Başarının sırrı “1440 Dakika”da

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

25. yılını kutlayan Turkcell, yaş günü filminde, ne kadar büyük bir şirket olduğu ve ne kadar geniş bir kapsama alanına sahip olduğu gibi iddialı verilere yer vermemeyi seçti. Bunun yerine, insanların başarı öykülerini ön plana çıkaran bir kampanyaya imza attı. 25. yıl iletişim kampanyasının stratejisini konuşmak üzere bir basın buluşmasında bir araya geldiğimiz Turkcell Marka ve Pazarlama İletişimi Direktörü Ahmet Yaman ‘Sen Yap Diye’ sloganı üzerine kurulan çalışmanın öyküsünü anlattı.

Ahmet Yaman, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu’nun” bir günde 1440 dakika vardır. Her dakikayı müşterilerimize daha üstün hizmet ve servis sağlamak için geçirmeliyiz” ilkesiyle çalıştıklarını vurguladı.

Nedir bu 1440 Vizyonu?

Turkcell olarak, Türkiye’nin lider operatör markası iken elde ettiğimiz başarılarla yetinmeyip, dünya devlerine kafa tutacak dijital servis ve ürünler tasarlıyoruz. Türkiye’nin, tüketicimizin ve markamızın kalkınması için çalışıyor, bir günün 1440 dakikasına her gün daha fazla değer katmayı hedefliyoruz ve bunu 1440 vizyonu olarak adlandırıyoruz.

Üreten bir toplumun, önünün açılacağına, ufkunun genişleyeceğine, fırsatlarının artacağına inanıyoruz. Bu yüzden her gün çalışmaya, üretmeye ve yılmadan denemeye devam ediyoruz. Aslında Turkcell’in 25 yıllık başarısının özeti budur. Yılmadan çalışmak ve ‘yap’maktır. Yaşadığımız büyük dönüşümü buna borçluyuz.

“Sen yap diye” sloganı nasıl çıktı?

25. yıl gibi anlamlı bir yıldönümünde iletişim stratejimizin merkezine bizi başarıya götüren ‘yap’ felsefesini oturttuk ve ‘yıl’ kavramını değil, ‘yılmamak’, ‘yılmadan yapan olmak’ kavramını sahiplendik. Çünkü 1440 vizyonu ‘yap’maktır, ‘yap’mak ise ilerlemektir… Bu yaklaşımımız da kampanya söylemimizi belirledi ve ortaya ‘sen yap diye’ sloganı çıktı.

Neyi hedeflediniz?

Türkiye’nin Turkcell’i olarak ‘yapmak’ kavramını, yine tüm Türkiye’yi etkilemesi açısından bir ayna gibi kullanmak istedik ve iletişim kampanyamızda müşterilerimize ve tüm Türkiye’ye ‘sen yap diye’ mesajı ile seslendik.

Çeyrek asırlık başarı hikâyesinin konu edildiği reklam filmimizde sadece müşterilerimize değil tüm Türkiye’ye “Sen Yap Diye” mesajıyla seslenerek hedeflerine varmaları için ne olursa olsun ‘yılmadan’ çalışmalarını söylüyoruz.

Örneğin, kadınlar, “Geleceği Yazan Kadınlar “sayesinde kod yazmayı öğreniyor, “Arıkovanı platformu” sayesinde üreten kişiler projelerine yatırım bulabiliyor, “Zekâ Gücü” projesi sayesinde üstün başarılı çocuklarımız teknolojiyi öğreniyor. Her gün birçok girişimci yeni fikirleriyle kapımızı çalıyor. Bu bakış açısını ve yapma özgürlüğünü müşterilerimize aşılamak, onlara örnek olmak ve başarmak yolunda birlikte ilerlemek istiyoruz.

#senyapdiye reklam filmi nasıl oluştu?

Yaratıcı ajansımız Rafineri. Filmse iki İspanyol yönetmenin yarattığı THIS IS FELO’nun eseri. Çekim öncesinde 1,5 aylık titiz bir ön hazırlık yapıldı. 140 kişilik dev bir ekip hava şartlarına rağmen, çekimi sorunsuz bir şekilde tamamlandı.

FİLM KÜNYESİ

- Reklamveren marka ekibi: Ahmet Yaman, İdil Erman Yazıcı
- Reklamveren prodüktör: Tuğba Özkan
- Reklam ajansı: Rafineri
- CCO: Emre Kaplan
- Kreatif direktör: Ali Şener
- Yaratıcı grup başkanı: Gökhan Özdemir
- Yaratıcı ekip: Eray Cankır, Yıldırım Çakmakçıoğlu, Efe Kaptanoğlu, Emel Karadeniz, Pelin Ün, Sezer Cankeleş, Taygun Taşçı, Aytaç Şahin
- Marka ekibi: Ekin Kutevu, Sırma Er, Edvina Gülzari, Yasemin Kulein, Beril Girbalar
- Stratejik planlama: Zühre Erdoğan, Ege Ayakduran
- Prodüksiyon ekibi: Şafak Serter, Açelya Ülkümen, Caner Yıldırım
- Prodüksiyon: Spark Film
- Yönetmen: This is Felo
- Post prodüksiyon: Istanbul Post Production Department
- Müzik uyarlama: Jingle Jackson
- Eser: Apashe - Majesty
- Medya ekibi: Aslıhan Ahızkal, Dilek Kafalı, Eda Çelik
- Medya ajansı: Arena Medya

Saç Bakımı Sektöründe canlılık

Şubat ayının ilk haftasında iki önemli saç bakım markası peşpeşe yeni kampanyalarının lansmanını yaptı. Önce Schwarzkopf Gliss için Selma Ergeç’le yeni ürününü tanıttı. Sonraki gün, Unilever Dove markasının #EzberlerinÖtesinde yaklaşımını paylaştı.

Ürün faydası ön planda

Gliss, ürün faydasını vurgulayan bir iletişim dilini tercih ederek, içeriğindeki Keratin Serum ve Amino Asit ile canlılığını yitirmiş ve yıpranmış saçlara özel olarak geliştirilen Gliss Serum Deep Repair serisinin saçın on kat derinine inen yoğun saç bakımı yaptığını vurguladı. Selma Ergeç, Gliss’in beş kullanımda saçı tamamen onardığı iddiasının savunucusu olarak, başrolü üstlendi.

Önce özgüven

Dove, 2017’de yılında yayınladığı “Gerçek Güzellik Yemini” ile kampanyalarında modellerle çalışmayacağını ve tüm reklam kampanyalarında “Fotoğraf Hilesi Yoktur Damgası” nı kullanacağını duyurmuştu. Bu yılsa, #ezberlerinötesinde kampanyasıyla, saçlarıyla ezber bozan gerçek kadınları kendi hikayeleriyle ekrana taşıyor. Tüm kadınları saçları konusunda özgür olmaya ve etiketleri yok saymaya davet ediyor.

Saçlara toplum baskısı

Dove Marka Müdürü Özge Acarbay’ın “Türkiye’de kadınların saç gerçekleri ile ilgili yaptıkları araştırmadan paylaştıklarını kısaca özetleyelim:

- Kadınların %84’ü saç konusunda baskıya maruz kaldıklarını düşünüyor.
- Pek çok kadın aslında saçlarında değişim yapmak istiyor, ancak toplum baskısından çekinerek bu değişim isteğine engel oluyor.
- Araştırmada yer alan kadınların yüzde 80’i eleştirilmeyeceğini bilse daha cesur bir saç modelini tercih edeceğini söylüyor.
- Kadınların, yüzde 85’i bir annenin çok uzun veya dağınık saçlı olmaması gerektiğini düşünüyor.

İçinden Geldiği gibi ol

Ünlü oyuncu Birce Akalay, Dove’un yeni kampanyasını şu sözlerle anlatıyor: “Dove’un reklam filmini görür görmez aklıma saçlarımı kestirdiğim ilk zamanlar geldi. İşte dedim, bu söylem yani #ezberlerinötesinde tam bana göreymiş. Kalıplaşmış güzellik anlayışının dışında, kendimizi nasıl iyi hissediyorsak öyle güzeliz. İşte bu kadar! Dove’un bu kampanya ile dikkat çekmek istediği etiketler ya da çevre baskısı gibi konuları, saçlarımı kestirdiğim zaman yaşadıklarımdan yola çıkarak kendime çok yakın buldum, o nedenle de burada olmayı, bu kampanyayı desteklemeyi ve kadınlara içinden geldiği gibi ol mesajını vermek istedim.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar