Borsada zirveyi bilançolar belirleyecek

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

BIST endeksi sıkça telaffuz edilen 100.000 seviyesinin üzerine yerleşmesinin ardından ivmeli bir yükselişle birlikte 104000 seviyelerine ulaşarak yeni rekorlar getirdi. Endeksin dolar bazında 3 sent olarak belirlediğimiz yaklaşık 108000 seviyesindeki hedefine doğru yükselişini koruyacağını düşünüyorum. Küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke piyasaları için oluşan olumlu fon akımları, içeride bilanço beklentilerinin güçlü bir şekilde devam etmesi, temmuz ayına girmemizle birlikte endeks üzerinde etkisini gösteriyor.

Bilançolar için son gönderme tarihleri solo bilançolar için 9 Ağustos ve konsolide şirketler için 19 Ağustos olarak açıklandı. Elbette bu tarihler son gün ve bu tarih öncesinde 6 aylık finansal sonuçlar açıklanmaya başlanacak.

BIST endeksinin yılbaşından bu güne pozitif ayrışmasında elbette ki aşırı negatif ayrışmasının büyük önemi vardı. Ancak açıklanan 3 aylık bilançolar bu kadar güçlü gelmeseydi belki de borsada daha yumuşak bir seyir görebilirdik. Bu nedenle gelecek 6 aylık sonuçlarda çok önemli olacak. Özellikle endeks üzerinde ağırlığı olan büyük şirketlerde bilançoların güçlü gelmesi ve beklentilerinin de yüksek olması endeksi taşıyan en önemli faktör. Yeni bilançolarla 3 aylık dönemdeki performansların, karlılıkların ikinci çeyrek dönemde nasıl geliştiğini göreceğiz. Beklentilerden düşük bilançoların gelmesi, piyasalarda endeks için zirve seviyelerinin yaklaştığını gösterecektir. Ancak yine olumlu bilançoların gelmeye devam etmesi ise endeks için pozitif olacaktır.

Genel olarak ilk çeyrekteki finansal performansların, ikinci çeyrekte görülmeyebileceği bir miktar marjlarda azalma olabileceği yönünde beklentiler bulunuyor. Önemli olan açıklanacak finansalların beklentilerden ne derecede iyi veya kötü olacağı. Değerlemelerde ne yönde revizyonlar yapılacağı. İşte bu sonuçlar endeksin zirve seviyesine yaklaşıp yaklaşmadığımızı da gösterecek. Bilançoların dışında değerlemeleri yukarı itecek diğer bir faktör ise faiz tarafında. Ancak faizlerde kısa dönemde kalıcı düşüşler beklenmiyor. Bu nedenle değerlemelerde faiz tarafından bir katkı görülmeyecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018