Amnesty, Twitter’a savaş açtı

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Twitter’ı da Facebook gibi zor günler bekliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Amnesty Int. Twitter’a, sitedeki taciz ve tehdit içeren yazılara karşı önlem almadığı için savaş açtı. Twitter’ın 330 milyon kullanıcısı var. Her gün 500 milyon tweet atılıyor. Bu tweet’lerin önemli bir bölümü ırkçı ve tehditkar mesajlar içeriyor. Amnesty’nin, son 16 ayda, ABD ve İngiltere’de aralarında siyasetçiler ve gazetecilerden oluşan 86 kadınla ve internet üzerinden 8 ülkede 4 bin kadınla yaptığı araşırma, sosyal mecradaki tehditlerin kadınlarda kaygı ve panik ataklara neden olduğunu ortaya koyuyor. Amnesty, ZehirliTwitter #ToxicTwitter hashtag’iyle ve “internetteki şiddeti durdurun” çağrısıyla başlattığı imza kampanyasıyla, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’den radikal önlemler almasını talep ediyor.

Turizmde inovasyon
Özaltın Holding, Antalya Belek’e, 1996’den beri 350 milyon dolar yatırım yapttı. Son dönemde, Gloria Serenity, Gloria Verde, Gloria Golf tesislerine, 2015’te 50 milyon dolarlık yatırımla kurulan Gloria Sports Arena’yı ekledi. 3 bin yatak kapasitesine sahip olan grupta 4 bin kişi çalışıyor. Ankara merkezli Özaltın Holding’in turizm bölümünü rahmetli Nuri Özaltın’ın kızı Öznur Özaltın yönetiyor. Gloria Sports Arena’nın proje yöneticiliğini ise ailenin üçüncü nesil üyesi Elif Özdemir yürütüyor. Aynı zamanda, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyesi olan Elif Özdemir, ülkemizin bir spor destinasyonu olması için emek veriyor. 2015’te açılan Gloria Sports Arena, ülkemizin ihtiyacı olan türden inovatif bir yatırım. Otelde, 50’den fazla spor dalına uygun sistemlerle 365 gün hizmet veriyor. Rusya, Almanya, Hollanda gibi sporda iddialı ülkelerin kamp yapmak için geldiği tesiste, gençlerin yetişmesi için özel projeler de yürütülüyor.

Dijital PR’da başarı nasıl artar?
PR şirketleri ve markalar başarılı dijital kampanyalar için öncelikle teknolojiye yatırım yapmalılar. İnsan kaynaklarını eğitmeli, teknolojiyi iyi bilenlerle çalışmalı ve aşağıdaki dört noktaya dikkat etmeliler.

Yaratıcı fikir
Beğenilmesi, paylaşılması ve “backlink” verilmesi için, her kampanyanın özgün bir yaratıcı fikri olmalı.

Segmentasyon analizi
Artık, bir bülten ve birkaç görselden oluşan bir basın kitiyle etkili olmak mümkün değil. Dijital dünyada içerik üreten grupları yakından tanımak ve özei içerik hazırlamak bir zorunluluk.

“Infl uencer” işbirlikleri
Sadece izleyici sayılarına bakarak, sosyal mecrada öne çıkan kişilerle işbirliği yapmak, Dijital PR anlamına gelmez.. Seçilen kişilerin markaya sağlayacağı katkıya bakmak gerekir.

Yerel mecra
Yerel ünlüleri bulmak, onların gözünden bölgeleri tanımak ve özel projeler yapmak mailiyeti düşük ama geri dönüşü büyük çalışmalar olabilir.


Kadınlar sosyal mecradan iş hayatına yönlenebilir

Kadınlarımız iş hayatına katılmak için internetten yeterince yararlanmıyor.

Sia Insight’ın Google için gerçekleştirdiği Kadın ve Teknoloji raporuna göre, her iki kadından biri, eve girer gitmez internete bağlanıyor. Ancak, her 4 kadından üçü zamanını sosyal mecrada geçiriyor. İş amaçlı kullanılan mecraların yarısı da sosyal mecra hesapları. Her üç girişimci kadından sadece birinin kendi sitesi var. 10 girişimci kadından 8’iyse internette iş yapmak için ne kursa gitmiş ne de eğitim almış. Bu bağlamda, özel sektör ve yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. Sosyal mecrayı ilk adım olarak görüp, kadınlarımıza eğitim verebilirsek, önemli adımlar atabiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar