Avrupa 25 Mayıs’ta 16 yaş altına WhatApp’ı yasaklıyor

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Türkiye’de ilkokuldan itibaren çocuklar öğretmenleriyle WhatsApp üzerinden haberleşiyor ve küçük çocukların sosyal medya hesabı olması kimseye aykırı gelmiyor. Oysa, Avrupa 2014’te Facebook’un satın aldığı platformdan rahatsız. Bu yüzden, kişisel verilerin mahremiyeti çerçevesinde, 25 Mayıs’tan itibaren 16 yaşından küçüklerin WhatsApp kullanımı yasaklanıyor. Kişisel bilgilerin korunması konusu çok hassas, Türkiye’nin de bu bağlamda stratejik çalışmalara ihtiyacı var.

Kısa reklamlar daha başarılı

Dünyaca ünlü pazarlama dergis AdAge’in yayınladığı bir araştırma TV reklamlarının, süresi hakında çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. The FreeWheel Council for Premium Video’nun Realeye’la birlikte yaptğı çalışmaya göre;

1. Daha önce gösterilen uzun bir reklamdan sonra mesajı pekiştirmek için yayınlanan 6 sn reklamların olumlu etkisi yüksek oluyor.

2. 30 sn. reklamlar kısa formatlı videolara göre daha az beğeniliyor.

3. 15 sn. reklamlar, 6 ya da 30 sn. reklamlardan iki kat daha etkin.

4. Başka araştırmalara göre, gençler kısa reklamlarla daha çok ilgileniyor.

Dijital dönüşüm için eko-sistem gerekiyor

Çin iletişim ve bilişim sektörüne büyük yatırım yapıyor. Yarattığı eko-sistemle pek çok oyuncunun inovasyon yapmasına destek oluyor. Böylece, halkın dijital dünyayla daha çok entegre olabilmesi için çözümler üretiliyor. Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğim Schenzhen’de hayatın her alanında insanların WeChat isimli uygulamayı kullandıkları dikkatimi çekti. WeChat özünde bir anında mesajlaşma uygulaması. Profildeki bir QR kod aracılığyla alışverişten, otopark bedeline, metro biletlerinden su ve elektrik faturalarına kadar her tür ödeme telefon aracılığıyla kolay ve hızlı bir biçimde yapılıyor. Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi’ne göre, Tencent’in sosyal ağ uygulaması olan WeChat, ülkenin bilgi tüketimi sektörüne 2017de 33 milyar dolar katkı sağladı. Uygulama Çin’in dijital ekonomisini nakliye, ilaç, perakendecilik, finans ve eğitim sektörlerini kapsayacak şekilde genişletti. Ayrıca, WeChat’le ilintili 20.3 milyondan fazla iş oluştu.

Üretici kadınlara destek, yerel ekonomiye katkı

52 şubesi, 2360 çalışanıyla bu yıl 360 milyon TL ciro hedefleyen, kafe/brasserie zinciri BigChefs, yerel kadın üreticileri desteklemek amacıyla ‘Toprağın Kadınlarından Sofralara’ projesini geliştirdi. Geçtiğimiz günlerde buluştuğumuz, BigChefs Kurucu Ortağı ve CEO’su Gamze Cizreli, şu an için 14 kadın üreticiyle iş birliği yaptıklarını, yıl sonuna kadar sayıyı 50’ye çıkaracaklarını söyledi. Hedef, 2021’de kullanılan tüm malzemenin yarısını yerel kadın üreticilerden tedarik etmek. “Bir kadın değişir, dünya değişir”, inancıyla Anadolu’nun dört bir yanına destek olacak bu projeyi yürekten destekliyoruz.

Başarılı bir dijital iş yeri uygulaması

Çalışanların mutluluk derecesini ölçen dijital iş yeri uygulamaları hızla yaygınlaşıyor. Yüzde 100 Türk sermayeli ve alanındaki ilk 3 yazılım firmasından biri olan Simternet, uygulamanın başarılı bir Türkçe versiyonunu geliştirdi. Knowizz isimli uygulamayı, Yapı Kredi, Turkcell, İş Bankası, Penti, Mc Donalds, ve Koçtaş gibi Türkiye’nin en büyük 30 şirketi kullanıyor. Bir başka deyişle, yaklaşık 300 bin kişi dijital iş yerinde çalışıyor.

Knowizz verilerine göre, platformu kullanan şirketlerde çalışanların şirket ve çalışma arkadaşları ile ilgili gelişmelerden haberdar olma oranı yüzde 68, şirket içi iletişime katılımı yüzde 44 artmış.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar