Altında ayı piyasası galip geldi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın iyi yükseliş denemeleri yapmasına rağmen son gün kar satışlarının kurbanı oldu. Haftayı 1336 dolar/ons'tan kapatan altın yüzde 1.88 değer kaybederken, platin yüzde 3.58 ve paladyum yüzde 3.11 kaybetti. Gümüş de kırmızıda kalmaktan kurtulamadı. 

Altın haftaya 1336 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak 1330-1335 dolar/ons'luk dar bantta ilerlemeye çalıştı. Salı günü ABD’nin Çalışma Ekonomisi Departmanından açıklanan, 2. Çeyrek verimlilik endeksinde yüzde 0.5 düşüş kaydedilmesi, altın pozitif fiyatlandı.  Beklenmeyen düşüş, ABD Merkez Bankası’nın, ekonominin yavaş büyüme periyoduna gireceğine dair korkularını teyit eder nitelikte olduğundan, Bankanın, faiz oranlarını artırmaya dair isteğine ket vurabilecek bu kritik veriden dolayı, dolar da değer kaybederek altının ekmeğine yağ sürdü. Hafta ortasında  Asyalı yatırımcıların da yükseliş hareketinden nemalanmak istemeleriyle altın, fiyat bandını hızla 1350-1355 dolar/ons aralığına yükseltti. ve en iyi işlem 1357.45 dolar/ons'tan gerçekleşti. ABD seansının devreye girmesiyle birlikte altın kar satışlarına maruz kaldı.  Hafta sonuna yaklaşırken satış ağırlıklı bir seans geçirmek zorunda kalan altın, dolar ve kağıt piyasasının gölgesinde kaldı.  ABD’den açıklanan işsizlik başvuruları beklentilere göre yalnızca 1000 kişilik sapma kaydederken, Dow Jones ve S&P 500 gün içi rekor seviyelerini kaydettiler. Rezerv para dolar da pariteyi 1.1135’e çekerken, altın 17 dolar satış yiyerek 1336 dolar/ons’a yuvarlandı. Neyse ki, ABD’nin para politikasına dair hasıl olan belirsizlik, altında daha fazla kaybın önüne geçti. Son gün ise yine altın için oldukça dalgalı geçti. ABD'nin perakende satış rakamlarına odaklanan piyasa oyuncuları, beklentileri karşılayamayan rakamlarla hayal kırıklığına uğrarken, bu durum güvercin kanadı sevindirdi ve altın 1356 dolar/ons'a doğru hamle yaptı. Ancak seans sonuna doğru gelen kar satışları altını tekrar 1330'lu seviyelere çektiğinden, sarı maden haftayı yüzde 1.88 zararla kapatmak durumunda kaldı. 

Bu hafta içinde Londra Metal Borsası’ndan yapılan açıklamada, borsanın 2017’nin ilk yarısında, altın ve gümüş için spot ve vadeli olmak üzere kontrat süreceği belirtildi. 139 yıllık Borsa; Dünya Altın Konseyi ile işbirliği içinde çalışıyor. Barrick Gold ve Goldcorp gibi maden firmalarının, bankalar ve likidite sağlayacak firmaların da içinde bulunduğu bir oluşumun içinde. ‘LME Precious’ olarak adlandırılan yeni ürün grubu, altın ve gümüşte spot, günlük ve aylık vadeliler, opsiyonlar ve belli periyottaki kontratlardan meydan gelecek ve tüm işlemler LME takas ofisinden yönetilecek. Önümüzde hala zaman var ancak, sektöre pozitif etkisi olabilir.

Altında radikal bir yükseliş için elbette umut var. Ancak, perakende satışlarla birlikte çok kritik ve destek seviyesi olan 1306 dolar/ons'a yaklaşan altın bu hafta da yatırımcılarının yüreklerini hoplatmaya devam edecektir. Altında beklentimiz, her fırsatı değerlendirmeye çalışarak yükseliş yönündeki isteğini belirtmesinden dolayı, 1370 dolar/ons'u kırmayı deneyeceği yönünde.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018