Antalya’dan güzel haberler var

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

22 yıldır turizm sektörüne yatırım yapan Gloria Hotels & Resorts, aynı zamanda spora da büyük önem veren bir şirket. 1997’de Antalya, Belek’te açılan Gloria Golf Club, Türkiye’nin ilk 45 delikli golf sahası olma özelliğine sahip. Gloria yönetimi 2017 yılından beri şirketin kurucusu Merhum Nuri Özaltın adına özel bir golf turnuvası düzenliyor. 2017’de 9 ülkeden 181 sporcunun katılımıyla başlayan turnuva, bu yıl 10 ülkeden 205 sporcuyu Belek’te buluşturdu. “3. Nuri Özaltın Golf Turnuvası” sırasında, Özaltın ailesinin üçüncü nesil temsilcilerinden Özaltın Holding Yönetim Kurulu Üyesi Elif Özdemir’le sohbet ettik. Turnuvaya olan ilginin yüksek olduğunu belirten Özdemir, 2019’da Antalya için çok başarılı bir sezon beklediklerini vurguladı:

2018 turizm yatırımcıları için nasıl bir yıldı?

Geçen yıl, ülkemiz 46 milyon turist ile büyük bir rekora ulaştı. Yaklaşık 30 milyar dolar turizm geliri elde ettik. Beklentileri aşan bu artış sonucunda devletimiz ve özel sektör olarak 2023 hedefimizi 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir olarak revize ettik.

Bildiğiniz gibi, ülkemiz 2015 sonundan itibaren Rus uçak krizi, bölgesel ve yurt içi sorunlar yaşadı ve maalesef sonraki 2 yılımız zor geçti. 2017’de ciddi bir toparlanma başladı. 2018 yılında da bu artış hızımız devam etti. Mevcut verilerden yola çıkarak, 2019’un hem turist sayısı hem de gelir olarak bizleri ciddi şekilde umutlandırdığını ve cesaretlendirdiğini açık bir şekilde ifade edebiliriz.

En büyük artış hangi bölgeden oldu?

En çok turist hala Rusya’dan geliyor. Bunun yanı sıra, Türkiye genelinde Çinli turistlerin sayısında önemli bir artış gözlemleniyor.

Antalya özelinde durum nasıl?

Antalya, ülkemize gelen toplam turistin yüzde 30’dan fazlasını, bir başka deyişle, yaklaşık 14.2 milyon turisti ağırlıyor. Rusya ve Almanya toplam %50’nin üzerinde bir pay ile bölgemizin açık ara lokomotifi durumunda. Onları, çok daha düşük paylar ile olsa da Ukrayna, İngiltere ve Polonya takip ediyor.

Antalya, 2018 yılında dünyada en fazla turist ağırlayan ilk 10 destinasyonun içinde yer aldı. Yüksek sezonda doluluk oranlarımız, en önemli rakip destinasyonların başında yer alan İspanya’yı geçmiş durumda.

Antalya olarak yeni ve ilave ana kaynak pazarlar oluşturmak için çalışıyoruz. Şu an için hem tatil alışkanlıkları hem yıllardır süregelen artış trendleri ve son olarak da Brexit durumu sebebi ile İngiltere’ye özel bir önem veriyoruz.

Yeni hedefleriniz ne?

İçimizden biri olan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy’un bilgisi, dinamizmi ve sektörün içinden geliyor olması sebebiyle sahip olduğu tecrübe gerek Türkiye ve özellikle de Antalya turizmi için çok önemli. Örneğin, bu yıl THY bazlı tarifeli direk uçuş planlamaları programa alındı ve nisan itibarıyla bu uçuşlar başlayacak. Hedefimiz, dünyanın ilk beş destinasyonu içine girmek.

***

Nespresso’dan İstanbul’a büyük bir katkı

Her yıl özel kahve çeşitleri çıkararak, sınırlı üretim yapan ve “Limited Edition” adı altında, tüm dünyada aynı anda piyasaya sunan Nespresso, bu yıl Türkiye’ye çok anlamlı bir sürpriz yaptı. Venedik ve İstanbul ikilisini şubat ayında lanse ederek, kahve kültürünün bu iki önemli kentini birbirine bağladı. Türkiye’nin Avrupa’nın br parçası olduğunu hatırlattı ve İtalya-Türkiye yakınlığını vurguladı.

Geçtiğimiz hafta, Nespresso Türkiye, yeni ürün çeşitleri için İstanbul Ortaköy’deki Kethüda Hamamı’nda çok özel bir tanıtım günü düzenledi. Lansman için İstanbul’a gelen Nespresso Asya, Okyanusya ve Afrika Kıdemli Müdürü Manuel Sancho’ya, Nespresso ve Venedik-İstanbul kampanyası hakkında sorular sordum:

Sınırlı sayıda üretilen “Café İstanbul” ve “Caffè Venezia” nın geri planındaki düşünce neydi?

Bu seriyle, Osmanlı ve Avrupa’nın ilk kahve evlerine saygı duruşunda bulunuyoruz. İstanbul ve Venedik’in canlı ve hareketli kahve evlerinin kültürünü, enfes Nespresso notaları ile ifade eden “Limited Edition’lar, ilk kahve evlerinin atmosferini günümüze taşıyor.

Baharatımsı notaları ile yoğun ve egzotik bir tada sahip olan “Café İstanbul”, Doğu ile Batı’ya ait farklı kültürlerin buluşma noktası olan İstanbul’un 1500’lü yılları ile keyifli bir bağ kuruyor. Çiçeksi notalara sahip canlandırıcı ve meyvemsi aroması ile “Caffè Venezia” ise, kahve severleri 1700’lerin Venedik sokaklarında coşkulu bir gezintiye çıkartıyor.

Café İstanbul’un özelliği ne?

İstanbul’daki kahve evlerinde ilk kullanılan kahve olması nedeniyle Café İstanbul için ilk kez Yemen’den kahve çekirdeği aldık. Café İstanbul’da, Arap Mocha çekirdeğinin egzotik Hindistan notalarıyla buluşması sonucu ortaya baharatımsı ve yoğun bir lezzet çıktı. İstanbul’daki eski çarşıların mistik ve hareketli atmosferlerini çağrıştıran Café İstanbul, matbaadan önce kahve evlerinde yaşanan sosyalleşmeyi; yoğun kavrulmuş ve karabiberin baharatımsı notalarını taşıyan egzotik bir karakterle karşımıza çıkarıyor. Espresso içim şekliyle 10 yoğunluğuna sahip Café İstanbul’la, 1500’lerin İstanbul’unun ilk kahve evlerinin hareketli atmosferini keyifle yudumlayabilirsiniz.

Biraz Nespresso genelinden söz edelim… Üretim sadece İsviçre’de yapılıyor değil mi?

Evet, kapsül kahvenin mucidi olan Nespresso 1986’da teknolojik inovasyonun merkezi İsviçre’de kuruldu. Merkezimiz hala İsviçre’de. Vaud Kantonu, Ar-Ge merkezimizin yanı sıra üç farklı üretim tesisine de ev sahipliği yapıyor.

2000’lerin başlarında Orbe’de açılan ilk fabrikamızın yanı sıra, 2009’da Avenches ve 2015’te Romont’da açılan iki fabrikamız daha var.

Kahve çekirdeğini nereden alıyorsunuz?

Çok geniş bir yelpazemiz var. Meksika, Guatemala, Kosta Rika, Kolombiya, Nikaragua, Brezilya, Etiyopya, Kenya, Hindistan, Endonezya.

Zincirin aşamalarını nasıl kontrol ediyorsunuz?

Mükemmel kalite için Nespresso olarak el ile toplama yöntemini tercih ediyoruz. Her bir kahve meyvesi, bir başka deyişle, kiraz sadece mükemmel derecede olgunlaştığı zaman el ile toplanıyor.

Kavurma işlemi nasıl yapılıyor?

Kavurma işleminden sonra yeşil kahvenin lezzeti içindeki karakteristik özellikleri ve aromaları açığa çıkar. Kahve uzmanları kavurma sürecinin ısısını ve hızını ayarlayabilir. Acılık seviyesi, gövde ve aromalar bu süreçte gelişir.

Biz her “Grand Cru” kahvemiz için özel öğütme işlemleri yapıyoruz. 

Sürdürülebirlik çalışmalarınız…

Rainforest Alliance ile başlatılan girişim çerçevesinde, Nespresso kahve ürünlerinin %80’inden fazlası, yüksek kalitedeki kahvenin geleceğini korumayı ve onları yetiştiren çiftçilerin geçim kaynağını güvence altına almayı amaçlan AAA Sürdürülebilir Kalite Programı yoluyla temin ediliyor.

Pur Projet ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde kahve plantasyonlarını ağaçlandırıyoruz. .AAA Sürdürülebilir Kalite Programı’nın bir parçası olarak Fair Trade USA ile birlikte çalışıyoruz. Uzun yıllardır Kolombiya ve Etiyopya’dan Fairtrade sertifikalı kahve tedarik ediyoruz.

***

Dünyanın iyiliğe ihtiyacı var

Türk Kalp Vakfı’nın “İyi Kalpli Ol” sloganı ışığında yaptığı projeler kapsamında, 5 Şubat 2019 tarihinde, İstinye Park Meydanı’nda “Türk Kalp Vakfı İyi Kalpli Ol” sergisi gerçekleşti. Sergi, ülkemizin önde gelen fotoğraf sanatçılarından Bennu Gerede’nin objektifinden, toplumumuzda iyi kalpli olmaları ile örnek olan 11 iyi kalpli ismin resimlerinden oluşuyor. (Çağla Kubat, Gonca Vuslateri, Haluk Akakçe, Kaan Sekban, Leyla Alaton, Nihat Odabaşı, Mustafa Taviloğlu, Osman Çarmıklı, Sadettin Saran, Sevan Bıçakçı ve Şahika Ercümen)

Türk Kalp Vakfı İcra Kurulu Başkanı ve Global Wellness Day'in yaratıcısı Belgin Aksoy, iyi kalpli ol kampanyasını şu cümlelerle özetliyor: “Öyle sanıyorum ki dünya, iyiliğe, mutluluğa hiç bu kadar ihtiyaç duymamıştı. Yılda 322 milyon kişi depresyona giriyor, bu sayının 800.bini intihar ediyor. Türk Kalp Vakfı İcra Kurulu olarak, İyi Kalpli Ol Sergimiz ile 'Sev' diyoruz! Gönlün yettiğinceye, avazın çıktığıncaya kadar, gözünün görebildiği, aklının alabildiği, çimenin yeşili, fırtınanın sesi, güneşin sıcağı, çocukların gülüşü kadar sev. “

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar