Bir roman gibi...

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Titanic kalıntılarının en nadide parçası olarak nitelendirilen, ancak çalınamayacak durumdaki keman, geçtiğimiz günlerde rekor bir fiyata satıldı: Tam 1.6 milyon dolar. Keman, 101 yıl önce buzdağına çarptıktan sonra Atlantik Okyanusu’na gömülen dev yolcu gemisinden çıkarılan eşyalar arasında en yüksek fiyata ulaşırken ondan önce satılan en pahalı objeye de 1 milyon 260 bin dolar fark atmış oldu. 

Müzayedeyi gerçekleştiren İngiltere’nin başkenti Londra’daki Henry Aldridge&Son Müzayede Evi, 2006 yılında kendilerine getirilen kemanın, adının belirtilmesini istemeyen bir koleksiyoncu tarafından satın alındığını açıkladı.

Gül ağacından yapılma keman, Titanic batarken geminin güvertesinde çalmaya devam eden orkestranın şefi, 1878 doğumlu Wallace Hartley’ye aitti. Hartley ve altı arkadaşı, geminin tahliyesi sırasında yolcuları sakinleştirmek amacıyla güvertede müzik yapmaya devam etmiş, “Nearer, My God, To Thee”/ “Tanrım sana geliyorum” ilahisini çalarlarken gemi, sonsuzakadar sulara gömülmüştü.

Hartley de Titanic’in 2 bin 200 küsur yolcusundan bin 500’ü gibi 1912 yılının o uğursuz 15 Nisan gecesinde Atlantik’in soğuk ve karanlık sularında boğularak hayatını kaybetmişti.

Titanic’in enkazı, 1985 yılında Kanada’nın Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında, denizbilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu. 1987-2004 yıllarında yapılan dalışlarda batıktan çok sayıda eşya çıkarılmış, bunlar dönem dönem düzenlenen müzayedelerde satışa sunulmuştu.

Talihsiz şefin cesedi ise kazadan 10 gün sonra bir gemi tarafından açıkdenizde bulunmuştu. Kemanın deri kutusu Hartley’in bedenine bağlıydı. Üzerine “W” ve “H” harfleri işlenmiş, arkasındaki gümüş plakette “Wally’ye nişan hediyemdir. Maria” yazılı olan çalgı, sanatçının altın yüzüğü ve sigara tabakası ile birlikte nişanlısı Maria Robinson’a teslim edilmişti.Çünkü onun, plaketten de anlaşıldığı gibi sevgilisine iki yıl önceki nişan hediyesiydi. Nişanlısından kalan bu üç parçayı ömrünün sonuna kadar saklayacaktı Maria Robinson...

Onun ölümünün ardından talihsiz şefin enstrümanı, Robinson’ın kız kardeşi tarafından Yerel Kurtuluş Ordusu Orkestrası’na bağışlanacaktı. Orkestranın müzik öğretmeni, tuzlu suyun oluşturduğu hasarlar nedeniyle çalınamayacak durumda olan kemanı bir müddet saklayacak, sonra amatör bir müzisyene verecekti...

İşte bu müzisyen, kemanı 75 yıl elinde tutan kişi, son satıcısının ise annesiydi...

İsmi açıklanmayan bu satıcı, annesinin sakladığı kemanı, altın yüzük ve sigara tabakası ile 2006 yılında evin tavanarasında bulacaktı. Bulduklarını vakit geçirmeden her yıl güneybatı İngiltere’deki Devizes’te Titanic Hatıra Eşyaları Müzayedesi düzenleyen Henry Aldridge&Son Müzayede Evi’ne götürecek, bu aşamada 7 yıl sürecek araştırma dönemi başlayacaktı.Kemanın orijinalliğini teyit etmek için yapılan araştırmalar sırasında Müzayede Evi’nden Andrew Aldridge, “gerçek olamayacak kadar iyi” kondisyondaki çalgının kendilerini çok heyecanlandırdığını söyleyecekti.

Orijinalliği kesinleştikten sonra Titanic’in inşa edildiği Kuzey İrlanda’daki Belfast City Hall’da da sergilenen keman, müzayedeye çıkarılacaktı...

Kemanın macerası özetle böyle. Düşünüyorum da romanı yazılsa okunmaz, filmi çekilse seyredilmez mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar