Borsa tamam mı devam mı?

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Borsa endeksinde 118000 seviyelerinde ısrarlı seyirler devam ediyor. Bir önceki yazımda ABD piyasalarının göstereceği seyrin global borsalar üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirtmiştim. ABD S&P endeksinin tekrar tepki yükselişi göstermesi, BIST 100 endeksinin 116000 seviyelerinden tepki göstermesini sağladı. Önümüzdeki günler içinde ABD piyasalarındaki seyir yakından izlenecek. S&P endeksi için net bir görünüm olduğunu söylemek zor. Halen alım yönünde görünüyor ancak momentumda ciddi bir yavaşlama olduğu kesin. Bu nedenle ABD borsalarında satış gelme riski halen devam ediyor.

Böyle bir ortamda BIST 100 endeksi içinde net bir yorum yapmak güçleşiyor. Teknik görünüm halen pozitif, ancak momentum kaybı burası içinde net bir şekilde görünüyor. Başka deyişle endeks 116000 seviyesi üzerinde direniyor. ABD borsalarında yukarı yönlü seyirler yeniden güçlenirse muhtemelen BIST 100 endeksinde 120000-121500 bölgelerini görebiliriz. Aksi durumda 116000 desteğinin altına gerileme oluşabilir. Böyle bir durum borsa endeksinde satışların sertleşeceğinin ve 112500 seviyelerine yeni bir düşüş olacağının işaretçisi olabilir.
Bilançoların sona ermesi ile birlikte bir beklenti bacağı bitmiş oldu. Bilançolar hisse bazlı hareketlilikler yaratmıştı. Sonuçlar piyasada hisse değişimlerine neden olmaya devam ediyor. Bu durum endekste karışık etkiler ortaya çıkarmakta. Bankalarda analist beklentileri halen mevcut fiyatların %5-8 üzerinde bulunuyor. Bu durum endeks için olumlu. Ancak endekste yeni bir yükseliş süreci için 121500 zirvesinin geçilmesi gerekli. Daha yukarı seviyelere doğru bir ralli oluşması için ise yeni bir hikâyeye ihtiyaç var. Bu belki yeni küresel bir ralli havası olabilir ya da içeride faizlerde %10 seviyesi ve altına doğru bir düşüş oluşması gerekebilir. Ancak her ikisi de şu noktada zor görünüyor.

Borsa yatırımcısı için en iyi seçenek, 116000 seviyesi üzerinde kaldığı sürece pozisyonunu korumak, yeni yüklü alım için ise 121500 seviyesi üzerine yükselişi beklemek. Bu aralık içinde ise hisse ağırlığını azaltarak süreci izlemek. Buna ek olarak bilançolara bakarak elindeki hisselerde değiştirme gereken varsa daha iyisi ile değiştirmek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018