Çalımbay’ın gözü korkmuş

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe’nin deplasmanda 1-0 kazandığı Kasımpaşa karşılaşmasının sonucu aslında maç öncesi gelişen olaylarla belirlenmişti. Bu tespitimizi açmamız gerekirse, birinci olay Fenerbahçe’nin savunmada sakatlıklardan doğan sıkıntı yaşaması ve Vitor Pereira’nın kafasındaki soru işaretleriyle takımını sahaya sürmesi. İkinci konu ise Rıza Çalımbay’ın maç öncesi verdiği demeçte, “Fenerbahçe’nin eksiği yok, fazlası var. Sadece Türkiye için iyi kadro değil dünya çapında bir kadro kurdular.” cümlelerini sarf etmiş olması. “Bunda ne var?” diyebilirsiniz ancak Kasımpaşa takımının sahaya sürdüğü on bir ve ilk 45 dakikadaki oyunu Rıza Çalımbay’ın demecini anlamlandırmak bakımından önemliydi. Lacivert-beyazlı takımda Aydın Yılmaz, Malki, Eren Derdiyok ve Tunay Torun karşılaşmaya yedek kulübesinde başladılar.

Türkiye ligini yakından tanıyan hocalardan biri olan Rıza Çalımbay, kendince geçerli bir formülü devreye sokmuştu. Kalıplı iki stoperin (Titi ve Omeruo) önüne fizikli Donk ve çok koşan Castro’yu yerleştirip, onların önüne de Hakan Arslan’ı koyan Çalımbay, maç öncesi demecindeki korkusunu doğrulamak istercesine bir tahkimat kurmuştu. Bu yüzden yıllardır forvet arkasında izlemeye alıştığımız Scarione bile kanatta oynamak durumunda kaldı. Eh, hücumdan bu denli taviz vermişken, ileri ucu Adem’e teslim edip bu futbolcuya uzun oynamak ve Fenerbahçe tandeminin yapacağı hatalardan medet ummak yapılabilecek tek şey gibi görünüyordu. Peki, sonuçta ne oldu? Kasımpaşa’nın başta Donk olmak üzere kendi birinci ve ikinci bölgesinden şişirdiği topları Fenerbahçe savunması rahatça topladı hatta deyim yerindeyse Adem Büyük’e top göstermedi. Çalımbay’ın bütün oyun planını üzerine kurduğu savunması da 43’teki korner atışında uyuyunca Fenerbahçe devreye 1-0’lık üstünlükle girdi.

Karşılaşma öncesi sakatlar kervanına Diego’nun da katılmasıyla birlikte zaten savunmada sıkıntı yaşayan Pereira’nın göbeği üç futbolcuyla kapatıp 4-3-3’e dönmesi bence sürpriz değildi. Öte yandan ofansif organizasyon anlamında sarı-lacivertlilerin başarısız bir sınav verdiklerini de söylemek gerekiyor. Yeni kurulan bir takım olması nedeniyle eleştiri dozunu kaçırmak istemesem de insanlar Nani, van Persie, Fernandao, Raul Meireles, Ozan Tufan gibi yıldızların oynadığı bir takımdan hücumda daha fazla şey görmek istiyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse, dördüncü hafta itibariyle transfer döneminde estirilen havaya taban tabana zıt bir Fenerbahçe izledik. Bilhassa ikinci 45 dakikada zaman zaman 1-0’ı koruma telaşına düşen ve hücumda bireysel beceriye endeksli görünen sarı-lacivertliler, sanıyorum bu oyunlarıyla taraftarlarını da pek memnun etmediler. Konuk takımın bu görüntüsü elbette akıllara Rıza Çalımbay’ın taktik tercihlerini getiriyor. Rakibinin en zayıf bölgesi görünen Kadlec – Mehmet Topal tandemini zorlamak yerine savunmada çok adamla kalarak 0-0’ı korumak isteyen Çalımbay, bana göre takımının aldığı mağlubiyette en büyük pay sahibi. Nitekim ikinci devrede Aydın Yılmaz ve Eren Derdiyok’un oyuna girişi, Scarione’nin de asli görev yerine dönüşüyle ofansif anlamda daha dişe dokunur bir Kasımpaşa takımı izledik. Fenerbahçe’yi gittikçe yarı sahasına doğru itmeye başlayan ev sahibine engel olan bu kez de 78’de gördüğü kırmızı kartla arkadaşlarını 10 kişi bırakan Veysel Sarı oldu. Bir futbolcunun buraya yazamayacağımız türden bir küfrü hakeme söyleyerek atılması kabul edilemez bir davranış. Öte yandan aynı çizgide Caner Erkin’i yan hakemle girdiği diyalogdan ötürü uyaran Deniz Ateş Bitnel, acaba maçın tekrarını izleyip Caner’in ne söylediğine baktı mı? Bakarsa bir sürprizle karşılaşabilir.

