"Bu yarışta geçmişime ve topluma kattıklarıma güveniyorum"

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Pazarlama dünyasının en büyük gerçeği; hikaye. İnsanoğlu sadece kendisine bahşedilen kurgulama yeteneğini farkında olarak ya da olmayarak en büyük silah olarak kullanıyor. Bu, askeriyeden politikaya, sinemadan şirket yönetimine kadar hayatın her alanında geçerli. Son dönemde ise özellikle ekonomide “İyi bir hikaye bütün kapıları açar” sözünü duyuyoruz. Bütün global rekabetin aslında iyi hikayelerin çevresinde döndüğü de sıkça dile getiriliyor. Geçtiğimiz günlerde iş dünyasının Oscar’ı olarak kabul edilen EY Yılın Girişimcisi programı hakkında konuşmak üzere bir yemekteydik. Yarışmanın Türkiye jürisinde yer alan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, “Türkiye’den bir hikaye çıkardığımız için çok mutluyuz. Hikayemize güveniyoruz” diyerek, 5-9 Haziran’da Monaco’da yapılacak finale ne kadar iddialı gittiklerini anlattı. Daha önce dünya çapında iş insanlarının seçildiği bu yarışmanın Türkiye finalisti olan Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar da bugüne kadar yazdığı hikayeden oldukça memnun.

EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları da “İyi hikayeler bulmakta zor” derken aslında bir şirket, iş insanı ya da ülkeyi tanıtmakta hikayelerin ne kadar etkili olduğunun ve sanıldığı kadar kolay üretilmediğinin altını çiziyordu.

Topluma katkı önemli bir kriter!

Acıbadem Sağlık Grubu, son dönemde yaptığı ortaklıklar, satın almalar ve sağlık sistemine getirdiklerinin yanında yurtdışındaki yatırımlarıyla da tanınıyor. Üstelik bu, Türkiye’nin de dışına çıkmış durumda. Sadece geçen yıl yurtdışından gelen 45 bin hastayı tedavi ettiklerini söylüyor Mehmet Ali Aydınlar. Hedefleri cironun yüzde 50’sini döviz cinsinden yapmak, şu anda bu oran yüzde 32’lerde. Zira iç piyasa geçen yıl yüzde 10 daralmış, gelirlerde bir dengeleme arayışı şirketin hikayesinde sürdürülebilirlik için gerekli. Yurtdışında zinciri büyüten grubun yeni planında Londra olduğunu da sözlerine ekliyor Aydınlar.

Bütün finansal başarıları bir yana koyarsak, Mehmet Ali Aydınlar’ın Monaco’da yarışacağı diğer 7 adayın karşısındaki asıl “silahını” merak ediyoruz. “Neyinize güveniyorsunuz” sorusuna yanıt verirken temkinli: “Kendime güveniyorum. Topluma kattıklarıma, geçmişime güveniyorum. Çok dışa vurmasam da kazandıklarını toplumla paylaşan biriyim ben. Bunun yanında topluma sağlık profesyonelleri kazandırıyorum. Bu ülkede sağlık sistemine yeni bir soluk getirdim. Sistemi değiştirdim. Yüzde 100 burslu öğrenciler okutuyorum. Tıp fakültemize her yıl 70 öğrenci alıyoruz. Bugüne kadar yaptıklarıma güveniyorum.”

Peki topluma katkı bu yarışta ipi göğüslemek için önemli mi? Soruyu EY Türkiye Ülke Müdürü Metin Canoğulları yanıtlıyor: “Kesinlikle çok önemli. Finansal verilerden çok daha etkili olduğunu söyleyebilirim. Bunların yanında toplumsal cinsiyet gibi konularda neler yapıldığına da bakılıyor. Acıbadem yüzde 60 kadın çalışana sahip bir kuruluş olarak bu anlamda da öne çıkıyor.”

Canoğulları’nın verdiği bilgiye göre fikrin orjinalliği, globalleşebilme imkanı, toplumda yarattığı değişim gibi kriterler EY Yılın Girişimcisi’ni belirleyecek global jürinin dikkat ettiği diğer konular.

Bugüne kadar hiç Türk almadı!

EY tarafından 30 yılı aşkın süredir verilen Yılın Girişimcisi Ödülleri’ne Türkiye 11 yıldır katılıyor. Programa bu yılı “Yılın Kadın Girişimcisi” ve “Yılın Start-Up Girişimcisi” kategorileri de eklendi. Türkiye’nin kadın girişimci adayı Selekt Bilgisayar/Reeder markalarının kurucusu Sezen Sungur Saral, startup girişimcisi kategorisinde ise Türkiye adına yine bir kadın; Vispera Bilgi Teknolojileri’nin Kurucu Ortağı Aytül Erçin yarışacak.

Bugüne kadar ödülü Türkiye’den kimsenin almadığını belirten Metin Canoğulları, bu yıldan ümitli. Ödülün hem iş insanı hem de ülke için önemli bir tanıtım fırsatı niteliğini taşıdığını söyleyen Canoğulları, “Olayın manevi yanı çok güçlü. Girişimci dediğimiz insanlar da herkes gibi yaptıklarının takdir görmesini, fark edilmeyi ister. Bunun yanında kendisi gibi dünyanın pek çok yerinden girişimcinin dahil olduğu bir ağın içine girecek. Workshop’lar yapılacak. Birbirleriyle fikir alışverişinde bulunacaklar. Bunlar çok önemli şeyler. Ayrıca bundan böyle arkanızda güçlü bir dostunuz olacak, EY bu şirketlerin her zaman yanında. Danışmanlık hizmetlerinden avantajlı yararlanmaları değil sadece olay, bir network’ün parçası olmaları. Neden Acıbadem’i Türkiye’den çıkan bir Uluslar arası zinzir yapmayalım? Bu bizim için önemli bir başarı olur” diyor.

"FB'ye en çok para veren 3 kişiden biriyim"

Fenerbahçe'nin eski yöneticilerinden Mehmet Ali Aydınlar, Fener Ol kampanyası hakkındaki düşüncelerini aktardı. “Taşıma suyla değirmen dönmez. Sadece bir yılı kurtarırsınız, sonrasında ne olacak. Kampanyanın bitiş süresi 31 Mayıs, o zamana kadar daha çok süre var” diyen Aydınlar, Galatasaray'a sağlık sponsoru olduklarını da aktardı. Sponsorluk için diğer kulüplerden talep gelmediğini söyleyen Aydınlar, “Fener’e en çok para veren üç insandan biriyim. Hem de yönetici olmadığım dönemde. Şimdi Fenerbahçe’den sponsorluk için teklif gelmedi. Gelirse düşünürüm” diye konuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar