayıflık göstererek Euro/dolar paritesinin yükselmesine yol açtı ve altının 1292 dolar/ons’a tırmanmasını sağladı. Altın hafta ortasında adeta şov yaparak 1308 dolar/ons üzerine çıktı. Bu yükselişte, önceki günden devralınan teknik alım rüzgârı ve Fed toplantısından altın lehine yorumlanabilecek açıklamaların gelmesi rol oynadı. Fed yetkilileri, enflasyon hedefine yaklaşma kaydedildiğini, faiz artırımı için dikkate alınan parametrelere ilişkin beklentilerde hafif ilerleme gözlendiğini belirttiler. Yine de aralık ayı için tarih vermek şöyle dursun, bir işaret dahi verilmedi. Altın, Cuma gününe kadar 20 dolarlık geniş bantta dalgalandı. Haftanın son işlem gününde ABD’den açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 175,000’lik beklentisine karşılılık 161,000 açıklandı. Beklentileri karşılamayan bu artış sarı metalin işine geldi ve 1304 dolar/ons ile 4 haftanın en yüksek haftalık kapanışını yaparak yüzde 2 değer kazandı.

İşte o gün geldi çattı. Bir yandan Trump’ın gayri ahlaki konuşmaları diğer yandan Clinton e-postaları derken yarışın varış noktasına sadece bir adım kaldı. 8 Kasım Salı günü ABD nin yeni başkanı belli olacak. Anketlerde ufak bir farkla Bayan Clinton önde getiriyor ancak gerek İngiltere seçimlerinde gerekse Brexit referandumunda anketlerin yanıltıcı olabildiğini gördük. Bu yüzden bekleyip görmek en iyisi olacaktır. Seçim sonucunda ne çıkar bilinmez ama bilinen şu ki secime yaklaştıkça piyasaların tansiyonu yükselecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018