Açıkçası bu karşılaşmayı Rıza Çalımbay’ın maça çıkmadan önce kafasında kaybettiğini düşünüyorum. Fenerbahçe’ye sadece skoru belirlemek kalmıştı ki, sarı-lacivertliler de kötü bir futbol sergileyince 3 puanı 1-0’la aldılar.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 4. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

Akhisar Bld.- Gaziantepspor
10 KİŞİ İLE BU KADAR- Spor Toto Süper Lig’de Gaziantepspor’la golsüz berabere kalan Akhisar Belediyespor, namağlup unvanını sürdürdü. Gaziantepspor karşısında 57. dakikada başarılı savunmacı Douglao’nun atılmasıyla 10 kişi kalan Ege temsilcisi, rakibinin Muhammet Demir’le penaltı vuruşundan faydalanamadığı müsabakadan 1 puanla ayrıldı. Bu sonucun ardından Akhisar Belediyespor’un puanı 6, konuk Gaziantepspor’un puanı ise 4 oldu. Süper Lig’in beşinci haftasında Akhisar, deplasmanda Başakşehir ile puan mücadelesine çıkacak. Gaziantepspor’un sahasındaki rakibi ise ligin yeni takımlarından Kayserispor olacak.

Bursaspor-Gençlerbirliği 
DÜELLONUN GALİBİ BURSA- Spor Toto Süper Lig’e yeni transferleriyle iddialı başlayan ancak ilk 3 haftayı puansız geçen Bursaspor, galibiyet sevincini 4. haftada Gençlerbirliği’ni 3-2 yenerek yaşadı. Yeşil-beyazlı ekip, yeni transferi Macar Balazs Dzsudzsak’ın biri penaltıdan iki golüyle 2-0 öne geçti. Daha sonra başkent temsilcisi, durumu 2-1’e getirdi. Bunun ardından karşılıklı atılan birer golle Bursaspor, sahadan 3-2 galip ayrılarak, bu sezon ilk kez kazandı. Bursa temsilcisinin 3. golü, yeni transferlerden Tomas Necid’den geldi. Süper Lig’in beşinci haftasında Bursaspor, deplasmanda Fenerbahçe ile oynayacak. Gençlerbirliği ise sahasında Beşiktaş’ı ağırlayacak.

Antalyaspor-Eskişehirspor
GOLLER ETO’O’DAN- Akdeniz Üniversitesi Stadı’nda oynanan karşılaşmada kazanan 2-0’lık skorla Antalyaspor oldu. Antalyaspor’a galibiyeti getiren golleri 53 ve 94. dakikada (penaltı) kırmızı-beyazlıların süper yıldızı Samuel Eto’o kaydetti. Ligimizin bir başka önemli golcüsü Gekas ise bu maçta sessiz kaldı. Antalyaspor bu galibiyetle puanını 9’a yükseltti ve ligin en başarılı başlangıç yapan takımlarından biri oldu. Eskişehirspor ise 4 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig’de gelecek hafta Antalyaspor, Çaykur Rizespor’a konuk olacak. Eskişehirspor, Kasımpaşa’yı ağırlayacak.

Beşiktaş-Medipol Başakşehir
ALMAN PANZERİ- Beşiktaş, Olimpiyat Stadı'nda Medipol Başakşehir’i ağırladı. Maçta üstün bir futbol sergileyen Beşiktaş rakibini 2-0 mağlup etmeyi başardı. Siyah Beyazlı ekibin gollerini 15 ve 62. dakikada Mario Gomez kaydetti. Siyah-beyazlılar, bilhassa ikinci 45 dakikada girdikleri çok sayıdaki gol pozisyonunu cömertçe harcadılar. Alınan galibiyet ile Beşiktaş puanını 9 yaptı. Başakşehir ise 4 hafta sonunda 3 puanda kaldı. Ligin 5. haftasında Beşiktaş deplasmanda Gençlerbirliği ile karşılaşacak. Medipol Başakşehir ise sahasında Akhisar Belediyespor’u konuk edecek.

Ç. Rizespor- Medicana Sivasspor
PUANLARI PAYLAŞTILAR- Çaykur Didi Stadı’nda oynanan mücadele 1-1 sona erdi. Konuk ekip 35’inci dakikada Ziya Erdal’ın golüyle 1-0 öne geçti. Bu gole Çaykur Rizespor 81’inci dakikada Kweuke ile karşılık verdi. Maçın kalan bölümlerinde başka gol olmayınca mücadele 1-1 bitti. Rizespor’da Sylvestre 65’te gördüğü kırmızı kart sonrası takımını 10 kişi bıraktı. Bu sonuçla Çaykur Rizespor puanını 6’ya, Medicana Sivasspor 3’e yükseltti. Beşinci haftada Rizespor sahasında Antalyaspor’u ağırlayacak. Sivasspor ise Konyaspor ile puan mücadelesine çıkacak.

Osmanlıspor-Torku Konyaspor’
SON GÜLEN KONYASPOR- Büyük çekişmeye sahne olan karşılaşmayı Torku Konyaspor 2-1 kazandı. Karşılaşmada Konyaspor’un gollerini 46’da İbrahim Sissoko ve 61’de Alban Meha kaydetti. Osmanlıspor’un tek golü ise 31.dakikada Badou Ndiaye’nin ayağından geldi. 63’te Konyaspor’dan Dossa Junior kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bırakırken, Osmanlıspor 85.dakikada Torje ile bir penaltı atışından yararlanamadı. Bu sonucun ardından Torku Konyaspor puanını 5’e yükseltirken, Osmanlıspor da 5 puanda kaldı. 5.haftada Osmanlıspor Mersin İdman Yurdu ile Konyaspor ise Sivasspor ile karşılaşacak.

HAFTANIN TAKIMI:    Beşiktaş

HAFTANIN İNCİSİ:    “Hakem yanılmış olabilir, neticede hepimiz insanız.” Hikmet KARAMAN

KARE AS:            Samuel Eto’o (Antalyaspor)
                Mario Gomez (Beşiktaş)
                Balazs Dzsudzsak (Bursaspor)
                Alban Meha (T.Konyaspor)

GOL KRALLIĞI:      5 Gol – Samuel Eto’o (Antalyaspor)
  4 Gol – Cenk Tosun (Beşiktaş)
  4 Gol – Leonard Kweuke (Ç.Rizespor)
  3 Gol – Theofanis Gekas (Eskişehirspor)
  2 Gol – Prejuce Nakoulma (Mersin İ.Y.)
  2 Gol – Erkan Zengin (Trabzonspor)

PUAN DURUMU

    O    G    B    M    A    Y    P
Fenerbahçe    4    3    1    0    6    2    10
Beşiktaş    4    3    0    1    12    4    9
Antalyaspor    4    3    0    1    9    5    9
Trabzonspor.    3    2    1    0    5    3    7
Akhisar Bld.    4    1    3    0    5    3    6
Kasımpaşa    4    2    0    2    4    2    6
Ç. Rizespor    4    1    3    0    6    5    6
Galatasaray.    4    1    2    1    8    6    5
Kayserispor    3    1    2    0    4    3    5
Osmanlıspor    4    1    2    1    5    5    5
T. Konyaspor    4    1    2    1    5    7    5
Eskişehirspor    4    1    1    2    5    7    4
Gaziantepspor    4    1    1    2    1    7    4
M. Sivasspor    4    0    3    1    6    8    3
Bursaspor    4    1    0    3    4    6    3
Gençlerbirliği    4    1    0    3    6    9    3
M. Başakşehir    4    1    0    3    4    7    3
Mersin İ.Y.    4    0    1    3    4    10    1

NOT: Kayserispor – Trabzonspor maçı değerlendirmede yer almıyor.

TEKNİK ANALİZ
(Galatasaray – Mersin İ.Y.)
Melo’nun bıraktığı boşluk

Süper Lig’in dördüncü haftasında sahasında Mersin İdman Yurdu’nu ağırlayan Galatasaray, maçtan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı ve beş puanda kaldı. Dört haftada kaybedilen yedi puan, sarı-kırmızılı ekipte formsuz başlangıçtan öte birtakım yapısal sorunlar olduğunu düşündürüyor. Özellikle dönen topları alıp baskı kurmakta zorlanan Galatasaray’ın Melo’nun ardında bıraktığı boşluğu dolduramamış olduğunu düşünüyorum. Orta alanın ortası Rodriguez – Selçuk ikilisine teslim edilince, ön bölgede kullanılan oyuncuların etkili hücum pres yapmasından başka bir seçenek kalmıyor. Ancak Alman disiplinine sahip Podolski’nin bile eli belinde maçı izlemesi, teknik heyet ile futbol grubu arasındaki kırılmanın işaretleri olarak da yorumlanabilir. Bu konuya dikkat çekmek gerek.

HAFTANIN MAÇI
(Kasımpaşa – Fenerbahçe)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Fenerbahçe:  150.000.000 euro (27 Futbolcu)    Fenerbahçe: 27.3
Kasımpaşa:  46.000.000 euro (27 Futbolcu)    Kasımpaşa: 26.8

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016