Borsa neyi risk olarak görüyor?

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Piyasalarda yeni yılla birlikte jeopolitik risk algısının yükseldiğini görmekteyiz.

Cumhurbaşkanı’nın Pazartesi günkü konuşması Suriye’ye yönelik risk algısının yükselmesine neden oldu diyebiliriz. Aslında piyasaların endişe ettiği nokta Afrin ve Münbiç’e operasyon değil. Türk ordusu bugüne dek Suriye’de başka operasyonlarda gerçekleştirdi ancak hiçbiri piyasalarda dalgalanmaya yol açmamıştı. Bu sefer piyasaların endişe ettiği nokta Türk askeri ile ABD askerinin karşı karşıya gelme riski olarak ifade edilebilir. Bu elbette düşükte olsa göz ardı edilemeyecek bir olasılık. Bu nedenle piyasalar söz konusu operasyonların başlamasının ardından süreci endişe ile izleyebilirler. Bu durum piyasalardaki dalgalanmaların sürmesine neden olabilir.

Bu açıdan bakıldığında Borsa endeksindeki dalgalanmalar bu şekilde açıklanabilir. Ancak neticesinde endeksin 118000 seviyesini daha önce denemiş, başaramamış ve teknik olarak yorulma sinyalleri veriyor olduğunu da hatırlamakta fayda var. Son gelişmeler realizasyon için iyi bir bahane olmuşa benziyor. Piyasalar zayıfken olumsuz gelişmelerin etkisi de sert olur. Aksine piyasalar iyi iken bu gelişmeler bazen göz ardı bile edilebilir, hafızada tutulur ve sırası geldiğinde piyasa bunu masaya getirir.

Borsa için genel beklentiler halen pozitif. Ancak bu büyük olumlu tablo içerisinde zaman zaman geri çekilmeler ve düzeltmeler olabilir. 110000 seviyesine kadar olabilecek geri çekilmelere bu gözle bakmakta fayda var. Endeksin 50 günlük ortalaması 110000 seviyesinde ve bu seviyenin üzerinde olduğu sürece oyunun içinde kalma isteği devam edecek. Ancak bu seviyenin altına gerileyen ve yerleşen bir BIST100 endeksi artık daha fazla zayıflamaya aday olabilir. Bu nedenle bu seviyenin izlenmesinde fayda var.

Yukarıda ise Borsa endeksi 115000 seviyesinin üzerine yerleşmesi, uzun soluklu yükselişin devamı açısından önemli olacaktır. Çünkü 115000 seviyesinin üzerine yerleşene bir endeks 118000 direncini geçme şansını artırabilir.

Uzun vadeli yatırımcılar için fazla sorun yok. Sakin olup bekleyecekler. Ama öncelikle ellerindeki şirketlerin güçlü, büyüyen ve beklentisi olan bir şirket olduğundan emin olmalılar. Dalgalı denizde güçlü gemiler ayakta kalır. Kısa vadeli yatırımcılar ve traderler için ise biraz zorlu bir iki hafta olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018