Borsada ‘Gözaltı'na alınan alınana...

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

2013 yılı sermaye piyasaları açısından çok dalgalı geçti. ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını açıklaması, Suriye endişeleri, Gezi olayları ve 17 Aralık gibi gelişmeler yatırımcıları tedirgin ederken; piyasalar yeni yıla da pek parlak girmedi. Dolar kuru 2.40’lara, faizler yüzde 12’lere dayanırken, Borsa endeksi ise 60 binlere doğru çekildi. Piyasalarda bir yandan ani fiyat hareketleri yaşanırken, bir yandan da hem halka arzlar sekteye uğradı, hem de aralarında dönemin köklü şirketlerinin de bulunduğu 17 şirket iflas eşiğine gelerek Borsa İstanbul’da Gözaltı Pazarı’na düştü. Borsada kotasyon şartlarını yüzde 100 karşılayan şirketler, Ulusal Pazar'da işlem görüyor. 

24 ŞİRKET İŞLEM GÖRÜYOR 

1996'da açılan Gözaltı Pazarı, belirli koşulların ortaya çıkması sonucunda, şirketlerin izleme ve inceleme kapsamına alınması durumlarında sürekli gözetim, denetim ve izleme ortamında, yatırımcıların devamlı ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak önlemlerle birlikte payların Borsa İstanbul bünyesinde işlem görebileceği pazar. Gözaltı Pazarı’nda işlemler 2. seansın açılış ve kapanışında yapılıyor. Günlük 555,4 bin TL’lik işlemin yapıldığı Gözaltı Pazarı’nda bugün, finansal yapılarındaki eksiklikler nedeniyle 24 şirket işlem görüyor. 2013 yılında 14 şirket, 2014 ilk bir ayında ise 3 şirket bu pazarda işlem görmeye başladı. 

İFLAS VE HACİZLER İLK NEDEN 

Borsa İstanbul’un aldığı karar ile Gözaltı Pazarı’na düşen hisseleri tek tek incelediğimizde, şirket varlıklarına haciz konulması, ifl as etmesi, faaliyetlerinin durması, sahiplik veya faaliyet alanlarının değiştirilmesi bu pazara düşmelerindeki ilk nedenler olarak öne çıkıyor. Aralarında Şeker Piliç, Goldaş, İdaş, Favori gibi şirketler bulunuyor. 

82 BİN 160 YATIRIMCI VAR 

Gözaltı Pazarı’ndaki hisseleri incelemişken aklımıza buradaki yatırımcılar geldi. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) 2012 yılı verilerine göre, bu pazardaki 24 şirketin hissesinde 82 bin 160 yatırımcı var. Peki en fazla yatırımcı hangi hissede bulunuyor? 8 bin 42 ile Dardanel başı çekiyor. Bu kadar yatırımcının bakiye tutarı ise 398 milyon TL’ye dayanmış durumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar