B planı: Aşure

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

İki Liverpool maçının arasında zorlu Eskişehir deplasmanına konuk olan Beşiktaş, sahadan 1-0’lık mağlubiyetle ayrılarak zirve yarışında önemli bir yara aldı. Beşiktaş teknik direktörü Slaven Bilic’in gerek maç öncesi kadro seçimiyle gerekse de oyun içinde yaptığı değişikliklerle maça damga vurduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz ancak bu geçer not aldığı anlamına değil tam tersine sınıfta kaldığı anlamına geliyor. Hırvat teknik adam maç sonunda “Bu maçta rotasyon yapmak zorundaydık” dese de en azından neden devre arasında takıma katılan Opare ile Tolgay’ın yüzlerine bakmadığını açıklamak zorunda. Ya da “sakattı” dediği Gökhan Töre’yi başı sıkışınca neden oyuna sürdüğünü. Siyah-beyazlı takımın yorucu ve yıpratıcı bir Avrupa maçından lige dönüş yaptığını ben de kabul ediyorum ancak Beşiktaş teknik direktörünün haftalardır ezici oranda yana ve geriye oynayan takımını rakip ceza sahasına yöneltmek adına bir şeyler yapması gerektiği çok açık.

Eskişehirspor’un neredeyse Liverpool’un birebir kopyası bir dizilişle sahaya yayılması garip bir tesadüf müydü yoksa Skibbe’nin dersine çalıştığını mı gösteriyordu orası muallâk. Öte yandan Beşiktaş’ın 3-4-3 oynayan iki takıma da aynı skorla 1-0 boyun eğmiş olması işleri biraz alengirli hale getiriyor. Savunmada beşliye dönen ve çift ön liberonun katılımıyla 7 kişilik bir kale önü kalabalığı yaratan bu sistem, bir yönüyle de içe kat eden kanat forvetlerini kademeli biçimde savunmaya olanak sağlıyor. An itibariyle maç başına gol ortalaması 1.6 olan Beşiktaş’ın bu tür kalabalıklardan 3 puan çıkarabilmek için etkin bir B planına ihtiyaç duyduğu çok açık değil mi? Peki, Bilic bu maçta ne yaptı? O da üçlüye döndü. Hem de savunmayı Atiba, Necip, Ersan üçlüsünden kurarak. İleride Mustafa Pektemek tek santrfor olarak beşli savunma arasında kaybolurken, Beşiktaş’ın altılı orta sahası ise şu isimlerden oluştu: Kerim, Olcay, Tolgay, Oğuzhan, Sosa ve Gökhan Töre. Benim bu yazıda yaptığım mevkisel ayrıma çok fazla takılmamanızı salık veririm çünkü saha içindeki Beşiktaş takımının görüntüsü aşureden farksızdı. Oysa Beşiktaş’ın 1-0 geriye düştükten sonra ihtiyaç duyduğu tek şey bence çift santrfora dönmekti. Demba Ba’nın maç öncesi sakatlanmasından sonra bahsettiğimiz ikinci santrfor kim olabilirdi diye kafa yoracak olursak, öne çıkan isimlerden biri şüphesiz Olcay oluyor. Ütopik görünen bir başka seçenek olarak, genç stoper Atınç’ın ileri uca yerleştirilmesi düşünülebilirdi fakat bu seçenek bile Bilic’in takımını aşureye çeviren müdahalelerinden daha mantıklı olurdu. Bu noktada sorulması gereken sorulardan birkaçı şunlar: Nerede bu Cenk Tosun? Tomas Sivok malûlen emekli mi oldu? Motta haftalardır dökülürken Uğur’a şans verilemez miydi? Neresinden bakarsanız üç sezondur sakatlık rekortmeni olan bu takımda Bilic’in 25 kişilik kadroyu bile şişkin bulması garip değil mi? Opare Beşiktaş’ta oynayamayacak düzeyde bir sağbek ise taraftarın ve kamuoyunun çenesi kapansın diye mi kiralandı? Necip Uysal’dan stoper yaratmaya çalışan Bilic, neden gereği halinde Serdar Kurtuluş’u ön liberoya kaydırabileceğini göremiyor? Önder Özen’in ayrılışı sonrası Bilic’in üzerine binen yük artmış ve yoğunlaşan maç periyodu bunu su yüzüne çıkarmış olabilir mi?

Soruları çoğaltmak mümkün ancak cevap bulabilmek imkânsız. Uzun lafın kısası; Bilic’in Beşiktaş’ı Liverpool rövanşını o kadar önemsedi ki, ligdeki kritik deplasmanlardan birinde hem bocaladı hem saçmaladı. Dileyelim siyah-beyazlılar, Avrupa Liginde İngiliz devini eleyerek göğsümüzü kabartsın ancak mevcut görüntü Beşiktaş’ın bir gol yemesi halinde kendisine gereken üç golü kolay kolay atamayacağını gösteriyor.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 21 HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

SAİ Kayseri Erciyesspor-Torku Konyaspor
Erciyes çok rahat- Ev sahibi ekibin mutlak üstünlüğü ile geçen maç, 3-0 Erciyesspor’un galibiyeti ile sonuçlandı. Erciyes’in golleri 19. dakikada John Boye’un şık vuruşu, 27. dakikada Royston Drenthe’nin ceza alanı dışından şutu ve 34. dakikada Vleminckx’in penaltısı ile geldi. Kayseri ekibinde 3. dakikada Necati Ateş de bir penaltı vuruşundan yararlanamadı. Bu sonuçla Kayseri Erciyesspor puanını 20 yaptı. Torku Konyaspor ise 23 puanda kaldı Ligin 22. haftasında Torku Konyaspor sahasında Fenerbahçe’yi konuk edecek. Kayseri Erciyesspor ise deplasmanda Galatasaray’la karşılaşacak.

İ.Başakşehir-Gaziantepspor
Başakşehir bildiğiniz gibi-90 dakika sonunda İstanbul Başakşehir sahadan 1-0’lık galibiyetle ayrılmayı başardı. Mücadelenin 30. dakikasında ev sahibi ekip Mahmut Tekdemir’in golüyle 1-0 öne geçti ve ilk 90 dakika bu sonuçla noktalandı. Gaziantepspor’u 1-0 yenen İstanbul Başakşehir ligde 12. kez bir maçı gol yemeden tamamladı. Bu sonucun ardından İstanbul Başakşehir puanını 35’e yükseltirken, Gaziantepspor 27 puanda kaldı. Süper Lig’in 22.haftasında İstanbul Başakşehir, deplasmanda Akhisar Belediyespor ile karşılaşacak. Gaziantepspor ise sahasında Kasımpaşa ile zorlu bir puan mücadelesine çıkacak.

Bursaspor-Çaykur Rizespor
Kweuke böyle istedi- Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan ve İlker Coşkun’un düdük çaldığı karşılaşma 1-1’lik eşitlik ile sona erdi. Ev sahibi ekip Bursaspor’u öne geçiren golü 11. dakikada Cedric Bakambu kaydederken, konuk takım Çaykur Rizespor’un beraberlik sayısı ise 52. dakikada Leonard Kweuke’den geldi. 60. dakikada penaltıya sebebiyet vererek doğrudan kırmızı kart gören Serdar Aziz, takımını 10 kişi bırakırken, Rizespor adına kazanılan penaltıyı Kweuke değerlendiremedi. Alınan bu sonucun ardından Bursaspor puanını 34’e yükseltirken, Çaykur Rizespor ise puanını 18 yaptı.

Mersin İ.Y.-Krd. Karabükspor
Son gülen Mersin-Tevfik Sırrı Gür Stadı’nda oynanan karşılaşma ev sahibi ekibin 2-1’lik üstünlüğü ile sona erdi. Henüz 10. dakikada Musa Çağıran’ın attığı golle öne geçen Karabükspor’a, 26’da Servet Çetin ve 67’de penaltıdan Milan Mitrovic ile cevap veren Mersin İdman Yurdu 3 puana uzandı. Mersin İdman Yurdu puanını 32 yaptı ve 3 maçlık galibiyet serisi yakaladı. 17 puanda kalan Kardemir Karabükspor’un kazanamama serisi 8 maça çıktı. Ligde önümüzdeki hafta Mersin İdman Yurdu deplasmanda Bursaspor ile karşılaşacak. Karabükspor ise Trabzonspor’a konuk olacak.

Balıkesirspor -Gençlerbirliği 
Kazayla kaybettiler- Balıkesir Atatürk Stadı’nda oynanan ve hakem Tolga Özkalfa’nın düdük çaldığı mücadele 1-0 Gençlerbirliği’nin üstünlüğüyle sonuçlandı. Konuk ekibe 3 puanı getiren tek gol 49. dakikada Berkan’dan(k.k) geldi. Alınan bu sonucun ardından Gençlerbirliği 25 puana yükselerek kritik bir eşiği aşarken, Balıkesirspor 13 puanla ligin dibinde kaldı. Maç sonrası Balıkesirspor cephesinden yükselen tepkiler nedeniyle hakemler zor anlar yaşadı. Spor Toto Süper Lig’in 22. haftasında Balıkesirspor, deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşacak. Gençlerbirliği ise Sivasspor’u konuk edecek.

Trabzonspor-Kasımpaşa
Son dakika golü

Hafta içi Avrupa mesaisinde Napoli’ye 4-0 yenilerek büyük yara alan Trabzonspor, Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda Kasımpaşa ile son dakikada yediği golle 1-1 berabere kaldı. Trabzonspor’un golü maçın 45+2. dakikasında Mehmet Ekici’nin frikik vuruşundan geldi. Kasımpaşa ise 90. dakikada Scarione ile 1 puanı kurtardı. Bu sonuçla Trabzonspor puanını 34 yaptı. Bu beraberlik sonrası galibiyet hasretini 6 haftaya çıkaran Kasımpaşa ise 25 puana yükseldi. Ligin 22. haftasında Trabzonspor sahasında Kardemir Karabükspor’u ağırlayacak. Kasımpaşa ise deplasmanda Gaziantepspor’la mücadele edecek.

HAFTANIN TAKIMI:    K.Erciyesspor

HAFTANIN İNCİSİ:    “Kulübümüzü yıpratarak bir yere varamayız.” Ahmet ŞAN

KARE AS:            John Boye (K.Erciyesspor)
                Burak Yılmaz (Galatasaray)
                Raheem Lawal (Eskişehirspor)
                Harun Tekin (Bursaspor)

GOL KRALLIĞI:        

13 Gol – Jose Fernandao (Bursaspor)
13 Gol – Demba Ba (Beşiktaş)
13 Gol – Burak Yılmaz (Galatasaray)
12 Gol – Oscar Cardozo (Trabzonspor)
11 Gol – Theofanis Gekas (Akhisar Bld. Spor)     
8 Gol – Semih Şentürk (İ.Başakşehir)

PUAN DURUMU

Takım    O    G    B    M    A    Y    P
Galatasaray    21    15    3    3    38    24    48
Beşiktaş    21    15    2    4    34    20    47
Fenerbahçe    20    14    4    2    35    14    46
İ. Başakşehir    21    9    8    4    28    15    35
Bursaspor    21    9    7    5    42    28    34
Trabzonspor    21    8    10    3    38    33    34
Mersin İ. Y.    21    9    5    7    37    27    32
Gaziantepspor    21    8    3    10    21    30    27
Gençlerbirliği    21    6    7    8    27    27    25
Kasımpaşa    21    6    7    8    31    39    25
Eskişehirspor    21    5    8    8    27    31    23
Sivasspor    21    6    5    10    24    31    23
Konyaspor    21    6    5    10    18    30    23
Akhisar Bld.    20    5    7    8    22    32    22
K.Erciyesspor    21    4    8    9    26    29    20
Rizespor    21    4    6    11    21    33    18
Karabükspor    21    4    5    12    24    30    17
Balıkesirspor    21    3    4    14    21    41    13

NOT: Fenerbahçe–Akhisar Bld. Spor maçı değerlendirmede yer almıyor.

TEKNİK ANALİZ
(M.Sivasspor – Galatasaray)
Atan kazandı

İki takımın da maçı kazanacak sayıda tehlike yarattığı maçta, girdiği pozisyonları değerlendirmesini bilen taraf Galatasaray olunca üç puan da sarı-kırmızılıların oldu. Maça sol bekte Olcan, sol açıkta Yasin, orta alanda Hamit ve sağ önde Bruma gibi farklı tercihlerle başlayan Galatasaray, öne geçtiği dakikaya kadar Sivasspor teknik direktörü Sergen Yalçın’ın işlemeyen oyun planından yararlandı. Ev sahibi defansın önüne Mehdi’yi, sol kanat forveti pozisyonuna da en büyük silahı Chahechouhe’yu yerleştirip maça 4-3-3 başlayınca hem hücumda hem savunmada aksadı. İlk yarı bitmeden yanlıştan dönülüp 4-2-3-1’e geçiş yapıldıysa da beraberlik golü sonrası Galatasaray vites arttırdı. Bu esnada bilhassa İbrahim Akın ile girilen pozisyonlardan Sivasspor netice alamayınca galibiyet 3-2’lik skorla Galatasaray’ın oldu. Melo’nun olmadığı haftada alınan puanların değeri lig sonunda görülecek.
Besiktas.JPG
Besiktas-Eskisehir. JPG

HAFTANIN MAÇI
(Eskişehirspor – Beşiktaş)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Eskişehirspor    : 42.500.000 Euro (31 Futbolcu)    Eskişehirspor    : 25.1
Beşiktaş        : 117.000.000 Euro (25 Futbolcu)    Beşiktaş        : 26.3

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016