Bakü’deki Sınırsız Bölge Konferansı’nda OPET projeleri konuşuldu

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de geçtiğimiz hafta yüzlerce iş insanı, sınırsız bölge konseptinin işlendiği bir etkinlikte bir araya geldi. Etkinliğin başrolünde ise toplum ve iyilik projeleri yer alıyordu. Yedi ülkenin iş dünyasını temsil eden yönetici ve iş insanları, “İyilik yolunda güçler birleştirilirse sınırların önemi kalmaz” mesajı verdi.

Mersin Toros Rotary Kulübü’nün organizasyonu, Bakü Khazar Rotary Kulübü’nün desteğiyle düzenlenen “2019 Sınırsız Bölge Konferansı”nın konukları, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’ten Türkiye’deki sosyal sorumluluk projelerini dinlediler. Özellikle geçtiğimiz ay Paris’teki UNESCO toplantısında detaylarıyla anlatılan Tarihe Saygı projesi, burada da büyük ilgi topladı.

Yedi ülke bir araya geldi

Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Türkiye’den iş insanlarının katıldığı toplantıda konuşan Nurten Öztürk, sözlerine OPET’in hikayesini anlatmakla başladı. “Biz iki köy çocuğunu öğretmen okulu tanıştırdı. Birlikte bu topluma na kazandırırız diye yola çıktık. Öğretmenlik yaptığımız Mersin’de madeni yağ işine girdik, bu sırada Fikret Bey’in içindeki girişimci kendine yol bulmuş oldu. Arkasından ben de ticari hayata atıldım. Bulunduğum sektörde bir kadın olarak fark yarattığımı düşünüyorum” diyen Öztürk, attıkları her adımda toplumun sorunlarından yola çıktıklarının altını çizdi.

Öztürk, “Sosyal sorumluluk faaliyetlerimizde geniş paydaşlı projeler yürütmeye özen gösteriyoruz. Bu kapsamda 13 yıldır yürüttüğümüz Tarihe Saygı projesi çerçevesinde Çanakkale Savaşı’nın geçtiği Gelibolu Yarımadası’nda yaşayan halkı da içine katan çalışmamızla, bölgeyi yeniledik. Bölgeyi turizme kazandırırken, burada yaşayanların da hayatlarına dokunduk” diyor. UNESCO Kültür Mirası listesine alınışının 20’nci yılında Troya ören yeriyle ilgili de önemli bir çalışma yürüttüklerini anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgede bulunan 5000 yıllık kültürel devamlılığın izlerini taşıyan Tevfikiye köyü’nün hak ettiği turizm potansiyelinden yararlanabilmesi için fiziki ve sosyal çalışmalar yürüttük. Projenin temelini yine eğitimde attık ve köylülerin bilinçlenmesi , iş sahibi olması adına meslek kursları düzenledik. Pansiyonculuktan yabancı dil eğitimine, hijyene kadar birçok konuda bin saati aşkın eğitim verdik. Binaları restore ettik.”

Kadının iş hayatına katılımına destek verdik

Konuşmasına daha önce yürüttükleri Temiz Tuvalet, Örnek Köy, Yeşil Yol projeleri hakkında bilgi vererek devam eden Öztürk, sosyal sorumluluk felsefelerini, “Ülkemizde ne kadar sorun varsa o kadar çare bulmalı, o kadar proje yapmalı” sözleriyle anlattı. Öztürk, kadınların iş hayatına kazandırılmasını da bu sorunlar kapsamında gördüklerinin altını çizerek, “ Toplumsal cinsiyet ve kadının daha fazla iş hayatında yer almasını sağlamak amacıyla istasyonlarımızda kadın akaryakıt satış yetkilileri istihdam etmeye başladık. Bugün Türkiye’nin dört bir köşesinde hemen hemen tüm istasyonlarımızda en az iki kadın görebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Yeni işbirlikleri için de görüşmeler yapıldı

2019 Sınırsız Bölge Konferansı’nda 100’ü aşkın iş insanının katıldığı Azerbaycan-Türkiye İş Forumu da düzenlendi. İş insanlarının yeni ortaklıklar, işbirlikleri için yüz yüze görüşmeler yaptığı forumda iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi hedeflendi. Türkiye ve Azerbaycan arasında iş yapma fırsatları anlatıldı, sunumlar yapıldı. Bu süreçte, kurulan işbirliği örgütlerinin yaratacağı faydalar ve taşıdığı potansiyel de anlatıldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar