Artık sürücü ve personel gümrüksüz alışveriş yapabiliyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın okurlar, Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliği'nde yeni bir değişiklik yapıldı. Buna göre; Çıkışa yönelik mağazalarla sınırlı olarak, bu yerdeki tek işletmeci ile işletme sözleşmesi bulunan ve şartları taşıyan firmalara alkollü içki, tütün ve tütün mamulleri dışında eşya satışı yapmak üzere mağaza açma izni verilebileceği belirtiliyor.

Halen faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazası ve deposu açma ve işletme izinleri sahiplerine, açma ve işletme izin belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren beş yıl geçerli olacak şekilde verilen belgeni için yeni yapılan değişiklikle başlangıç tarihi şubat 2018 olarak belirlenmiş oluyor.

Önemli bir değişiklik de şöyle ifade ediliyor; Nakil vasıtası sürücü ve hizmetlileri ülkeye girişlerinde, yolcu girişi yapılan hudut kapılarındaki mağazalardan 1 karton sigara, en fazla 1 litrelik 1 adet alkollü içki, en fazla 120 ml’lik 1 adet parfüm ve 1 adet kozmetik ürün ile en fazla 1 kilogram çikolata veya şekerden mamul yiyecek satın alabilirler.

Keza; Mağazalarda satılan eşyanın tanıtımında kullanılan ve alıcıya bedelsiz olarak sunulan eşantiyonlar ile eşyanın konulduğu ambalaj malzemelerine, satışa sunulan eşyaya uygulanan işlemlerin uygulanmayacağı ve mağazalarda satılan eşya ile birlikte müşterilere bedelsiz olarak verilen eşantiyonlara ilişkin olarak 10 ml’lik sınır, firmaların stoklarında (değişiklik tarihinde) bulunan azami 20 ml’lik eşantiyonlar için de uygulanacağı belirtiliyor.

Bu değişiklikle idarenin yapacağı işlem takvime bağlanmış oluyor. Özellikle beş yıllık sürenin hangi tarihte başlayacağı konusundaki çelişkili yaklaşımlar aydınlatılmış bulunuyor. Bununla birlikte sürücü ve araç personelinin sızlanmalarından da kurtulmuş olunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar